https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

4. Je trekt je - al dan niet bewust - terug uit het dagelijkse leven.

6 signalen die erop wijzen dat je een burn-out nabij bent door thuis te werken

Winter is coming, we zijn opnieuw veroordeeld tot telewerken en onze sociale contacten zijn weer beperkt tot een minimum. Je zou je voor minder slecht in je vel voelen. Nu werk en privé weer in elkaar overvloeien, is het uiterst belangrijk om je er niet in te verliezen. Herken je deze 6 signalen? Dan zit de kans erin dat je een burn-out nabij bent.

1. Je hebt last van moodswings


Ben je de laatste tijd sneller geïrriteerd, gedemotiveerd, neerslachtig of boos? Dat kan erop wijzen dat je copingmechanismen – de manier waarop we met problemen en stress omgaan – uitgeput zijn. Tuurlijk huppelt een mens niet 24/7 al glimlachend door het leven, maar indien eerder genoemde emoties vaker voorkomen dan voorheen, trek dan tijdig aan de alarmbel.

2. Je kampt met – toegenomen – anxiety


Piekeren is een significant symptoom van angst dat men vaak ziet bij mensen die kampen met een burn-out. Deze onzekere tijden hebben zowel een fysieke als mentale weerslag. Als je je over verschillende zaken zorgen maakt en de dingen maar door je hoofd blijven malen, is het zaak van te vertragen en je angst te zien als een waarschuwing: tijd om het heft weer in eigen handen te nemen.

3. Je merkt een verandering in je slaappatroon


Onderzoek toont aan dat de meeste mensen ongeveer 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig hebben. Val je moeilijk in slaap, word je meerdere keren per nacht wakker of word je eerder wakker dan normaal? Negeer deze alarmsignalen dan zeker niet. Aanhoudende stress zorgt ervoor dat je lichaam meer cortisol (ook wel het stresshormoon genoemd) gaat aanmaken, wat kan leiden tot een verstoorde slaapcylus. Heb je het gevoel dat je slaappatroon de laatste tijd is veranderd? Dan is het geen slecht idee om je work-life balance te herevalueren.

4. Je trekt je – al dan niet bewust – terug uit het dagelijkse leven


Heb je geen zin om naar de supermarkt te gaan? Vermijd je de buurvrouw op straat zodat je geen praatje hoef te slaan? En is zelfs die virtuele wijndate met je besties er te veel aan? Door meer tijd door te brengen bij je thuis, kan een gebrek aan routine het moeilijker maken om ‘deel te nemen’ aan het dagelijkse leven.

5. Je worstelt met ongezonde gewoontes


Voor wie met een burn-out kampt, zijn moeilijke gevoelens er vaak te veel aan. Het is dan ook perfect normaal om deze gevoelens te ontvluchten. Als je veranderingen opmerkt in je consumptiegewoonten – denk: een toename van alcohol, drugs, medicijnen, eten of online shoppen als een middel om jezelf te troosten – kan dat een alarmsignaal zijn.

6. Je hebt niet alleen mentale maar ook fysieke kwalen


Lichamelijke en geestelijke gezondheid gaan hand in hand. Wanneer een burn-out zich begint te manifesteren, zal dat resulteren in zowel mentale als fysieke kwalen. Denk aan hoofdpijn, een hoge bloeddruk, maagproblemen, etc. Luister dus naar je lichaam wanneer het je overduidelijk iets wil vertellen.

Herken je deze 6 alarmsignalen? Dan zou het weleens kunnen dat je een burn-out nabij bent. Hoe sneller je ingrijpt, hoe sneller je iets aan de situatie kan veranderen en de controle over je leven kan herwinnen.

Geen idee hoe je je dag het best inplant wanneer je thuiswerkt? Lees er hier alles over. Vergeet tijdens het telewerken ook niet te ontspannen. Hoe? Dat lees je hier. Tot slot is het bewezen dat je veel productiever bent indien je werkplek gezellig is ingericht. Hier kan je inspiratie opdoen voor de inrichting van jouw home office.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten