Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Stocksy

+ producten die daarbij van pas komen!

4 massagetechnieken om je mentale gezondheid te boosten

De redactie

‘Beter in je vel’ is een uitspraak die niet zomaar uit de lucht komt vallen. Neem het gerust letterlijk, want lichaam en geest zijn zo met elkaar verweven dat zelfs de minste aanraking je brein boost. En daarvoor heb je niet per se een extra paar handen nodig… Wij tippen vier massagetechnieken die je op jezelf kan toepassen.

Als basisgereedschap voor zelfzorg worden een goed boek, yogasessie of sportpauze vaak in één adem genoemd. Wat doorgaans over het hoofd wordt gezien, is de kracht van je dagelijkse bodycareritueel. En toch verzorgt het niet alleen je huid, maar ook je geest.

‘Een aanraking geeft gelukshormonen (als endorfines, dopamine en oxytocine) vrij, die je mentale gezondheid boosten. Zelfs het kleinste contact, bijvoorbeeld je favoriete bodylotion smeren, kan je instant beter in je vel doen voelen‘, volgens de Britse skincareconsulente dr. Katerina Steventon.

Smeer jezelf gelukkig

Een aanraking is dus de goedkoopste zelfmedicatie die er is. Het versterkt en creëert emoties waarvan ons algemeen welzijn erop vooruitgaat. Of er dan zoiets bestaat als the perfect touch? Dat is volgens lichaamstherapeute Greet Penneman persoonlijk en het hangt af van het moment:

‘De ene keer doet een zachte aanraking het meeste deugd, terwijl je bij pijnlijke spieren net een hardere druk wil, omdat ze iets dieper liggen. Waar ik wel van overtuigd ben, is dat handen de allerbeste massagetool zijn. Ze geven warmte af en zorgen voor meer aanraking dan attributen als houten rollers en gua sha’s. Daardoor worden er automatisch meer (mentale) processen in gang gezet.’ Zo’n massage wordt vaak in verband gebracht met handen van iemand anders, maar ook je eigen aanrakingen kunnen je mentaal welzijn dus verhogen. Voor deze dagelijkse technieken heb je volgens Greet geen hulp nodig.

In een handomdraai

In een handomdraai

In een handomdraai

€ 4,75  –  Nivea

‘Je handen gebruik je heel de dag door, niet onlogisch dus dat ze heel wat stress vasthouden. Ze extra aandacht geven is heel eenvoudig en zelfs de minste streling met een handlotion geeft een gevoel van vertrouwen en geborgenheid. Deze driestapshandmassage kan op de trein, in je bed, voor tv… Kneed de pezen tussen je vingers; het is de plek waar spanning wordt opgeslagen. Trek kort aan je vingers en geef extra aandacht aan de toppen. daar komen veel zenuwuiteinden samen. De meeste spieren zitten in de kussentjes onder je duim en pink. Werk ze los door er goed over te wrijven.’

shop hier

Voetje voor

Voetje voor

Voetje voor

€ 39,95  –  RainPharma

‘Je spieren, weefsels en organen varen wel bij een dagelijkse voetmassage. Zo corresponderen je tenen met je hoofd, de bal van je voet met je longen en je hiel met je billen en bekken. Ga ook hier langs de pezen en trek aan de tenen. Vooral aan de zijkant van je voeten komen veel zenuwuiteinden samen, kneed ze dus goed los met de muis van je hand. Je stimuleert er ook je doorbloeding en lymfesysteem mee!’

shop hier

Haar-lijk!

Haar-lijk!

Haar-lijk!

€ 6 i.p.v. € 8  –  Lee Stafford

‘Simuleer de massage van je kapper en zet druk met je vingertoppen of trek zachtjes aan je haren. Wil je je concentratievermogen verbeteren, geef dan extra aandacht aan je slapen.’

Liever geen massageolie in je haar maar wil je wel meteen de gezondheid van je hoofdhuid en lokken verbeteren? Gebruik dan een tool. Maak met een massageborstel met zachte siliconen tips rondjes op je haarwortels om zo dode huidcellen weg te schrobben en je kruin te stimuleren.

shop hier

Intiem geluk

Intiem geluk

Intiem geluk

€ 28  –  Shinn

Intiem masseren is niet per definitie sensueel – voor de ultieme erotische zelfmassage hebben we andere artikels in petto – want het kan ook op andere manieren je mentaal welzijn boosten. ‘Zo hoopt stress vaak ook op in de iliopsoasspier bij je lies. Je doet er dus niet slecht aan die af en toe los te masseren.’

shop hier
Tekst: Lise Milbou

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '