Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Maandagblues
© Paico Oficial via Unsplash

Voor wie eindelijk komaf wil maken met de zogenaamde 'Sunday scaries' en 'Monday blues'.

Hoe je wél kan uitkijken naar maandag: 3 waardevolle strategieën

Naomi Ghyssaert
Naomi Ghyssaert Webjournaliste

Hoe geweldig je weekend ook was, we kennen allemaal dat knagende gevoel op zondag wanneer je voelt dat maandag om de hoek loert. Met een lange to-dolijst, stress en een hoop verantwoordelijkheden, kijken we niet altijd uit naar die eerste werkdag van de week. Hier zijn drie waardevolle tips om met een beter gevoel aan je maandag te beginnen.

Uitkijken naar maandag? Het is wel degelijk mogelijk, maar dat vergt een beetje plannen, voorbereiding en een knop omdraaien in je manier van denken. Probeer hier eens op te antwoorden: wat maakt dat je zo opkijkt tegen maandagen? Het antwoord hierop kan de eerste stap zijn om met het probleem aan de slag te gaan. Heb je geen zin om naar je werk te gaan? Moet je samenwerken met een vervelende collega? Doe je je wekelijkse boodschappen op maandag? Of heb je die ene afspraak gepland staan bij de gyneacoloog? Wat het ook is, nagaan waar je je echt zorgen om maakt is essentieel om komaf te maken met die Monday blues.

Wanneer we niet in het nu leven, dwalen we af naar de toekomst en verstoren we ons vermogen om ons te concentreren op wat vandaag ons te bieden heeft.

Komaf maken met maandagblues

Iedereen beleeft zijn weekend op zijn eigen manier: stevig uitgaan, op de zetel liggen of heerlijk streamen doorheen de dag. Eén ding is zeker: twee dagen in de week ontspannen is best weinig. Met maandag om de hoek, is het dan ook belangrijk om je werkweek goed voor te bereiden. Zo kan je met een gerust hart aan je week beginnen en volop genieten van je welverdiend weekend.

Mindfulness: leer leven in het nu.

Het is zondag, en toch denken we al aan wat er ons te wachten staat op maandag en de komende dagen. Dat wil zeggen dat we eerder in de toekomst leven dan in het nu, en dat maakt het veel moeilijker om je te concentreren op wat er op dat moment voor je ligt.

Mindfulness kan daarbij helpen. Wanneer je gedachten afdwalen, kan je met toegankelijke technieken jezelf leren focussen op het nu. Door even te pauzeren en je te concentreren op wat je ziet, voelt, ruikt, hoort en proeft, kom je al een heel eind. Maar kleine pleziertjes opzoeken kan ook als mindfulness dienen, zoals bakken, wandelen of contact opzoeken met een vriend(in) – zolang het je voldoening en rust geeft in je geest.

Geef luidop toe aan jezelf: ‘Morgen is het maandag!’

Soms maken we ons gewoon heel erg druk om een bepaalde gedachte. Simpelweg toegeven aan jezelf dat het morgen maandag is, kan die angstige bezorgdheden al wat meer de kop indrukken. Want maandagen zijn onvermijdelijk en wanneer je je daarbij neerlegt, is het meestal minder eng dan we onszelf doen geloven.

Je mindset is ontzettend krachtig, dat mogen we nooit vergeten. Als je ervoor kiest om maandag te zien als een ‘bedreiging’ waar je tegenop kijkt, dan geef je ook signalen door aan je hersenen dat die angsten er voor een reden zijn. Dat triggert ook heel wat paniek, stress en vluchtgedrag. Luidop aan jezelf toegeven ‘morgen is het maandag’, is een simpele, krachtige boodschap naar jezelf dat er niets te vrezen valt. You got this!

Bereid je voor op de week en plan in.

Het is misschien net een week vol verantwoordelijkheden, belangrijke vergaderingen en deadlines. Dat kan beangstigend zijn, dus bereid jezelf zo goed mogelijk voor en bespaar jezelf van onnodige stress en tijdsdruk.

Als er iets uitdagend op ons pad komt, dan is het belangrijk ook gezonde afleiding in te plannen. Muziek luisteren, gaan sporten, een hobby uitoefenen... Zorg dat je wat stoom afblaast, zo blijf je je emoties beter de baas. Ook zo leer je je brein aan dat de situatie niet zo beangstigend is dan het zou lijken.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '