Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty & Oriculi

Zero waste in de badkamer: onze redactie testte het uit.

UITGETEST: herbruikbaar oorstaafje van bamboe

Hoe moeilijk is het om je badkamer verpakkingsvrij te maken? Onze redactie testte het uit en haalde een heleboel beautyproducten in huis die geen, of heel weinig, afval met zich meebrengen, waaronder een herbruikbaar oorstaafje.

Wat is het?

Oriculi is een herbruikbaar oorstaafje, gemaakt van bamboe. De wattenstaafjes die wij gewoon zijn, zijn doorgaans gemaakt van katoen en hebben een plastic staafje. Wie een viertal wattenstaafjes per week gebruikt, gooit er op jaarbasis toch minstens 200 in de vuilnisbak.

Pluspunten

  • Wattenstaafjes zijn iets waaraan ik liefst niet te veel geld besteed, dus koop ik meestal gewoon de goedkoopste. Voorheen stond ik er niet bij stil, maar dat is natuurlijk niet de meest duurzame keuze aangezien die meestal grotendeels uit plastic bestaan. Oriculi gebruik je opnieuw (tot je zelf behoefte hebt aan een nieuw exemplaar) én het is gemaakt van duurzame bamboe, dat is dus een pak ecologischer.
  • Ik beoordeel een oorstaafje, dus ik moét het even over oorsmeer hebben. Laten we het kort houden: het stokje doet wat het moet doen, mijn oren voelen na gebruik schoon en ik krijg een duidelijk zicht op wat eruit is gekomen.

Minpunten

  • Het blijft een drempel waar je niet iedereen zich zal kunnen overzetten, zo’n wattenstaafje dat je hergebruikt. Bovendien kon ik nergens instructies terugvinden wat betreft de reiniging. Ik heb het stokje schoongeveegd met een doekje en vervolgens gewassen met water en een beetje zeep, maar ik weet niet zeker of dat de beste manier is.
  • Een wattenstaafje voelt toch wel heel wat zachter in je oor dan zo’n houten stokje. Ik gebruik het erg voorzichtig, maar ik heb het gevoel dat je toch een klein beetje moet ‘schrapen’ om je oor echt schoon te maken.
  • Ik gebruik wattenstaafjes eigenlijk vaker om mijn make-up te retoucheren dan voor mijn oren. Ik maak wel dagelijks een mascara- of eyelinerfoutje en dat kan je nu eenmaal met niets anders beter corrigeren dan een wattenstaafje. Daarvoor kan ik de Oriculi natuurlijk niet gebruiken.

Een blijver?

Omwille van het laatste minpuntje ben ik genoodzaakt om nog steeds wattenstaafjes te kopen, maar er bestaan er tegenwoordig ook met bamboe in de plaats van plastic. Die zijn meestal ook gemaakt met duurzamer katoen, dus dat lijkt me ook al een veel ecologischere oplossing.

Oriculi uit bioplastic

Oriculi uit bioplastic

Oriculi uit bioplastic

€ 4,50  –  Oriculi

Shop hier

Wasbaar wattenstaafje

Wasbaar wattenstaafje

Wasbaar wattenstaafje

€ 9,95  –  LastSwab

Shop hier

Oriculi uit bamboe

Oriculi uit bamboe

Oriculi uit bamboe

€ 4,50  –  Lamazuna

Shop hier

Composteerbare wattenstaafjes

Composteerbare wattenstaafjes

Composteerbare wattenstaafjes

€ 5,15  –  Bambaw

Shop hier


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '