Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© David Luck, Pexels

Let erop dat je huid niet gedehydrateerd raakt.

Mijn acne wordt altijd erger in de winter. Wat kan ik hieraan doen?

Als je last hebt van acne is de kans groot dat je tijdens de wintermaanden vaker een opstoot hebt. Hoe komt dat en wat kan je eraan doen? In een nieuwe Frequently Asked Beauty Questions verzamelden we enkele tips.

Meer puistjes in de winter

Door de barre weersomstandigheden verliest je huid meer vocht. Daardoor wordt ze droger en gevoeliger. En hoe gevoeliger je huid, hoe minder ze bestand is tegen de bacteriën die puistjes veroorzaken. Ook door een warme douche of de verwarming die hoog staat kan je huid droger worden, waardoor ze opnieuw vatbaarder is voor puistjes.

Heb je naast puistjes ook last van roodheid en droge plekjes? Dan is de kans groot dat je huid gedehydrateerd is. Dit heeft trouwens niets met je huidtype te maken, want zowel een vette als een droge huid kan gedehydrateerd zijn.

Daarnaast zijn er ook nog andere oorzaken die in de winter meer puistjes kunnen veroorzaken. Draag je veel handcrème en kom je af en toe aan je gezicht, dan kan dat ook voor puistjes zorgen. Verstop je de onderkant van je gezicht vaak achter een sjaal? Door de vochtige lucht van je adem wordt je kin een broeihaard van bacteriën en is je huid vatbaarder voor puistjes.

Wat kan je eraan doen?

  • Voorkom dat je huid gedehydrateerd raakt. Puistjes kunnen voorkomen bij alle huidtypes en ongeacht of je huid nu droog of vet is heeft ze altijd hydratatie nodig. Gebruik het hele jaar door een hydraterende dagcrème.
  • Heb je het gevoel dat je snel puistjes krijgt van te rijke crèmes, gebruik dan dunnere texturen en werk in laagjes. Smeer bijvoorbeeld eerst een serum met hyaluronzuur dat je huid helpt om vocht vast te houden en breng daarna een hydraterende gel-crème aan.
  • Reinig je huid dagelijks, maar gebruik een milde reiniger die je huid niet uitdroogt. Bijvoorbeeld een reinigingcrème, reinigingsolie of een milde reinigingsgel. Spoel je huid altijd met lauw water. Te koud of te warm water kan je huid nog meer uitdrogen en gevoeliger maken.
  • Vermijd producten die je huid nog meer uitdrogen. Veel middeltjes tegen puistjes bevatten ingrediënten (bv. alcohol) die je huid nog droger maken. Kies liever voor een product met salicylzuur, dat zuivert je huid zonder ze overmatig uit te drogen.

Meer FABQs:


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '