Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

AHA: op dit tijdstip moet je gaan slapen als je morgen zo fris als een hoentje wil wakker worden

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Hoe meer slaap je krijgt, hoe meer uitgerust je bent, toch? Nope, zo werkt het helaas niet. Een nieuwe slaapcalculator die zopas gelanceerd werd, geeft aan wat het ideale tijdstip is om onder de wol te kruipen, gebaseerd op het uur waarop je moet opstaan. Het uittesten waard, denken wij zo.


De zogeheten ‘Sleep Calculator’ berekent wanneer je moet opstaan door het natuurlijke slaapritme van je lichaam te analyseren. Zo zou de calculator weleens kunnen adviseren om minder lang te slapen dan dat je nu doet opdat je tóch meer uitgerust zou zijn.

‘Een goede nachtrust draait om meer dan gewoon op tijd gaan slapen’


Verwarrend? De website van de Sleep Calculator legt uit: ‘Een goede nachtrust draait om meer dan gewoon op tijd gaan slapen. Het gaat ook om opstaan op het juiste tijdstip’.

Dat tijdstip wordt berekend aan de hand van een formule gebaseerd op het natuurlijke ritme van je lichaam. De calculator werkt volgens het principe dat iedereen slaapt in vijf à zes cycli van ongeveer 90 minuten. Bovendien houdt hij er ook rekening mee dat het gemiddeld 14 minuten duurt vooraleer je in slaap valt nadat je onder de wol bent gekropen.


via GIPHY

Wanneer je wakker wordt in het midden van een cyclus kan je de volgende dag erg moe en prikkelbaar zijn. Het idee is om wakker te worden tussen de cycli door zodat je de volgende dag fris en monter opstaat.

Dit zijn volgens de calculator de tijdstippen waarop je het best in je bed kruipt afhankelijk van het uur waarop je wekker afgaat.

Als je moet opstaan om 6u…

… kan je best gaan slapen om 20.46u, 22.16u, 23.46u of 1.16u. 

Als je moet opstaan om 7u…


… kan je best onder de wol kruipen om 21.46u, 23.16u of 00.46u. 

Als je moet opstaan om 8u…

… is het wijs om de ogen te sluiten tegen 22.46u of 00.16u. 

Wil je graag zelf het ideale tijdstip uitrekenen om in bed te kruipen? Klik dan hier.


Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '