Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

1. Ontpop jezelf tot een vroege vogel of nachtraaf.

6 tips om te lopen in deze hitte

Annelies Hart

Heb jij voor jezelf een doel gezet om eindelijk die 5km uit te lopen? Of ben je net als redactrice Jolien van plan om een halve marathon te trotseren? Dan is het trainen geblazen! Maar in dit warme weer is dat niet altijd zo vanzelfsprekend. Deze 6 tips helpen je om toch te lopen in de hitte.

Vroege vogel of nachtraaf?

Het is handig om snel even tijdens je lunchpauze de loopschoenen aan te trekken, maar als het warm is vermijd je het midden van de dag liever. Als de temperaturen dus echt de pan uit swingen, plan je je loopje liever heel vroeg ’s ochtends of laat ’s avonds in. Het zal een pak minder warm zijn én er zijn minder mensen op de baan. Niets dan voordelen!

Gepaste outfit

Je gaat tijdens een warme dag liever niet van kop tot teen in het zwart gehuld naar buiten, en hetzelfde geldt voor wanneer je wil gaan lopen. Denk dus goed na over de kleuren die je draagt en de stof en pasvorm van je loopoutfit. Het beste: lichte kleuren en ruimvallende pasvormen zodat je lichaam van nature kan afkoelen. Strakke kledij houdt je warm en donkere kleuren trekken de zon nog meer aan. Eens graven in de kast, dus!

Véél water

Iedereen weet ondertussen wel dat je veel water moet drinken op warme dagen. En als je gaat hardlopen, geldt dat advies dubbel. Het is essentieel om voor, tijdens en na het lopen te hydrateren. Wacht dus zeker niet tot je dorst hebt om te drinken en neem geregeld kleine slokjes.

Je kan je water daarnaast ook gebruiken om je lichaam af te koelen. Plens af en toe wat in je gezicht of nek als het je te veel wordt.

Schaduw

Het is even niet het beste idee om de volle zon op te zoeken. Plan je loopje dus in op een plek waar er veel schaduw is, zoals een park of een bos. Je kan er bovendien ook genieten van al het groen!

Bedek je hoofd

Pet, bandana, hoed, sjaal... Het maakt niet uit, zolang je je hoofd maar bedekt tijdens je hete sessie. Je hoofddeksel zal je helpen een zonnesteek te voorkomen én als je hoofd koel blijft, volgt de rest van je lichaam ook. Voor extra verkoeling maak je je pet nat met wat koud water.

Niet te lang of intens trainen

Tijdens de hittegolf vergeet je die 15 kilometer best even. Ga daarentegen voor korte en rustige trainingen. Als het warm is, verbruikt je lichaam namelijk veel energie en zweet het veel, dus je laat het best niet te hard afzien.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '