Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Gabb Tapic en Shiny Diamond, Pexels.

Dé regels die je moet kennen voor een gezond en stralend huidje.

Dit zijn de 10 gouden skincare-regels die voor iedereen gelden

Elke huid is anders en heeft andere behoeften. Maar deze tien gouden skincare-regels moet je absoluut kennen, want ze gelden voor iedereen. Ongeacht je huidtype, huidskleur en leeftijd.

1. Reinig dagelijks


Hoorde je ooit al iemand zeggen: ‘Ik ging slapen met mijn make-up op en stond op met een stralende huid’? Nee, wij ook niet. Elke huid moet dagelijks gereinigd worden om te voorkomen dat ze dof wordt en dat poriën verstopt raken. Reinigen – met micellair water, een cleanser of een oliereiniger – is altijd de eerste stap van je verzorgingsroutine, ’s morgens én ’s avonds. Een gereinigde huid absorbeert verzorgingsproducten beter, waardoor die beter resultaat opleveren.

2. Voorzie hydratatie


Hoe meer je je huid kan helpen om vocht vast te houden, hoe beter. Op die manier hou je ze soepel en elastisch. Bovendien verminder je zo de kans op fijne lijntjes en verslapping, en dat geldt net zo goed voor vette huidjes. Dat wil niet zeggen dat een vette huid even goed af is met een rijke crème als een droge huid. Droge huidjes kunnen doorgaans rijke texturen aan, maar als je een vette huid hebt, probeer je beter eens een gel, lotion of serumtextuur. Het belangrijkste is dat er hydraterende ingrediënten in zitten, zoals hyaluronzuur of glycerine.

3. Breng je producten in de juiste volgorde aan


Dat is écht niet zo moeilijk. Gebruik de dunste texturen eerst, en de dikste hou je voor het laatst. Na het reinigen gebruik je toner of producten met een waterachtige textuur. Daarna volgen serums of boosters, en vervolgens lotion, gel of crème. Gebruik je gezichtsolie, dan breng je die altijd als laatste stap aan, net als je SPF ’s morgens.

4. Exfolieer of scrub niet te vaak


Door te exfoliëren (met een chemische exfoliant of scrub) verwijder je dode huidcellen, waardoor een nieuwe huidlaag tevoorschijn komt. Die zal het licht beter opvangen, en dat verklaart de gezonde glow die je krijgt. Bovendien is de kans kleiner dat je poriën verstopt raken en dat er puistjes ontstaan. Maar te vaak exfoliëren kan je huid irriteren en uitdrogen, of kan een vette huid stimuleren om net meer talg aan te maken. Op de verpakking van een exfoliërend product staat aangegeven hoeveel keer per week je het mag gebruiken.

5. Vermijd agressieve ingrediënten als alcohol en parfum


Niet alle soorten alcohol in skincare zijn slecht, maar als dat ingrediënt ergens boven aan de ingrediëntenlijst staat, kan je beter voorzichtig zijn. Ook synthetische en natuurlijke parfums (lees: essentiële oliën) kunnen gelijk welk huidtype omtoveren tot een gevoelige huid.

6. Wees consistent en geduldig


Als je dat vitamine C-serum de ene week wel gebruikt en de andere week niet, hoef je geen indrukwekkend resultaat te verwachten. Wees consistent met je verzorgingsproducten en geef ze voldoende tijd om hun werk te doen. Hou er rekening mee dat je de eerste resultaten pas na drie à vier weken zal zien, want zo lang duurt het voor je huid om zich te vernieuwen.

7. Bescherm je huid tegen zon en pollutie


Heb je ondervonden dat je huid tijdens de lockdown zuiverder en gladder werd? De kans is groot dat je dat te danken hebt aan minder pollutie. In normale omstandigheden hangt er meer vervuiling in de lucht en ben je vaker onderweg of in de stad. De vervuilende deeltjes in de lucht hechten zich vast aan je huid en kunnen je poriën verstoppen of je huid doffer maken. Gebruik ’s morgens een dagcrème die je huid beschermt tegen uv-straling en pollutie.

8. Handle with care


Dat wil zeggen: niet trekken, duwen, krabben, schrobben of prutsen. (Ja, we weten dat het moeilijk is.) Hoe minder je je huid aanraakt, hoe kleiner kans wordt dat je ze beschadigt of dat slechte bacteriën zich erin nestelen. Trek ook nooit aan je huid en wees vooral voorzichtig rond je ogen, want daar is je huid op haar dunst en toont ze sneller tekenen van veroudering. Gebruik dus altijd een zachte hand wanneer je je huid reinigt of producten aanbrengt.

9. Lees je huid te lezen


Ieder lichaam is anders en heeft andere behoeften. Bovendien kan je huid de ene week geïrriteerd en droog zijn en de andere week plots stralen als nooit tevoren. (Spoiler: je hormonale cyclus kan daar voor iets tussen zitten.) Pas je verzorging dus aan en gun je huid rust wanneer ze het moeilijk heeft. Gebruik milde producten, wacht even met exfoliëren en laat je make-up een dag links liggen.

10. Love the skin you’re in


Geen enkel gezicht is perfect en geen enkele huid ziet er 365 dagen per jaar stralend uit. Onzekerheid en stress zorgen er alleen maar voor dat je huid het nog moeilijker krijgt, dus hou vooral van jezelf zoals je bent en doe op tijd en stond een avondje aan self care in de badkamer.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '