Home Lifestyle Body Verdachten van verkrachting krijgen vanaf nu verplichte hiv-test

Verdachten van verkrachting krijgen vanaf nu verplichte hiv-test

Zo worden slachtoffers niet langer in het ongewisse gelaten over een mogelijke besmetting.

Sinds kort kan een verdachte van een verkrachting verplicht worden een hiv-test te ondergaan. ‘Dit is belangrijk om bij het slachtoffer de onzekerheid over een mogelijke besmetting weg te nemen’, meldt Minister Geens aan Het Laatste Nieuws.

Vorig jaar registreerde het parket 4.157 dossiers over (pogingen tot) verkrachting. Omdat slachtoffers van verkrachting mogelijk besmet kunnen zijn met een seksueel overdraagbare aandoening, zoals hiv of hepatitis C, nemen heel wat slachtoffers nu al preventief medicatie, zoals aidsremmers. Toch is dit vaak een dure zaak en zijn de middelen bovendien erg zwaar.

Dankzij het Koninklijk Besluit van Minister van Justitie Koen Geens kunnen verdachten nu verplicht worden een hiv-test te ondergaan. Ofwel op initiatief van de procureur zelf, ofwel op vraag van het slachtoffer. Mocht de verdachte de hiv-test weigeren, kan het parket hem alsnog tot een speekseltest verplichten als er voldoende aanwijzingen van schuld zijn. Toch blijft een bloedstaal effectiever aangezien een speekseltest enkel hiv kan opsporen, geen hepatitis C.

Duidelijkheid voor slachtoffer

Eens de verdachte een hiv-test heeft afgelegd, worden de resultaten automatisch aan de arts van het slachtoffer meegedeeld. Zo worden zij niet langer in het ongewisse gelaten over een mogelijke besmetting en kunnen ze eventueel stoppen met de zware medicatie. Wie de kosten van het onderzoek voor zijn rekening neemt, is echter nog niet duidelijk. Gezien de test niet noodzakelijk aan een strafzaak verbonden is, zal het gerecht de kosten niet dekken. Voorlopig kijkt men dan ook in de richting van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV).

Lees ook: