Home Nieuws OPGEPAST: KMI waarschuwt voor zwaar onweer van de komende dagen

OPGEPAST: KMI waarschuwt voor zwaar onweer van de komende dagen

Code oranje is geldig in heel Vlaanderen en je kan noodnummer 1722 bellen voor niet-dringende brandweeroproepen.

Shutterstock

Het is lekker warm in België en in ons land gaan die zwoele temperaturen helaas ook vaak gepaard met onweer. Het KMI kondigt vandaag dan ook code oranje aan, wat betekent dat we te maken kunnen krijgen met hevige donder- en bliksembuien.

We maakten het allemaal sowieso al een keertje – of meerdere malen – mee op een zomerse dag: je zit gezellig te barbecueën in je tuin en plots krijg je een koude douche over je heen. In België gaan warme temperaturen nu eenmaal vaak gepaard met onweer. Dat was gisteren al het geval, toen we op heel wat plaatsen getrakteerd werden op een dondersalvo met bijhorende lichtflitsen. Vandaag zal het weer niet anders zijn.

Kans op schade is reëel

In het zuiden van het land was het deze voormiddag al zover, en de onweersbuien schuiven in de loop van de namiddag op naar de rest van het land. Er zijn felle buien mogelijk met veel neerslag in korte tijd, en die kunnen gepaard gaan met hagel, bliksem en donder. Het KMI kondigt daarom code oranje aan, wat betekent dat de kans op schade – zoals bijvoorbeeld wateroverlast – reëel is. Je kan noodnummer 1722 bellen voor niet-dringende brandweeroproepen (lees: waarbij niemand in levensgevaar is).

Ook woensdag en donderdag krijgen we hetzelfde zwoele zomerweer en is er dus kans op dergelijk warmteonweer. Vrijdag – net op tijd voor het weekend – wordt de kans op buien en onweer een pak kleiner. Zaterdag, zondag en begin volgende week wordt het zeer warm, met temperaturen die kunnen oplopen tot 30°C. De kans op plaatselijk onweer valt dan ook niet uit te sluiten.

Code oranje, wat mogen we verwachten van het weer?

Het KMI kondigt code oranje aan en het noodnummer 1722 is geactiveerd. Bekijk hier ons weerbericht.

Posted by VRT NWS on Tuesday, May 22, 2018

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.