Home Nieuws OEI: daarom hang je maar beter geen Belgische vlag uit je raam

OEI: daarom hang je maar beter geen Belgische vlag uit je raam

Ook met tricolorehoesjes rond je autospiegels moet je oppassen.

vlag
Shutterstock

De WK-gekte is duidelijk merkbaar in ons land, zeker na de overwinning van gisteren. Overal zien we Belgische vlaggen uit de ramen hangen en werden er autospiegels versierd met een hoesje in onze driekleur. Alleen moet je daar toch mee oppassen, want al dat enthousiasme kan je wel eens duur komen te staan.

In een column op de website van Radio 1 waarschuwt fiscaal expert Michel Maus voor de gevolgen van het uithangen van een Belgische vlag of een tricolorehoesje rond je autospiegel. Op dergelijke items staat er namelijk vaak een (bier)merk afgebeeld, en daarom zou je er eigenlijk belastingen voor moeten betalen.

In heel wat Vlaamse gemeenten is er namelijk een ‘belasting op uithang- of aanplakborden’ van kracht. Die is bovendien redelijk ruim omschreven, waardoor gadgets – bijvoorbeeld een vlag met een logo op – ook onder die regel vallen.

Oppassen geblazen

Volgens Michel Maus hebben burgemeesters dan ook het recht om die belastingen toe te passen. Er is zelfs meer: als ze dat niet doen, volgen ze strikt gezien de wet niet. Wie wel betaalt, kan dan weer stellen dat hij te maken kreeg met fiscale discriminatie. Wil je toch graag een vlag uit je raam hangen? Zorg er dan voor alle veiligheid voor dat er geen logo zichtbaar is.

Daarnaast kan niet alleen een Belgische vlag je duur komen te staan. Ook je autospiegels met tricolorehoesjes versieren is niet zonder risico. Als die attributen de richtingaanwijzers verbergen of het zicht in de spiegels verminderen, loop je het risico op een boete van zo’n 58 euro.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.