Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Nu heb je een excuus, gestaafd door de wetenschap!

AHA: dit is wat een hittegolf met je brein doet

Annelies Hart

Het is WARM. Heb jij het gevoel dat alles wat minder vlot gaan tijdens een hittegolf, zowel op het werk als in je hoofd? Geen zorgen: dat is compleet normaal. Dit is wat een hittegolf doet met je brein.

Vorig jaar hadden we amper een zomer. Het was grijs en meestal ook best koud. Maar die schade halen we dit jaar dan weer dubbel en dik in, met de ene hittegolf na de andere. Heb jij ook het gevoel dat je je een pak minder goed kan concentreren in dat warme weer? Dat is niet gek, want meerdere studies hebben in de loop der jaren aangetoond dat werknemers en studenten moeite hebben om optimaal te presteren wanneer de temperatuur stijgt.

Dr. Elisabeth Philipps, klinisch neurowetenschapper voor het gezondheids- en welzijnsmerk Fourfive, vertelt wat er met onze hersenen gebeurt als het kwik stijgt. ‘Als de temperatuur stijgt, daalt de cognitieve functie omdat de warmte onze hersenen aantast. Hogere temperaturen kunnen er dus voor zorgen dat zenuwvezels niet goed meer werken.’

Fysiek én mentaal

Maar welk effect heeft dat dan precies op ons? ‘Dit betekent dat boodschappen soms niet van en naar de hersenen kunnen gaan’, legt Philipps uit. ‘Daardoor kun je vermoeidheid, zwakte of problemen met je evenwicht of zicht ervaren.’

Maar je kan niet alleen fysiek problemen ondervinden. Het deel van de hersenen dat onze temperatuur regelt, draait overuren bij dit weer en het is toevallig ook het deel dat onze stemming beïnvloedt. Heb je deze dagen dus een slecht humeur of kan je je amper concentreren op je werk? Steek het met een wetenschappelijk uitleg op het warme weer!

De oplossing?

Er is natuurlijk één ding dat je kan doen om al die lastige neveneffecten te temperen: water drinken. Hoe beter je gehydrateerd bent, hoe minder de neuronale activiteit van de hersenen kan verminderen. Volgens de experte is 2 tot 2,5 liter per dag ideaal. Geen idee hoe je aan genoeg water per dag moet komen? Hier vind je een paar tips.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '