Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
overprikkeld
© Magnetme via Unsplash

Of het nu door het getik van toetsenborden of het geroezemoes van mensen is.

Ben jij snel overprikkeld door geluid? Dan zijn deze tips voor jou

Dewy De Leeneer

In de trein, op het werk, in de supermarkt of in de fitness: waar je ook bent, je wordt voortdurend blootgesteld aan omgevingsgeluiden. Of het nu het gezoem van het verkeer is, het getik van toetsenborden of het geroezemoes van mensen waardoor je je overprikkeld voelt, deze tips helpen je er beter mee om te gaan.

Identificeer je triggers.

Het is belangrijk om te weten welke specifieke geluiden jou nu juist overprikkelen. Is het het geluid van rinkelende sleutels, het getik van typende collega’s op kantoor of eerder luide stemmen op café? Het bewust worden van je triggers is stap één naar ermee te leren omgaan.

Gebruik oordopjes of een koptelefoon.

Er bestaan genoeg oordopjes (die van het Belgische merk Loop kunnen we zeker aanraden!) en koptelefoons die niet al het geluid uitsluiten, maar enkel ruisonderdrukkend werken waardoor de omgevingsgeluiden minder opvallen. Je kan dus nog perfect conversaties voeren met je collega’s of vrienden, maar de achtergrondgeluiden worden gedempt.

Luister naar rustgevende muziek of natuurlijke geluiden.

Door te luisteren (op een zacht volume weliswaar) naar rustgevende muziek of natuurlijke geluiden zoals regen of het gezang van vogeltjes, kan je andere (storende) geluiden maskeren en een kalmerende sfeer creëren.

Let op je lichaam.

Van zodra je de signalen van overprikkeling begint te herkennen (zoals hoofdpijn, vermoeidheid of een verhoogde hartslag), probeer je jezelf best even te isoleren van de drukte zodat je kan kalmeren.

Doe aan kleine zelfzorg-oefeningen.

Deze zeven oefeningen rond zelfzorg nemen nog geen tien minuten van je dag in, maar helpen je wél om rustiger te blijven en minder snel overprikkeld te raken.

Geef je grenzen aan.

Laat je omgeving gerust weten dat het even te veel is voor jou. Door duidelijk aan te geven wat je wel en niet kan verdragen, kunnen anderen je beter begrijpen én ondersteunen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '