Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Billie Eilish onthulde in de #MyTruth-campagne van Calvin Klein de reden waarom ze altijd oversized kleren draagt. En daar kan video editor Anke alleen maar naar opkijken.

OPINIE: ‘Billie Eilish is het stijlicoon dat ik wou dat ik had toen ik jong was’

Billie Eilish deed voor de #MyTruth-campagne van Calvin Klein een interview waarin de ‘Bury A Friend’-zangeres uit waarom ze altijd baggy kleren draagt. Volgens video editor Anke kan het jonge rolmodel met die denkwijze weleens de hele mode-industrie en de manier waarop meisjes zich kleden veranderen. Ze hoopt dat de maatschappij zich niet meer focust op flatterend en sexy, maar op persoonlijkheid en zelfexpressie.


Billie Eilish staat niet alleen bekend voor haar excentrieke muziek, maar ook voor de manier waarop ze zich kleedt. Oversized T-shirts, truien en broeken waar je geen lichaamsvorm uit kan opmaken. En die kledingstijl draagt ze met opzet. ‘Ik wil nooit dat de wereld alles weet over mij’, begint de zangeres haar #MyTruth-campagne. ‘Dat is waarom ik grote, baggy kleren draag. Niemand kan een mening hebben omdat ze niet zien wat er onder die kledij zit. Niemand kan zeggen “oh, ze heeft rondingen, ze heeft geen rondingen, ze heeft een platte kont, ze heeft een dikke kont.” Niemand kan zoiets zeggen omdat ze het niet weten.’ En naar zo’n stijlicoon kan video editor Anke alleen maar opkijken. Zij had Billie Eilish graag als stijlicoon gehad toen ze nog jong was.

Anke: ‘Hoe zou je je kledingstijl omschrijven? Een vraag die ik tot op vandaag amper kan beantwoorden. En laat me duidelijk zijn, ik ben obsessed met kleding. Mijn kledingkast puilt zodanig uit, dat ik sommige items gebruik als ‘decoratie’. Het is echter onmogelijk om mijn stijl te omschrijven. Dat is natuurlijk oké, we hoeven niet in vakjes te denken. Alleen is de reden voor mijn fashion identity crisis behoorlijk betreurenswaardig.

Al van jongs af aan kocht ik flatterende kledij. Dingen die me “goed stonden” of “die me er slank lieten uitzien”. Ik kocht soms twee dezelfde stukken, gewoonweg omdat die mijn lichaam pasten. Het resultaat: een kast vol kleren die mijn lichaam flatteerden. Maar ook een kast met heel weinig persoonlijkheid. En elke ochtend had ik opnieuw dezelfde struggle: Hoe verberg ik vandaag mijn 15 kilo overgewicht? Gelukkig is naarmate ik ouder werd, de continue strijd met mijn lichaam gaan liggen. Elk prachtig, maar ‘onflatterendstuk dat ik koop, is een kleine overwinning.

Dan realiseerde ik me dat ik ten prooi was gevallen aan de manier waarop de maatschappij kijkt naar vrouwen.


Enkele maanden geleden botste ik op een videoclip van Billie Eilish. Eerst begreep ik het niet. “Waarom zou zo’n knap meisje haar lichaam verbergen in zo’n wijde kleding?” En dan realiseerde ik me dat ook ik ten prooi was gevallen aan de manier waarop de maatschappij naar vrouwen kijkt. Als vrouw lijkt je lichaam zich plots onvrijwillig te onderwerpen aan de publieke opinie.

Billie Eilish stuurt een heel krachtig signaal dat het ook zò kan.


En dit 17-jarige meisje is precies het stijlicoon dat ik wou dat ik had toen ik jong was. Vol trots spreekt ze over de zeven kettingen rond haar nek en haar oversized vintage T-shirt. Elk stuk past perfect bij haar persoonlijkheid op dit moment en draagt ze met trots. Haar focus ligt op haar talent als singer-songwriter en met haar baggy kleding haalt ze de aandacht weg van haar lichaam. Daarmee stuurt ze een heel krachtig signaal dat het ook zò kan. Dat we niet meer hoeven te voldoen aan de maatschappelijke standaard.

Maar tegelijkertijd is het ook heel triest dat de manier waarop ze zich kleedt zo’n controverse kan uitlokken. In de Calvin Klein-campagne legt ze uit hoe ze op deze manier bodyshamers de mond wil snoeren. Het doet me dan ook oprecht pijn te zien dat een minderjarig meisje op zo’n manier moet nadenken over haar outfits. Terwijl ik probeerde mijn onzekerheden te verstoppen met flatterende kleding, probeert zij net haar lichaam te verstoppen om de publieke opinie te ontlopen.

Uit naam van alle vrouwen over de hele wereld: laat onze lichamen gerust.


Maar wat Billie in gang gezet heeft, is groots. Ze gaat op een subtiele, maar krachtige manier de strijd aan met het overseksualiseren van vrouwenlichamen. Iets wat ik op haar leeftijd nooit gedurfd zou hebben. Dus laat ons vanaf nu focussen op onze talenten, krachten en persoonlijkheid. Laat kleding enkel een middel zijn voor zelfexpressie. Draag wat the f*ck je zelf wil. En uit naam van alle vrouwen over de hele wereld: laat onze lichamen gerust.’

Tekst: Anke Desmet


Lees ook:

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '