Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© João Jesus via Pexels

Heb je een allergie of infectie? Raadpleeg dan je huisarts.

Ik heb last van gezwollen oogleden. Hoe komt dat en wat kan ik eraan doen?

Heb jij last van gezwollen oogleden en vind je dit heel vervelend? In deze nieuwe Frequently Asked Beauty Questions, waarin we al jouw beautyvragen beantwoorden, vertellen we je hoe het komt en vooral wat je eraan kan doen aan de hand van tips.

Hoe kom je aan opgezwollen oogleden?

Je hebt je oogcrème niet correct aangebracht.

Als je je oogcrème te dicht bij je ogen smeert, kunnen je oogleden hiervan opzwellen. Sommige oogcrèmes mag je ook niet op je oogleden smeren, maar enkel onder je ogen, dus check zeker altijd goed de bijsluiter. Breng oogcrème aan met je ringvinger – daarmee zet je minder druk dan je wijsvinger – en niet te dicht bij je wimperrand. Dit geldt ook voor je dagcrème. Smeer producten met SPF best ook niet té dicht bij je ogen, want die kunnen irritatie opwekken.

Je hebt een allergie.

Een allergische reactie kan gezwollen ogen opleveren. Dit is dan meestal aan beide ogen en kan het gevolg zijn van voeding of van een beautyproduct zoals mascara en oogschaduw. Raadpleeg een dokter als je vermoed dat je een allergische reactie hebt.

Je hebt een infectie.

Als je ooglid plots rood en dik is, kan je een infectie hebben. Raadpleeg dan zeker een dokter of oogarts.

Het is genetisch bepaald.

Heeft je moeder of vader ook vaak last van gezwollen oogleden? Kans is groot dat jij er ook vaker last van hebt. Let wel: als je oogleden rood en pijnlijk zijn, is er altijd iets aan de hand. Wij hebben het hier over walletjes en lichte zwelling zonder pijn.

Enkele tips om ervan af te geraken:

  • Zoals bij alle zwelling kan koude helpen. Leg lepeltjes in de koelkast en masseer hiermee je oogcontour.
  • Een massagetool helpt overtollig vocht te draineren. Zo is de Sonic Booster (€ 32,95 – Ici Paris XL) een toestel dat werkt met infraroodwarmte en trillingen en doet zo je oogcrème extra inwerken. De Foreo Iris is een eye massager geïnspireerd op de finger tapping-techniek die ontzwelt en kringen aanpakt (€ 99 – Bol.com).
  • Langer slapen is vaak geen remedie tegen gezwollen ogen, integendeel. Wat wél zou kunnen helpen is op een hoger hoofdkussen slapen zodat je minder druk op je ogen krijgt. 
  • Sommige voedingsstoffen zorgen ervoor dat je lichaam meer vocht vasthoudt. Veel zout, koffie en alcohol zijn bijvoorbeeld boosdoeners.
  • Verwijder je make-up altijd voor je gaat slapen en reinig je gezicht. Restjes make-up en vuil kunnen in je ogen komen en zo zwellingen veroorzaken.
  • Probeer zoveel mogelijk op je rug te slapen. Dat is niet gemakkelijk als je geen rugslaper bent, maar de kans op zwelling in je gezicht wordt hierdoor in het algemeen wel kleiner.
  • Gebruik een ontzwellende oogcrème zoals deze van Bioderma (€ 15,91 – 24pharma). PS heb je een reactie op een product of iets anders? Smeer dan enkel iets op aanraden van je huisarts of dermatoloog!

Meer FABQs:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '