Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
slaappersoonlijkheden
© Pexels

Welke slaper ben jij?

Dit zijn de 5 slaappersoonlijkheden (en dit is hoe je ermee omgaat!)

Annelies Hart

Iedereen slaapt, maar toch is slapen voor niemand hetzelfde. Aangezien het vandaag, 15 maart, World Sleep Day is, nemen wij de verschillende slaappersoonlijkheden onder de loep. Volgens slaapdeskundige dokter Shelby Harris, van de mental health app Calm, zijn het er vijf. Welke past bij jou?

De geboren snoozer.

Als geboren snoozer kan je altijd en vooral overal slapen. De droom, dus! Of het nu voor een hele nacht is of voor een kort dutje overdag: het lukt je altijd om vredig en vooral snel naar dromenland te gaan. Dokter Shelby raadt wel aan om met het letterlijke snoozen op te passen. Elke keer dat je na de wekker terug in slaap valt, wil je lichaam opnieuw alle slaapstadia doorlopen. Als je gesnoozede wekker dan opnieuw afgaat zonder alle stadia gepasseerd te zijn, word je net nog vermoeider wakker.

De perfectionist.

Als jij een vaste avondroutine hebt en je angstig voelt als die wordt verstoord, zou dit weleens jouw slaappersoonlijkheid kunnen zijn. ‘Slaapperfectionisten zijn heel strikt wanneer het op hun routine aankomt en zijn meestal bang voor een slechte nachtrust’, legt de experte uit. Het is goed om een mooie routine ingebouwd te hebben, maar als een onverwachte verandering erin je angstig maakt, kan net die angst ervoor zorgen dat je niet in slaap kan vallen. Belangrijk voor deze slaper: ‘focus je op flexibiliteit, je slaap hangt niet af van een kleine verandering.’

De hete brok.

Het klinkt sexy, maar dat is het meestal niet. Als jij ‘s nachts vaak nat van het zweet wakker wordt, is deze slaappersoonlijkheid je op het lijf geschreven. ‘Deze slapers vinden het moeilijk om in- of door te slapen omdat ze het simpelweg te warm hebben’, aldus Harris. De beste remedie? Een extra koele slaapkamer en ademende stoffen voor pyjama en lakens.

Heb jij te warm, maar je lief te koud? Ga dan voor twee enkele dekens in plaats van één groot.

Het veertje.

Slapen als een veertje klinkt fijn, maar bedenk je eens hoe licht zo’n veertje is... Als veertje slaap je zo licht dat je van het minste terug wakker wordt. Met als resultaat dat je voortdurend moe bent. ‘Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder stoffen/medicijnen die je slaap verlichten, geen prioriteit geven aan slaap, of slaapstoornissen zoals slaapwandelen/praten, rusteloze benen of tandenknarsen’, aldus de experte.

De belangrijkste tip is om dutjes te vermijden, omdat die weg kunnen nemen van je nachtrust. ‘En als je nachtrust verstoord wordt door psychische problemen, is een therapeut opzoeken altijd een goed idee.’

De piekeraar

Houden angstige gedachten je wakker? Dan is deze slaappersoonlijkheid waarschijnlijk de jouwe. ‘De piekeraar heeft vaak moeite om zijn/haar/hun brein uit te schakelen ‘s avonds, of wordt midden in de nacht wakker door nachtmerries en/of piekergedachten.’

De experte raadt in dit geval aan om een uur voor het slapengaan prikkels zoals televisie of sociale media uit te sluiten en misschien mediteren aan je dag toe te voegen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '