Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Welke slaper ben jij?

Dit zijn de 5 slaappersoonlijkheden

Annelies Hart

Ieder slaapt, maar toch is slapen voor niemand hetzelfde. Ben jij een goede slaper, een slechte, of net een heel intense dromer? Volgens slaapdeskundige dokter Shelby Harris, van de mental health app Calm, zijn er vijf ‘slaappersoonlijkheden’. Dit zijn ze.

De geboren snoozer

De geboren snoozer kan altijd en vooral overal slapen. De droom, dus! Geen slaaptherapie nodig voor deze persoon, want hij/zij/hen dut meteen in, zelfs als het voor een kort dutje overdag is. Dokter Shelby raadt wel aan om met het letterlijke snoozen op te passen, omdat het je soms net meer vermoeid kan maken.

De perfectionist

Als jij een vaste avondroutine hebt en je angstig voelt als die wordt verstoord, zou dit weleens jouw slaappersoonlijkheid kunnen zijn. ‘Slaapperfectionisten zijn heel strikt wanneer het op hun routine aankomt en zijn meestal bang voor een slechte nachtrust,’ aldus de experte. Het is goed om een mooie routine ingebouwd te hebben, maar als een onverwachte verandering erin je angstig maakt, kan net die angst ervoor zorgen dat je niet in slaap kan vallen. Belangrijk voor deze slaper: ‘focus je op flexibiliteit, je slaap hangt niet af van een kleine verandering.’

De hete brok

Als je ‘s nachts vaak nat in het zweet wakker wordt, is deze slaappersoonlijkheid je op het lijf geschreven. ‘Deze slapers vinden het moeilijk om in- of door te slapen omdat ze het simpelweg te warm hebben’, aldus Harris. De beste remedie? Een extra koele slaapkamer en ademende stoffen voor pyjama en lakens.

Heb jij te warm, maar je lief te koud? Ga dan voor twee enkele dekens in plaats van één groot.

Het veertje

Het klinkt ydillisch, maar eigenlijk is het helemaal niet zo fijn om een veertje te zijn. Deze slaper wordt van het minste terug wakker en is daardoor voortdurend vermoeid. ‘Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder stoffen/medicijnen die je slaap verlichten, geen prioriteit geven aan slaap, of slaapstoornissen zoals slaapwandelen/praten, rusteloze benen of tandenknarsen’, aldus de experte.

De belangrijkste tip is om dutjes te vermijden, omdat die weg kunnen nemen van je nachtrust. ‘En als je nachtrust verstoord wordt door psychische problemen, is een therapeut opzoeken altijd een goed idee.’

De piekeraar

Houden angstige gedachten je wakker? Dan is deze slaappersoonlijkheid waarschijnlijk de jouwe. ‘De piekeraar heeft vaak moeite om zijn/haar/hun brein uit te schakelen ‘s avonds, of wordt midden in de nacht wakker door nachtmerries en/of piekegedachten.’

De experte raadt in dit geval aan om een uur voor het slapengaan prikkels zoals televisie of sociale media uit te sluiten en misschien mediteren aan je dag toe te voegen.

Lees ook:

schermtijd
slaapcoach tips
strand gezondheid

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '