Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Grijp dus gerust naar die pot ijs tijdens je volgende huilsessie. Doctor's orders!

BEWEZEN: ijsjes eten maakt je gelukkig

Annelies Hart

Dat het heet is, hoeven we je niet meer te vertellen. De kans dat je vandaag dus grijpt naar een lekker verkoelend ijsje, is groot. Maar wist je ook dat ijs eten je echt gelukkig maakt? Nog meer redenen voor een bol vanille!

In films zien we het continu: als het hoofdpersonage door een zware relatiebreuk gaat, komt er een pot ijs aan te pas. Geef maar toe dat je dat in het echt ook al geprobeerd hebt en het effect voelde van dat koele zoete ijs op je gebroken hart. Wij dachten altijd dat het niet meer was dan een placebo-effect, maar nu blijkt er toch wetenschap achter die koude gelukmaker te zitten. En het gaat om meer dan alleen de lekkere smaak.

De lotto winnen

Neurowetenschappers van het Institute of Psychiatry in Londen onderzochten de hersenactiviteit van mensen die ijs aten. En wat blijkt: dezelfde delen van de hersenen worden geactiveerd bij het likken van een ijsje, als wanneer je fijne gevoelens ervaart. Dus in principe reageert je brein hetzelfde op een paar bolletjes van je favoriete smaak, als op je favoriete nummer of zelfs de lotto winnen.

Daarnaast bevat ijs ook elementen die onze hersenen stimuleren om serotonine aan te maken. Serotonine reguleert je gemoedstoestand en zorgt dus ook voor een gelukkig gevoel. De stof wordt geproduceerd in het centrale zenuwstelsel, maar ook in het maagdarmkanaal. Maar hoe maken we dan precies serotonine aan? Dat gebeurt via tryptofaan, de precursor ervan (dat is een stof die vervolgens in serotonine verandert). En waarin kunnen we tryptofaan vinden? In ijs.

De volgende keer dat je nood hebt aan een opkikkertje, weet je dus al wat je zou kunnen helpen!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '