Home Nieuws 1 vrouw op de 6 slachtoffer van seksuele intimidatie op festivals: ‘Jongeren...

1 vrouw op de 6 slachtoffer van seksuele intimidatie op festivals: ‘Jongeren weten niet wat te doen in zo’n situatie’

'Op grotere festivals als Rock Werchter en Tomorrowland zijn er meer slachtoffers en getuigen.'

Aranxa Esteve via Unsplash

Eén op de zes jonge vrouwen is de voorbije 3 jaar minstens één keer het slachtoffer geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag op een Belgisch zomerfestival. Dat zegt Plan België, dat 600 jongeren bevroeg. De organisatie trekt deze zomer zelf naar festivals om jongeren te leren wat ze kunnen doen als ze getuige zijn van seksuele intimidatie en pleit voor een noodnummer.

‘Grensoverschrijdend gedrag is aanwezig tot zeer aanwezig op festivals’

Plan België ondervroeg 604 jongeren over hun ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag op zomerfestivals. Ze kregen allerlei vragen voorgeschoteld, gaande van Ben je ooit ongewenst aangeraakt of zelfs aangerand? totKreeg je al seksistische beledigingen naar het hoofd geslingerd of was je getuige van zulke zaken?.

Ook bij jongens komt seksuele intimidatie voor, maar in mindere mate.

Zo’n 60 % van hen meent dat grensoverschrijdend gedrag op festivals, zowel lichamelijk als psychologisch, ‘aanwezig tot zeer aanwezig’ is. Sterker nog: 1 op de 6 jonge vrouwen geeft aan dat ze daar zelf in de voorbije 3 jaar minstens één keer het slachtoffer van is geweest.

Ook bij jongens komt seksuele intimidatie voor, maar in mindere mate. Van de 604 jongeren wisten er 87 te vertellen dat ze al te maken kregen met seksuele intimidatie, onder wie ongeveer zo’n 30 jongens.

‘Meer slachtoffers op Rock Werchter en Tomorrowland’

Volgens Plan België toont de peiling aan dat jongeren niet goed weten wat te doen in zo’n situatie. Zo geeft 1 op de 5 meisjes aan dat ze niets hebben ondernomen. Ook getuigen weten vaak niet wat te doen: een kwart heeft niet gereageerd en is weggegaan, al geeft de meerderheid wel aan dat ze het slachtoffer op een of andere manier hebben geholpen.

Zowel slachtoffers als getuigen weten in zulke situatie vaak niet wat te doen.

‘Op grotere festivals als Rock Werchter en Tomorrowland zijn er meer slachtoffers en getuigen’, klinkt het bij Plan België. ‘Al betekent dat niet dat die minder veilig zijn.’ Ook op kleinere festivals zijn er meldingen.

Deze zomer trekt Plan België zelf naar de festivalterreinen met de campagne #safefestival, om jongeren te leren hoe te reageren als ze slachtoffer of getuige zijn van seksuele intimidatie. De organisatie pleit ook voor een noodnummer voor festivals dat overal op het terrein duidelijk zichtbaar is.

Nog meer nieuws:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.