Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Yuri Manei via Pexels

Video's met de hashtag #maladaptivedaydreaming zijn momenteel immens populair op het platform.

Dit is waarom dagdromen trending is op TikTok en waarom het niet zo onschuldig is als het lijkt

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Je zet een kopje muntthee, nestelt je in je zetel en voordat je het goed en wel beseft, sta je samen met Zac Efron op de planken of heb je zomaar eventjes de Lotto gewonnen. Dagdromen is iets raars, maar jij bent heus niet de enige die af en toe zweeft tussen de realiteit en absolute waanzin. Op TikTok vertellen gebruikers steeds vaker over wat en hoe ze overdag dromen, maar dat dagdromen is niet altijd even onschuldig.


We droomden er de afgelopen maanden gretig op los, en dat kunnen we onszelf niet helemaal kwalijk nemen. Er was amper iets te beleven, en dan reist een mens al eens graag naar dromenland om zijn gedachten te verzetten. En als we TikTok mogen geloven, zijn we heus niet alleen, want onze For You-pagina staat vol met getuigenissen over dagdromen en video’s met de hashtag #maladaptivedaydreaming zijn intussen al meer dan 13 miljoen keer bekeken. Maar hoe tof die fictieve uitstapjes naar New York en date met je knappe postbode ook mogen zijn, te veel dagdromen zou niet goed zijn voor onze mentale gezondheid.

Obsessief dagdromen


Maladaptive daydreaming ofte obsessief dagdromen was nog nooit zo besproken als nu, en maar goed ook, want het kan een negatieve impact hebben op je mentale gezondheid. Obsessief of buitensporig dagdromen kan er namelijk voor zorgen dat je niet meer voor de volle 100 % kan functioneren, dat je je to-dolijst onaangeroerd laat en je sociale contacten verwaarloost. ‘Iedereen dagdroomt, en dat is gezond’, vertelt Rachel Hoffman, hoofd therapie van het gezondheidsplatform Real, in Bustle. ‘Maar je moet uitkijken voor buitensporig dagdromen. Het tilt onze fantasie naar een nog hoger niveau, en dat kan verslavende en dwangmatige gevolgen hebben’, aldus de therapeute.

@matilsdaand that’s on maladaptive daydreaming #fyp #maladaptivedaydreaming♬ Clout chasers – The_real_muchoflow_


Uit een wereldwijde studie die afgelopen november gepubliceerd werd in Frontiers in Psychiatry blijkt dat COVID-19 en het sociaal isolement en de stress die bij de pandemie komen kijken het aantal mensen dat te maken krijgt met obsessieve dagdromen alleen maar heeft doen toenemen. Maar wat is daar nu zo erg aan? ‘Als therapeut definieer ik iets als een stoornis als het je vermogen om te functioneren belemmert’, stelt Hoffman. ‘Gezond dagdromen heb je in de hand. Je kan het gemakkelijk loslaten en je meteen weer concentreren wanneer dat nodig is. Obsessief dagdromen daarentegen neemt grote delen van de dag in beslag, en het kan zijn dat je ze maar moeilijk kan verlaten of boos wordt als je ze moet onderbreken. Het zou zelfs kunnen dat het je sociale contacten vervangt of concentratie verstoort.’

‘Je fantasie kan in moeilijke tijden een safe haven bieden, maar uren doorbrengen in je eigen hoofd doet uiteindelijk meer kwaad dan goed’, voegt Hoffman daar nog aan toe. Heb jij ook het gevoel dat je dromen overdag je dagelijkse leven op een negatieve manier beginnen te beïnvloeden? Dan kan het zeker geen kwaad om de hulp van een professional, zoals een therapeut, in te schakelen om komaf te maken met die dromen. 

@barrenwomb#maladaptivedaydreaming #foryou #foryoupage #collegememories #fyp #voiceover #progamer #jimmyfallon #keepingbusy #daydream♬ original sound – Sara


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '