Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© george pagan via unsplash

'Het stellen van een ultimatum kan lijken alsof je niet bereid bent om over problemen te praten.'

Een ultimatum stellen in je relatie: een goed idee?

Margo Verhasselt

Misschien was je de voorbije weken druk ‘The Ultimatum’ aan het bingen op Netflix, of je liefdesleven loopt zelf even niet van een leien dakje. Laten we het zeggen zoals het is: liefde en relaties zijn niet altijd even gemakkelijk. Soms willen mensen nu eenmaal andere dingen. In het sociaal experiment op het streamingplatform wordt dan een ultimatum gesteld: samenblijven of uit elkaar gaan. Maar is het een goed idee om zo’n ultimatum te stellen?

Werken ultimatums in een relatiecrisis? Als je een ultimatum geeft aan je partner die aarzelt over een grote levensbeslissing, zoals kinderen krijgen of bij je intrekken, krijg je dan ooit het resultaat waar je naar verlangt of is het gewoon een kortere weg naar liefdesverdriet? Om dat uit te zoeken geeft Rachel Ramezani van datingapp Badoo een paar antwoorden.

Wat is een ultimatum?

Laten we beginnen bij het begin: wat is een ultimatum precies? Simpel gezegd, is een ultimatum een eis die, indien niet geaccepteerd, zal leiden tot een relatiebreuk waarbij een van de twee partners uit de relatie stapt.

In principe is het iets dat bovenkomt wanneer je op een kruispunt staat in een relatie. De partners hebben verschillende doelen en wensen en die worden niet goed besproken. Een ultimatum kan een manier zijn om de kwestie vooruit te doen gaan. Maar dat wil niet zeggen dat het een gezonde optie of zelfs een goede optie is.

Werkt een ultimatum?

Het is oppassen geblazen vertelt Rachel Ramezani van datingapp Badoo aan het Amerikaanse magazine Cosmopolitan: ‘Iemand een ultimatum voorschotelen kan gevaarlijk zijn, vooral als de opties zijn: trouwen of uit elkaar gaan. Het is niet abnormaal voor twee mensen om gewoon verschillende idealen te hebben over wanneer ze hun relatie naar de volgende stap willen brengen. Bovendien betekent niet willen trouwen niet dat je geen gevoelens hebt. Vaak is het gewoon een kwestie van timing of persoonlijke voorkeur.’

Door iemand voor een voldongen feit te stellen, loop je de kans die persoon te verliezen. Daarom is het beter belangrijke mijlpalen te bespreken zodat je samen een compromis kan bereiken.

Rachel Ramezani van datingapp Badoo

En dan is er nog het grootste probleem met ultimatums: dat het ertoe kan leiden dat je een relatie op het spel zet die belangrijk voor je is. ‘Iemand een ultimatum geven, kan betekenen dat je het risico loopt iemand te verliezen met wie je een goede band hebt. Dus in plaats van dat risico te nemen en te denken dat het my way or the highway is, kan je beter gewoon eerlijk en open zijn met je partner. Bespreek deze belangrijke mijlpalen samen zodat je een compromis kan bereiken, en je je allebei gelukkig en comfortabel voelt met de uitkomst.’

Het is altijd belangrijk om open en eerlijk te zijn over wat je wilt. Hou daarbij in je achterhoofd dat een ultimatum stellen, vaak wordt bekeken als een manier om je wil door te drukken. Niét als een manier om je liefde te tonen. ‘Het stellen van een ultimatum kan lijken alsof je niet bereid bent om over problemen te praten, of aan een andere optie te werken, wat veel druk legt op de andere persoon, en de relatie zelf,’ besluit Rachel.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '