Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Johnny Nunez via Getty Images

'Ze zeggen vaak dat ik vrolijke muziek maak met sombere onderwerpen.'

Stromae zingt openhartig over mentale gezondheid in nieuwe single ‘L’enfer’

Annelies Hart

Stromae weet altijd voor verrassingen te zorgen met zijn muziek, maar deze keer gunt hij de fans een wel heel openhartige blik in het diepste van zijn gedachten. De Brusselse zanger schreef namelijk een nummer over zijn burn-out en zelfmoordgedachten: ‘L’enfer’ (de hel).

Na acht jaar stilte bracht Stromae in oktober eindelijk weer een single uit: ‘Santé’. Drie maanden later komt hij op de proppen met nog een nieuw nummer: ‘L’enfer’. Met dat laatste laat de zanger recht in zijn ziel kijken en legt hij deels uit waarom hij ervoor koos om acht jaar lang uit de spotlight te blijven.

In ‘L’enfer’ bezingt Stromae namelijk het parcours dat hij heeft afgelegd op vlak van zijn mentale gezondheid, want die blijkt niet altijd zo optimaal te zijn.

Donker nummer

De tekst van de gloednieuwe single maakt je meteen een beetje stil, want al bij de eerste klanken komt het donkere verhaal dat de zanger wil vertellen hard binnen. Met het nummer wil Stromae vooral de boodschap naar zijn luisteraars overbrengen dat ze niet alleen zijn. Zelfs niet wanneer alles in hun hoofd plots heel donker wordt.

‘Ik heb soms zelfmoordgedachten gehad. Ik ben er niet erg trots op. Men gelooft soms dat het de enige manier is om de stemmen in je hoofd te doen zwijgen. En die gedachten deden me in de hel leven.’

Live op het journaal

De Maestro koos een speciale plek uit om dit emotionele nummer voor de eerste keer te brengen: de live-uitzending van het journaal van de Franse zender TF1.

‘Ze zeggen vaak dat ik vrolijke muziek maak met sombere onderwerpen’, aldus de zanger. ‘Zo zie ik het leven ook. Het is nooit volledig zwart-wit. Je hebt goede en slechte momenten. Je hebt geen hoogtepunten zonder dieptepunten.’

Wanneer het nieuwsanker hem daarna vraagt naar zijn eigen mentale gezondheid, zet Stromae spontaan ‘L’enfer’ in.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Heb je vragen over zelfdoding of wil je met iemand praten? Dat kan, gratis en anoniem. Op www.zelfmoord1813.be of www.tele-onthaal.be kan je chatten, bellen kan op de nummers 1813 (Zelfmoordlijn) of 106 (Tele-Onthaal).

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '