Home Lifestyle Body 7 dingen die je beter niet eet na een work-out

7 dingen die je beter niet eet na een work-out

work-out
© Jonathan Borba via Unsplash

Na een work-out is het belangrijk om weer op krachten te komen. Als je gedaan hebt met sporten, kan je achteraf dus best nog iets eten. Nu wil je wel niet eender wat in je mond stoppen. Net daarom hebben wij de voedingsmiddelen die je moet vermijden na een trainingssessie even op een rij gezet.

Om ervoor te zorgen dat je spieren optimaal kunnen herstellen na je work-out is het belangrijk om voldoende proteïne te eten. Daarnaast zijn ook koolhydraten van belang. Vetten wil je liever vermijden, want deze zorgen ervoor dat koolhydraten en proteïne minder snel verteerd worden. Maar welke voedingsmiddelen kan je nu maar beter skippen na het sporten? Je ontdekt ze hieronder.

1. Shakes die bomvol suiker zitten

Een shake drinken na het sporten, is zeker geen slecht idee. Na een intense work-out is dit een makkelijke en snelle manier om je lichaam wat extra brandstof te geven. Alleen is het belangrijk om hier goed naar het etiket te kijken. Sommige proteïnepoeders zitten namelijk bomvol suikers die meer kwaad doen dan goed.

2. Energierepen

Energierepen zijn een makkelijke manier om wat energie binnen te spelen tijdens een drukke werkdag. Heel verleidelijk, maar ook hier check je beter eerst de ingrediëntenlijst. Als deze redelijk uitvoerig is, kan je deze snack beter links laten liggen. Ook hier zitten namelijk vaak enkele stiekeme suikers in. Een betere en een net zo makkelijk optie is een banaan of een handjevol noten.

3. Maaltijden die weinig koolhydraten bevatten

Ga jij voor het eten sporten? Zorg er dan voor dat je maaltijd voldoende koolhydraten bevat. Als alternatief kan je hier ook voor een snelle snack kiezen. Verschillende fruitsoorten zoals aardbeien, blauwe bessen, kiwi’s en bananen zijn namelijk een bron van koolhydraten. Ook voor je hoofdmaaltijd wil je dus verstandige keuzes maken. Brood of pasta behoren uiteraard tot deze groep, maar toch kies je beter voor een grote portie groenen of volkorenproducten.

4. Sportdranken

Ook sportdranken bevatten veel suiker, zoetstoffen en andere chemische stoffen. De elektrolyten die deze drankjes bevatten zorgen ervoor dat vocht snel wordt opgenomen en daarnaast worden ze ook nog eens geprofileerd als ideale dorstlesser. Niet onwaar, maar dergelijke sportdrankjes zijn eerder geschikt voor fanatieke sporters. Wie twee tot drie keer in de week sport, heeft op zich genoeg aan water. Toch zin in een ander smaakje? Opteer dan voor een gezonde proteïnesmoothie.

5. Bewerkte of net zoute voedingsmiddelen

Door te zweten, verliezen we een hele hoop vocht. Na het sporten hebben we dan ook vaak zin in een zoute snack. Zet je ’s avonds dus niet in de zetel met een kommetje chips, maar kies eerder voor een stuk fruit. Bananen zijn bijvoorbeeld een bron van kalium, een mineraal dat betrokken is bij de regeling van de vochtbalans in ons lichaam.

6. Gefrituurd eten

Gefrituurd eten beperk je sowieso beter tot een minimum en al zeker na het sporten. Het comfort food-gehalte mag dan misschien hoog zijn, maar voor de rest zijn deze voedingsmiddelen van weinig toegevoegde waarde. Het hoge vetpercentage gaat je vertering vertragen en je gaat je al snel sloom voelen. Laat de gefrituurde snacks dus voor wat ze zijn en kies eerder voor een portie kip of vis. Deze vorm van proteïne combineer je op zijn beurt met wat rijst, zoete aardappel of wat gegrilde groenten. Goed voor instant energie!

7. Cafeïne

Vlak na het sporten drink je beter geen koffie. Tijdens je work-out ben je namelijk al heel wat vocht verloren en koffie gaat je lichaam alleen nog meer dehydrateren. Na het trainen ben je dus beter af met een goed glas water.

Lees ook: