Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Taylor Friehl via Unsplash

'Je hoeft niet per se fysiek bij elkaar in de buurt te zijn om een vriendschap te onderhouden.'

6 tips van de expert om als volwassene nieuwe vrienden te maken

De redactie


Je kent het wel: je voelt je de laatste maanden een beetje eenzaam en zou graag, corona of niet, je sociale leven (coronaproof) een opkikkertje geven. Alleen: hoe kan je als volwassene (nieuwe) vrienden maken? Onze redactrice zocht het uit.


Als kind is het doodeenvoudig om vriendjes te maken. Als je al niet instant bff’s wordt met het kind naast wie je op de eerste schooldag komt te zitten, dan kan je ook zomaar bij een leuk meisje aanbellen en vragen of ze bij je komt spelen. Dat ligt íétsje moeilijker als je de leeftijd van belastingaangiftes en hypotheken hebt bereikt. Met die harde realiteit werd ik zelf geconfronteerd toen ik tot twee keer toe
naar een nieuwe stad verhuisde waar ik niemand kende. Gelukkig schijnt dat niet per se aan mijn likeability te liggen.

Nevenproduct van naar school gaan


Het is als volwassene veel lastiger om vrienden te maken, omdat je gewoonweg minder mensen tegenkomt’, legt Beate Volker uit. Als hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam doet zij al meer dan twintig jaar onderzoek naar vriendschappen. ‘Nooit is het makkelijker om vrienden te maken dan wanneer je nog op school zit. Als scholier of student ben je constant omringd door mensen van dezelfde leeftijd die vaak dezelfde interesses hebben. Bovendien zie je elkaar automatisch vaak, zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen: vrienden zijn bijna een nevenproduct van naar school gaan.’

Het is als volwassene veel lastiger om vrienden te maken, omdat je gewoonweg minder mensen tegenkomt.


Dat klinkt herkenbaar. Toen ik ooit als zeventienjarige naar Amsterdam verhuisde, was ik slechts één student in een zee van velen die ook allemaal vrienden zochten en te veel vrije tijd hadden. Dan is het makkelijk, natuurlijk. Fast forward naar tien jaar later, toen ik naar Antwerpen verkaste en er geen levende ziel kende. Als werkende 27-jarige kan je niet rekenen op een introductiedag in de nieuwe stad, met rondleidingen en – oh, de horror – kennismakingsspelletjes. Dan is het toch een pak lastiger om nieuwe kennissen op te scharrelen. Bovendien kampen al die potentiële nieuwe vrienden met hetzelfde probleem. In een druk volwassen leven vergt het onderhouden van bestaande vriendschappen al genoeg moeite, laat staan dat je dan nog tijd hebt om nieuwe vrienden te maken. Uit onderzoek is gebleken dat je gemiddeld aantal vrienden piekt aan het begin van je twenties, maar ook weer sterk afneemt vanaf je dertigste. Dat lijkt geen goed nieuws voor project Volwassene Zkt. Vrienden.

(Hoe) vrienden worden?


‘Toch is het zeker mogelijk om ook dan nog langdurige nieuwe vriendschappen te ontwikkelen’, zegt Volker. ‘Je moet er alleen meer voor doen, want het is minder vanzelfsprekend dat je op plekken komt waar mensen openstaan voor vriendschappen.’ Inmiddels ben ik al een paar keer verhuisd in m’n leven. Met vallen en opstaan heb ik geleerd hoe je op elke nieuwe plek mensen kan ontmoeten en vrienden kan maken. Zo pak je het aan.

1. Zoek mensen met gedeelde interesses.


Volker: ‘Ga op zoek naar plekken waar je mensen met gelijkaardige interesses kan ontmoeten, dat geeft je in ieder geval een aanknopingspunt voor een gesprek.’ Altijd al willen leren schilderen? Volg een online cursus. Hou je van breien? Sluit je aan bij een breiclubje dat via Zoom afspreekt. Grote dierenvriend? Meld je aan als vrijwilliger bij een dierenasiel. Niet getreurd als je niet meteen iets vindt wat bij je past. Zelf ging ik destijds op zoek naar een boekenclubje in Antwerpen, maar ik vond er geen dat me echt leuk leek. Toen heb ik gewoon zelf eentje opgericht, via een oproep op mijn blog. Met succes, want ik heb er zes geweldige vrouwen door leren kennen. En de boekenclub is één jaar later still going strong. Ook online zijn er voldoende groepen te vinden met dezelfde interesses. Voor elke hobby bestaat er wel een forum of Facebookgroep.

2. Gebruik je netwerk.


Uit onderzoek blijkt dat we meestal bevriend worden met mensen die op onszelf lijken qua achtergrond, opleiding en levensstijl. Kortom: je huidige vrienden kennen ook vooral mensen zoals zijzelf. Vraag daarom aan je bestaande vrienden- en kennissenkring om je aan nieuwe mensen voor te stellen. Dat hoeft geen awkward blind date te zijn; je vriendin kan je misschien gewoon eens uitnodigen voor haar wandeldate met twee andere vriendinnen. Zo leer je op een aangename manier in één klap mensen kennen die openstaan voor nieuwe contacten.

3. Diep je bestaande contacten uit.


Grote kans dat je eigenlijk al een hoop mensen kent die potentiële vrienden zijn, zonder dat je het zelf beseft. Kijk eens naar je bestaande kennissenkring: wie zou je graag beter leren kennen? We hebben allemaal wel een paar losse contacten van wie je eigenlijk altijd al hebt vermoed dat je goed met ze zou kunnen opschieten. Denk ook eens na over welke oude vriendschappen er misschien al een paar jaar verwaterd zijn. Kan je die geen nieuw leven inblazen? Zo heb ik zelf een jeugdvriendin teruggevonden zonder wie ik nu al niet meer kan.

4. Word sociaal.


Je kan nu eenmaal geen vrienden maken als je je van de wereld afsluit. Zeg dus vaker ‘ja’ op uitnodigingen waar je doorgaans misschien meteen ‘nee’ op zou zeggen. Ga wandelen, doe mee aan een online escaperoom, verras iemand die je al lange tijd niet meer gezien hebt met een raambezoek... Volker: ‘Hoe meer mensen je ontmoet, hoe meer kans dat er tussen zitten met wie het klikt.’ En als de juiste gelegenheid zich niet voordoet, creëer ‘m dan zelf. Gooi bijvoorbeeld eens een uitnodiging voor ‘samen gin-tonics op Zoom drinken’ op Instagram. Je weet nooit wat voor mooie middag je zo kan beleven met mensen die anders voor eeuwig naamloze volgers zouden zijn.

5. Zet de eerste stap.....


Volker: ‘In onze cultuur kan het even duren voordat je iemand zomaar op de (takeaway)koffie vraagt. Maar bewust de tijd nemen om met elkaar af te spreken, is wel de volgende stap als het eenmaal klikt.’ Een beetje zoals daten dus, maar dan voor vriendinnen. Als kind is het makkelijker om iemand ergens voor uit te nodigen, omdat je dan nog niet over de zelfbewustheid en bijbehorende gêne beschikt als een volwassene. Kortom: nu ben je vooral bang om afgewezen te worden. Je wil niet zielig overkomen, alsof je eigenlijk geen vrienden hebt. Maar daar zal je je toch echt overheen moeten zetten. Ja, andere mensen hebben een druk leven en zijn niet per se bezig met nieuwe vrienden maken. Dat wil echter niet zeggen dat ze er niet voor openstaan. Integendeel, de meeste mensen zijn alleen maar geflatteerd als je hen zo leuk vindt dat je vrienden met ze wil worden. Vraag dus gerust aan die kennis of ze een keertje koffie met je wil drinken of zin heeft om naar dat museum te gaan. Daarvoor kan je ook naar online kennissen kijken, zoals mensen die je volgt op Instagram of lezers van je blog. Zo heb ik zelf al een paar vriendinnen gemaakt die ik eerst alleen kende als een hoopje pixels op mijn scherm.

6. ..... maar ook de tweede.


Een keertje samen koffiedrinken is leuk, maar zonder herhaling bloedt een vriendschap snel weer dood. Uit onderzoek blijkt dat je gemiddeld zes à tien gezamenlijke ervaringen nodig hebt om je close te voelen met iemand. Nodig je potentiële vriendin daarom zo snel mogelijk uit voor een nieuwe gezamenlijke activiteit. Als we één ding tijdens de quarantaineperiode hebben geleerd, dan is het wel virtueel aperitieven. Het bewijst maar weer eens dat je echt niet per se fysiek bij elkaar in de buurt hoeft te zijn om een vriendschap te onderhouden. Plan bijvoorbeeld een maandelijks momentje waarop je samen eet via Skype. Of stuur je vrienden af en toe een leuk kaartje om te laten zien dat je hen niet vergeet. Op dezelfde manier kan je ook nieuwe mensen beter leren kennen. Wat dacht je van een Skype-ritiefje met die ene coole chick van Instagram? Post-corona vindt niemand dat nog zo gek.

Tekst: Talitha Dehaene


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '