Home Lifestyle Film De 10 ultieme kijktips van 2020 volgens onze tv-redactrice

De 10 ultieme kijktips van 2020 volgens onze tv-redactrice

En je kan ze (bijna) allemaal nog bekijken.

Normaal delen we op maandag een wekelijks overzichtje met kijktips, maar laat dit nu een speciale week zijn (en ook wel eentje met heel weinig soeps in de tv-gids). Dus kijken we vandaag terug op wat was. Deze 10 titels, op televisie en streamingdiensten, konden onze tv-redactrice in 2020 het meest bekoren.

1. Sex Education 2

2020 begon goed met een tweede seizoen van de Britse Netflixserie ‘Sex Education’ dat het eerste veruit overtreft, als je ‘t mij vraagt. Zonder het coronavirus konden we nu al aftellen naar het derde deel, maar de opnames liepen wat vertraging op. We moeten vermoedelijk nog tot de lente of vroege zomer wachten om te weten of Maeve en Otis eindelijk elkaar de liefde zullen verklaren, ondanks de sabotagepogingen van Isaac.

Seizoen 2 van ‘Sex Education’ verscheen op 17 januari 2020 op Netflix. 

© Netflix

2. Euphoria – Part One: Rue

Nog zo’n topreeks die vertraging opliep door de coronacrisis is ‘Euphoria’. Om het wachten op het tweede seizoen te verzachten, werden twee extra afleveringen gemaakt, waarvan de eerste al te bekijken is op Streamz. En wat een cadeau is me dat. Om het coronaproof te houden, bestaat de aflevering voor 90% uit één langgerekte scène tussen de drugsverslaafde Rue en ex-junkie Ali. De twee zitten op kerstavond in een diner. Ze praten bij een portie pannekoeken over Rue’s verslaving en of ze er al dan niet vanaf wil geraken. Als Zendaya geen awards krijgt voor dit stukje acteerwerk, dan weet ik het ook niet meer.

De eerste extra aflevering van ‘Euphoria’ verscheen op 5 december op Streamz. De tweede, die over Jules gaat, zie je vanaf 24 januari. 

© HBO

3. De Container Cup

In 2020 moest tv vooral voor afleiding van de miserie zorgen. Geen enkel programma deed dat beter dan ‘De Container Cup’, en dat ondanks het feit dat het concept volledig voortkwam uit corona-creativiteit. Woestijnvis koos met Pedro Elias en Wesley Sonck voor het perfecte duo om commentaar te geven op de deelnemers en vooral op elkaar. Een mens zou bijna met weemoed terugkijken naar die eerste maanden lockdown… Nee. Sorry. Dat was erover.

‘De Container Cup’ werd van eind april tot eind mei uitgezonden op VIER. Je vindt alle afleveringen op VIER.be. 

© VIER

4. Undercover 2

De reacties van onze noorderburen op het tweede seizoen van ‘Undercover’ waren maar lauwtjes, in tegenstelling tot die in ons land. Begrijpelijk, aangezien de verhaallijn rond de Nederlandse drugsbaas Ferry Bouman naar de achtergrond verdween en verschillende nieuwe West-Vlaamse personages naar voren werden geschoven. Blijkbaar houden Nederlanders niet zo van ondertiteling. Nochtans is het tweede seizoen naar mijn mening nog straffer en spannender dan het eerste, met ijzersterke prestaties van de nieuwe cast. Betty en T-bone, een hitsig koppel cowboys gespeeld door Sarah Vandeursen en Robrecht Vanden Thoren, vullen perfect de komische leegte op die Jurgen (Kevin Janssens) en zijn gebit achterlieten na seizoen 1. Intussen zijn seizoen 3 én een film in de maak. 2021 zou weleens een heel leuk jaar kunnen worden voor fans van Bob/Peter/Steve en Ferry.

Het tweede seizoen van ‘Undercover’ werd vanaf september uitgezonden op Eén. Je kan het niet meer bekijken op VRT NU, maar in september 2021 verschijnt het op Netflix. Het eerste seizoen kan je daar nu al bekijken. 

© één

5. Blind Gekocht

Ik schrijf dit met enige tristesse in het hart, want ‘Blind Gekocht’ zal na 2020 nooit meer hetzelfde zijn. Dina Tersago werkt in de toekomst exclusief voor VTM en geeft het programma uit handen aan Kobe Ilsen. Niets tegen Kobe, maar valt het programma niet in elkaar zonder steunpilaar Dina? We zullen het moeten afwachten. Gelukkig blijven Bart en Béa gewoon meedoen. Vooral die laatste wist ons in de eerste lockdownweken te entertainen met haar gevatte uitspraken en heerlijke mimiek. Zo misten we onze ‘pintendrinkende vrienden’ toch een beetje minder…

Het tweede seizoen van ‘Blind Gekocht’ liep van maart tot mei op VIER. Je vindt alle afleveringen op VIER.be. Het derde seizoen wordt vermoedelijk in het voorjaar van 2021 uitgezonden. 

© VIER

6. Red Light

Toegegeven, ik heb ‘Red Light’ nog niet helemaal gezien. Sinds 4 december verschijnt elke week een aflevering op Streamz, dus ondertussen zijn er vier beschikbaar. Maar ik durf nu al zeggen dat dit een reeks is die je moet gezien hebben. ‘Red Light’ is een Vlaams-Nederlandse coproductie met Maaike Neuville, Carice Van Houten en Halina Reijn in de hoofdrollen. Die laatste twee zijn ook de bedenkers van de reeks. De drie hoofdpersonages zijn respectievelijk een politie-inspecteur, een prostituee en een operazangeres wiens levens met elkaar verstrikt geraken wanneer de man van die laatste verdwijnt. In oktober won de reeks al twee prijzen op het festival Canneséries. VTM zal de reeks later in 2021 uitzenden.

Je vindt momenteel vier afleveringen van ‘Red Light’ op Streamz. Elke vrijdag verschijnt er een nieuwe. 

© VTM/Maarten De Bouw

7. The Crown 4

Weinig series werden in 2020 zo vaak besproken als ‘The Crown’. De reeks is in het vierde seizoen aangekomen bij het Diana-tijdperk, de meest controversiële periode in de geschiedenis van het Britse koningshuis. En daarom dus ook de boeiendste. Van het fascinerende spel tussen fictie en realiteit, tot de imitaties die niet echt als imitaties bedoeld zijn en de iconische outfits van Diana: het maakt van ‘The Crown’ de meest bingewaardige reeks die ik dit jaar op Netflix zag. Laat seizoen 5 maar komen!

Het vierde seizoen van ‘The Crown’ verscheen op 15 november op Netflix. Het vijfde seizoen staat gepland voor 2022. 

© Netflix

8. The Masked Singer

Ondanks het risico al mijn geloofwaardigheid als tv-redactrice te verliezen, geef ik ‘The Masked Singer’ een plaatsje in deze lijst. Want als je alle pretentie en een eventuele afkeer van Niels Destadsbader wist los te laten, kon je niet anders dan je laten meeslepen door dit heerlijke programma. I said it: heerlijk. De zoektocht naar wie er in dat bevreemdend sexy wolvenpak zat, wist half Vlaanderen elke vrijdag even af te leiden van het zorgelijke feit dat we recht voor of gewoon middenin een tweede coronagolf stonden. Tegen de finale weken van het programma zaten we weer opgesloten, maar who cares, het échte nieuws was dat Kevin Janssens Wolf bleek te zijn. Laat cynische critici die zichzelf iets te serieus nemen maar jengelen over de abominabele smaak van tv-kijkend Vlaanderen. Ik kijk in 2021 met plezier naar een tweede seizoen.

‘The Masked Singer’ werd dit najaar uitgezonden. Je vindt alle afleveringen op VTM GO. Het programma krijgt een tweede seizoen.

© VTM

9. Soul

Afgelopen vrijdag verscheen ‘Soul’, het laatste nieuwe pareltje van Pixar, op Disney+. Het internet was het er snel over eens: dit is de beste film van het jaar. Op zich geen al te grote prestatie in 2020, maar toch. Het verhaal van jazzmuzikant Joe is het warme dekentje dat we allemaal heel goed kunnen gebruiken.

‘Soul’ is beschikbaar op Disney+. 

© Disney

10. Bridgerton

Ook ‘Bridgerton’ was een cadeautje van de Kerstman. De eerste reeks van Shondaland landde vrijdag op Netflix en staat sindsdien op nummer 1 in de Belgische top 10. En terecht. Het historische drama dat zich afspeelt in het welgestelde Londen van de 19de eeuw is een lust voor het oog, en dat zeg ik niet alleen omdat hoofdrolspeler Regé-Jean Paget een absoluut prachtexemplaar van een man is. Al is dat wel een van de hoofdredenen…

‘Bridgerton’ is nu volledig te bekijken op Netflix. 

© Netflix

Lees ook: