Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© ZEB

'Mijn mama droeg bijna nooit hakken en ik kan niet zonder!', klinkt het bij Véronique.

Véronique Leysen over mode en het einde van Maurice: ‘Ik hou ervan dat mensen vroeger minder kleren hadden’

Chloë Foubert

Véronique Leysen sloeg opnieuw de handen in elkaar met de Belgische winkelketen ZEB. Voor die gelegenheid trok Flair richting het Afrikamuseum in Tervuren om er een leuke babbel te voeren met mevrouw Leysen over cosy knitwear, haar voorliefde voor vintage stukken en de toekomst van Maurice.


Terwijl Véroniques zomercollectie nog bruiste van de vrolijke pastelkleurtjes, prijken dit najaar zijdezachte truien in ingetogen kleurtjes aan de kapstok bij ZEB. De stuks van Maurice zijn zoals steeds op-en-top vrouwelijk, een tikkeltje seventies en vooral eindeloos te combineren. Iets wat Véronique dan ook zelf naar hartenlust doet.

‘Ik hou ervan dat mensen vroeger veel minder kleren hadden, maar investeerden in één stuk en dat dan ook op oneindig veel manieren droegen. Ik voel echt liefde voor elk stuk dat in mijn kleerkast hangt en speel graag met mijn garderobe. Zo kan ik een cardigan perfect over mijn pyjama heen dragen, maar ook voor een glamoureuze avond uit de kast halen en die dan combineren met een paar statementoorbellen, opgestoken haar en een goudkleurige broek.’ Hoewel je dit najaar dus weer prachtige vintage essentials kan scoren, kan je je ook aan heuse trendstukken verwachten. Denk aan aardtinten zoals het geliefde terracotta, maar ook ruitjes komen uitvoerig aan bod.

Véronique liet zich voor haar nieuwste collectie duidelijk inspireren door de Parijse vibe én uiteraard haar opa Maurice. Maar van wie ze die voorliefde voor mode nu juist meekreeg? ‘Niet van mijn mama, dat staat vast. Zij had bijvoorbeeld zo’n zeven paar hakken liggen, maar deed ze zelden of nooit aan. Iets wat ik maar niet kon begrijpen! Ik weet nog dat ik als klein meisje die hakken altijd vastnam, ze paste en bij mezelf dacht: ik ga later nooit op platte schoenen lopen. Ik vond dat zo vrouwelijk! Ik draag zelf nooit sneakers en heb een grote liefde voor alles wat esthetisch is. Ja, hetzelfde geldt voor meubels. Ook daar kan ik enorm veel geld aan spenderen!’

Kritiek van manlief Thomas


Of ze tijdens het ontwerpen af en toe advies vraagt aan manlief? ‘Eigenlijk niet echt. Thomas krijgt de collectie pas te zien wanneer die bij ons thuis aankomt. Hij vraagt dan wel meteen of hij de truien mag voelen en geeft dan soms wel kritiek als: “Zeg, had je dit niet zo kunnen doen?” of: “Had je dat niet naar binnen kunnen plooien?” Thomas heeft echt oog voor detail en gedraagt zich soms als een ware criticus!’

Welke labels ze zelf graag shopt naast haar eigen lijn? ‘Ik hou van merken als Chloé, omdat die heel romantisch en gesofisticeerd zijn, maar vooral omdat ze eindeloos veel bloemetjes bevatten en me dat heerlijke Parisienne-gevoel geven. Chanel vind ik ook heel consistent, al ben ik geen fan van Karl Lagerfeld en het huis zoals het nu is. Wel van icoon Coco Chanel en het feit dat die iconische Chanel-look nog steeds dezelfde is als enkele jaren geleden. Ik ben dan ook een nostalgisch persoon.

Maurice Marché


Dat Véronique zelf geen tijd meer heeft om de breinaalden vast te nemen, is wel duidelijk. Naast het ontwerpen van haar collectie voor ZEB is er ook nog haar voorliefde voor koffie. Maar hoe staat het daar nu juist mee? ‘Mijn koffiebar aan de prachtige Cogels-Osylei in Berchem zal sowieso de deuren sluiten. Daar zal iemand anders zijn intrek nemen met een heel ander concept. Ik ga binnenkort ook samenwerken met Dille & Kamille, en daarvoor wilde ik graag een nieuwe naam creëren – namelijk Maman – die meer in de lijn zou liggen van de stijl van Dille & Kamille. Maar ondertussen denk ik: waarom doen we dat niet gewoon onder de naam Maurice? Ik blijf dus de merkbewaker van Maurice Knitwear en Maurice Marché.’ Wij kijken er alvast met veel ongeduld naar uit!

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '