Home Nieuws Deze zaken veranderen vanaf vandaag

Deze zaken veranderen vanaf vandaag

Het openbaar vervoer wordt duurder en je kan vakantiedagen over de jaren heen opsparen.

Shutterstock

Nu we allemaal al wat gewend zijn aan het nieuwe jaar, is het tijd om vanaf 1 februari een aantal zaken te veranderen. We zetten de belangrijkste op een rijtje voor jou.

We zouden volgens de overheid allemaal meer het openbaar vervoer moeten gebruiken, maar helaas spelen ze daar niet op in. De NMBS en De Lijn verhogen sinds vandaag namelijk opnieuw de prijs van hun tickets. Een treinabonnement wordt 2,49 procent duurder en voor andere vervoersbewijzen slaat het tarief op met 1,49 procent. Bij De Lijn mag je rekenen op een gemiddelde prijsstijging van 0,94 procent.

Péage

Ben je van plan om dit jaar met de auto op vakantie te gaan naar Frankrijk, schrik dan niet van de péage want ook die is vanaf vandaag een stukje hoger. Om de Franse snelwegen te gebruiken betaal je nu 1,03 tot 2,04 procent meer dan voordien.

Vakantie

Naast prijsverhogingen is er natuurlijk ook goed nieuws: zo kan je vanaf heden je vakantiedagen over de jaren heen opsparen. Vroeger moest je de resterende verlofdagen van het jaar voordien zeker voor een bepaalde periode van het jaar opgebruiken. Nu kan je die dagen oppakken wanneer je daar zelf zin in hebt.

Bank

Ook van bank wisselen wordt veel gemakkelijker. Via de dienst ‘Bankswitching’ regelt de nieuwe bank zelf volledig je overstap. Ze zetten je saldo over, schrappen je oude bankkaarten en communiceren je nieuw rekeningnummer aan schuldeisers en betalers die met domiciliëring werken.

Lees ook: