Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Anna Shvets via Pexels

'Aantrekkingskracht kan op vele manieren ontstaan en het fysieke is daar maar één element van.'

Kan een relatie werken zonder die initiële fysieke aantrekkingskracht?

Annelies Hart

Als je programma’s als ‘Love Is Blind’ en ‘Blind Getrouwd’ mag geloven, kan je je match made in heaven vinden zonder hem/haar ook maar één keer gezien te hebben. Maar voor een generatie die opgroeide met romcoms waarin liefde op het eerste gezicht verheerlijkt werd, is dat soms moeilijk te geloven. Kan het: een relatie zonder die eerste fysieke aantrekkingskracht?

Als we de romcoms die we als kinderen/tieners keken mogen geloven, zal je je prins(es) op het witte paard vanaf de eerste seconde herkennen aan zijn/haar oogverblindende looks. Meestal ook in slow motion, maar dat ziet er in het echte leven dan weer een beetje stom uit. Ondertussen weten we wel dat looks niet alles zijn en je op een mooi gezicht of lichaam alleen geen langdurige relatie kan bouwen, maar het geldt nog steeds dat het oog ook wat wilt.

Toch zijn er programma’s die nu het tegendeel bewijzen. In ‘Love Is Blind’ op Netflix bijvoorbeeld, of tijdens ‘Blind Getrouwd’ hier bij ons. Daarin trouwen koppels zonder zelfs elkaar ooit gezien of zelfs ontmoet te hebben. Maar wat als je elkaar dan niet knap vindt? Kan een relatie nog steeds werken zonder die eerste hartstochtelijke blikken?

Alles kan groeien

Volgens Kate Moyle, een seks- en relatiedeskundige voor sexual welnessmerk Lelo, hoef je je alvast geen zorgen te maken wanneer je verliefd wordt op iemand die je niet meteen wil ‘bespringen’.

‘Aantrekkingskracht kan op vele manieren ontstaan, waarbij fysieke aantrekkingskracht één element is’, legt Moyle uit. ‘Maar andere zijn bijvoorbeeld verbinding, gezamenlijke interesses, communicatie, zorg, aanraking en aandacht.’

Iemand leren kennen zonder die brandende behoefte om onder de dekens te kruipen, betekent niet dat de relatie niet geldig is.

Kate Moyle

Seks- en relatiedeskundige

‘Al die elementen kunnen groeien, dus ook het fysieke aspect van je relatie. Denk bijvoorbeeld aan iemand waarmee je bent opgegroeid en waar je plots na jaren van platonische vriendschap, toch gevoelens voor krijgt. Iemand leren kennen zonder die brandende behoefte om onder de dekens te kruipen, betekent niet dat de relatie niet geldig is.’

Hoe je die fysieke/seksuele aantrekkingskracht dan wel laat groeien, weet niemand volledig zeker. Maar er zijn wel tips. ‘Onderzoek heeft aangetoond dat langdurig oogcontact een positieve invloed kan hebben’, besluit Moyle. Toch maar eens uittesten dan!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '