Home Lifestyle BEWEZEN: roddelen is eigenlijk heel gezond

BEWEZEN: roddelen is eigenlijk heel gezond

Je hoeft je dus niet te schamen.

Shutterstock

‘Heb je gezien wat ze aanheeft?’ of ‘Weet je met wie hij nu samen is?’ Achter iemand zijn rug babbelen, we doen het allemaal wel eens. Nu blijkt dat roddelen eigenlijk helemaal niet zo erg is. Integendeel, het is zelfs goed voor onze gezondheid.

Bij de koffiemachine op het werk, aan de eettafel bij je thuis, met vriendinnen of café, met de buurman in de tuin of aan de kassa in de supermarkt. Elk plekje is geschikt om een sappige roddel te horen over iemand die je kent en die op jouw beurt natuurlijk verder te vertellen. We zijn allemaal razend benieuwd naar de allerlaatste nieuwtjes en iedereen heeft er sowieso een eigen mening over.

Geweten

Toch voelen we ons soms schuldig dat we bezig zijn over een persoon als die er zelf niet bij is om zijn of haar versie van het verhaal te geven. Het geeft ons niet altijd zo’n goed gevoel en op sommige momenten begint ons geweten te knagen. Een Nederlandse professor verlost ons nu uit ons lijden. Uit zijn onderzoek blijkt namelijk dat roddelen niet slecht is.

Ontlading

Rinus Feddes deed er onderzoek naar en hij trok drie heel belangrijke conclusies. ‘Roddelen werkt verbindend‘, aldus Rinus in Het Laatste Nieuws. Het zorgt ervoor dat je een band schept met iemand. ‘Het is daarnaast ook een vorm van emotionele ontlading‘, gaat Rinus verder in Het Laatste Nieuws. ‘Als je je blauw ergert aan je baas, dan kan je hem of haar dat moeilijk recht in zijn gezicht zeggen. Als je die opgekropte gevoelens kan delen met een collega lucht dit op.’

Verrijken

Roddelen kan je zelfs een beter mens maken. ‘Je toetst je gevoelens aan de mening van anderen’, aldus Rinus. ‘Zo kan je tot andere inzichten komen en jezelf verrijken.’ Door deze drie zaken concludeert de professor dat het net ongezond zou zijn om niet meer te roddelen. Ignace Glorieux, socioloog aan de VUB volgt zijn mening. ‘Zolang dat roddelen niet ontaardt, is er geen probleem’, aldus Ignace in Het Laatste Nieuws.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.