Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Van Yin over Vinyasa tot Hatha Yoga: nu weet je eindelijk wat het allemaal wil zeggen.

10 soorten yoga: welke is iets voor jou?

Annelies Hart

Hatha, Ashtanga, Vinyasa, Rocket… Raak jij ook al in de war als je al die verschillende yogavormen? Wij ook. Daarom vroegen we aan de docenten van Yoga Room in Brussel om eens uit te leggen wat al die moeilijke termen precies inhouden. Zo kan je de yogavorm vinden die bij je past.

Yoga komt van het Sanskriet woord ‘yui’ dat onder andere ‘verbinding maken’ en ‘in evenwicht brengen’ betekent. Met andere woorden: het verenigen van de geest, de ziel en het lichaam. Yoga ontstond honderden jaren geleden in India en is toegankelijk voor iedereen, ongeacht leeftijd, fysieke conditie, lenigheid of gewicht.

Veel mensen zien echter het bos door de bomen niet meer wanneer het op yoga aankomt. Er zijn zoveel verschillende vormen en je wil natuurlijk niet als stijve hark in een les komen met intense stretches, of zonder conditie beginnen aan een veel te intensieve sessie. Gelukkig leggen de docenten van Yoga Room in Brussel graag uit wat al die moeilijke termen betekenen, en hoe je ‘jouw’ yoga vindt.

Hatha yoga

Hatha Yoga is een traditionele benadering van de beoefening van asanas (houdingen). In een Hatha Yoga les doe je minder houdingen, maar moet je ze langer aanhouden om ze uit te diepen en te begrijpen hoe je met je lichaam en geest moet werken. Hatha yoga is een geweldige manier om te leren hoe je de houdingen correct en veilig uitvoert voordat je ze toepast in de Vinyasa les. Hatha Yoga is ideaal voor diegenen die een solide basis willen opbouwen.

Ashtanga

Ashtanga Yoga is een traditionele yogastijl uit India waarin je een vaste opeenvolging van houdingen uitvoert. Regelmatige oefenen is een must, want de opeenvolging is best complex. Deze vorm van yoga legt de nadruk op de ademhaling en maakt gebruik van bandha’s, de interne blokkades in het lichaam. Het tempo van de les ligt vrij hoog, maar je eens je het onder de knie hebt, kan je echt genieten van het meditatieve aspect.

Vinyasa = Flow

Flow Yoga, ook bekend als Vinyasa, is de meest populaire yoga van vandaag. De houdingen volgen elkaar op een vloeiende, creatieve en leuke manier op, geharmoniseerd door een diepe ademhaling. Het tempo van de les kan variëren en er is geen vaste volgorde.

Er zijn verschillende soorten: open flow, power flow, zachte flow, hot flow, hot detox flow, warme & ontspannende flow.

Rocket

Deze vorm is ontstaan in San Francisco in de jaren 80. Rocket is geïnspireerd door Ashtanga en houdt in dat je houdingen van de 4 series van Ashtanga moet uitvoeren.

Yin

Yin Yoga is een langzame, meditatieve beoefening waarbij de nadruk ligt op de gewrichten en ligamenten, in tegenstelling tot de meeste dynamische yoga’s die de nadruk leggen op spierbewegingen. De oefening is hier zowel mentaal als fysiek, want je moet gedurende lange tijd een zelfde houding aanhouden. Je bevindt je meestal op de grond gedurende houdingen van 3 tot 7 minuten. De nadruk ligt hier vooral op je ademhaling en gevoel controleren.

Yin is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar mentale rust. Maar ook fitnessfanaten die hun spieren willen ontlasten vinden er hun ding in.

Yin & sound healing

Een Yin & Sound Healing-les vindt op dezelfde manier plaats als een klassieke 45 minuten durende Yin Yoga sessie en eindigt met een 15 minuten durend Savasana klankbad. De vibrerende kracht van de kristallen schalen heeft een reinigend effect en brengt je lichaam en geest terug in balans.

Elke les richt zich op een ander thema, element, chakra of emotioneel effect. Deze zachte, langzame en serene les is ideaal voor iemand die meer verbinding met zichzelf wil vinden.

Hip Opening

Deze soort helpt je de vier spiergroepen van de heup te begrijpen. Door daarmee te werken, verbeter je de relatie tussen het bekken, de opening van de heupen en de wervelkolom. Perfect om je in dat gebied meer bewegingsvrijheid te bieden.

Core

Core Yoga is de basis van de meeste yoga houdingen. In deze les wordt gefocust op de buikriem en hoe je dat gebied van je lichaam te controleren. Bij veel mensen is dat op spiervlak namelijk het zwakste gebied, wat voor rugproblemen kan zorgen. Door het middelpunt van je lichaam te ontwikkelen, geef je je onderrug de steun die hij nodig heeft. Core Yoga is ideaal voor iedereen die zijn/haar core wil versterken en zijn/haar houding wil verbeteren in een uitdagende les.

Pranayama & Meditation

In deze les leer je het basismechanisme van de ademhaling om toegang te krijgen tot een hoger niveau van concentratie en bewustzijn. Dat wordt gedaan op basis van de oude wetenschap van pranayama (adembeheersing). Met behulp van ademwerk zal je leren hoe je je geest en lichaam tot rust kan brengen. Ideaal voor zij die aan meditatie willen beginnen.

Alignment

Alignment is een relatief langzame les die zich richt op het begrijpen van de grondbeginselen van elke yogahouding. Door je te concentreren op de kleinste details, zal je elke houding deconstrueren en je lichaam op de juiste manier uitlijnen, zodat het zich de juiste houding voor altijd kan herinneren. Deze oefening is ideaal voor beginners, maar ook aanbevolen voor praktiserende yogi’s die hun asana’s willen verfijnen en oppoetsen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '