Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Schurft
© Yan Krukov, Pexels.

Néén, je krijgt het niet door je te weinig te wassen.

Opvallend veel schurft in ons land: alle feiten en fabels op een rijtje

Schurft komt de laatste tijd veel meer voor in ons land en dan vooral regio Antwerpen. Het is momenteel zo erg dat apothekers de vraag naar zalf en pillen niet kunnen bijhouden. Schurft (of scabiës) is een huidaandoening waar nog steeds veel misverstanden over bestaan, dit is alles wat je erover moet weten.

Veel mensen aarzelen om naar de dokter te gaan met schurft, omdat ze zich ervoor schamen. Dat is nergens voor nodig, want je kan hier zelf helemaal niets aan doen. Dat je schurft krijgt door een slechte hygiëne is de grootste fabel. Iedereen kan erdoor besmet raken, ongeacht waar je vandaan komt. ‘Schurft kan iedereen overkomen en komt voor bij alle lagen van de bevolking’, vertelt dokter Van Den Broucke aan VRT NWS. ‘Het hangt bijvoorbeeld niet samen met een gebrek aan hygiëne. Nauw contact met een besmet persoon kan al volstaan. Natuurlijk, als je erg dicht op elkaar leeft en je kleding weinig wast, vergroot je het risico.’

Wat is het?

Het is dus niet gênant, maar we begrijpen het wel als je er – letterlijk en figuurlijk – de kriebels van krijgt. Schurft wordt immers veroorzaakt wordt door een beestje, de schurftmijt. Die schurftmijt graaft gangetjes in je huid en legt daar eitjes. Daar komen nieuwe beestjes uit die op hun beurt gangetjes graven en eitjes leggen, enzovoort. Geen wonder dus dat je er ontzettende jeuk van krijgt.

Schurft is heel besmettelijk. Als iemand waarmee je nauw (lichamelijk) contact hebt gehad of waarmee je samenwoont schurft heeft, is de kans groot dat jij ook besmet raakt.

Hoe herken je het?

  • Hevige jeuk die vooral ‘s avonds en ‘s nachts optreedt.
  • De gangetjes zijn meestal ook zichtbaar op de huid en zien er kronkelig en schilferend uit.
  • Blaasjes en/of rode bultjes zijn ook mogelijk.

Wat kan je doen?

  • Niet twijfelen en meteen naar de huisarts gaan. Die kan je een crème of medicatie voorschrijven waarmee je je helemaal moet insmeren.
  • Was alle kleding die je recent hebt gedragen op 60°. Doe hetzelfde met het beddengoed van alle (mogelijk) besmette personen binnen je gezin.

Wat doe je beter niet?

Krabben! Ja, dat is erg moeilijk. Maar hoe meer je krabt, hoe erger de jeuk wordt. Je huid raakt geïrriteerd, wordt droog en gaat uiteindelijk nog meer jeuken.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '