Home Body & Mind 15 regels waar Sporty Spices bij zweren

15 regels waar Sporty Spices bij zweren

10. Luister naar je lichaam. Doet je knie pijn of voel je je een beetje slapjes? Stel je work-out dan gewoon (even) uit.

meer bewegen
© christopher campbell & erik dungan via unsplash

Wil je wat meer bewegen en een gezondere levensstijl nastreven? Vuistje! Als je nog wat extra motivatie nodig hebt, zijn dit de 15 geboden waar sportieve vrouwen zich aan houden.

1. Afwisseling is key

Elke dag hetzelfde rondje lopen, kan al heel rap saai worden. Zorg dus voor voldoende afwisseling in je sportroutines. Loop je standaard toertje in de omgekeerde richting of doe in plaats van te lopen eens een home work-out of yogasessie in de tuin. Durf nieuwe dingen uit te proberen, zo blijft het plezant.

2. Abs worden in de keuken gemaakt

Je kan nog zo veel sporten, als je niets verandert aan je eetgewoontes zal je nooit het allerbeste resultaat zien. Wil je echt per se een aantal kilootjes afvallen of wat meer spieren kweken, dan ga je ook goed moeten nadenken over wat je in je mond stopt.

3. Sla het ontbijt niet over

Het ontbijt is de allerbelangrijkste maaltijd, dus sla dat nooit of nimmer over. Zelfs als je niet veel tijd hebt in die ochtendrush, probeer dan toch iets mee te grissen uit de frigo voor onderweg. Je krijgt energie en je zet je metabolisme direct in gang waardoor je niet om 9u naar een (ongezonde) koek grijpt of je boterhammen voor ‘s middags al oppeuzelt. Niet veel honger ‘s morgens? Met deze receptjes breng je daar snel verandering in.

4. Eet de juiste ingrediënten op het juiste moment

Als je 50 km gaat fietsen of een uur gaat lopen, eet je best voor die stevige work-out koolhydraten zoals een bord (volkoren) spaghetti. Om je lichaam en je spieren te herstellen, verorber je na het sporten best een eiwitrijke maaltijd zoals een stukje vis of kip.

5. Zorg voor voldoende gezonde snacks

Het is altijd handig om in je handtas of auto een klein tussendoortje bij te hebben. Als je een hongertje krijgt, dan hoef je niet met een knorrende maag te wachten op de volgende maaltijd. De kans dat je je gaat overeten is dan enorm groot.

6. Drink alcohol met mate

Een glaasje wijn, een pintje of een cocktail smaakt natuurlijk altijd, maar vergeet niet dat dit vloeibare caloriebommetjes zijn. Vlieg dus niet elke avond in de drank en las ook een paar alcoholvrije dagen in de week in. Zo geniet je de volgende keer nog meer van die aperitief. Deze receptjes geven je inspiratie om een lekkere mocktail te maken.

7. Zondigen mag

Wees niet te streng voor jezelf en onthou je niet van alle dingen waar je gek op bent. Je mag natuurlijk nog frietjes, pizza, chips of chocolade eten. Doe het gewoon met mate. Ga voor een kommetje M&M’s in plaats van de hele zak naar binnen te werken. En voel je vooral niet schuldig als je eens in de snoepenkast zit, maar geniet ervan! Wil je zelf aan de slag in de keuken? Raadpleeg dan zeker onze heerlijke zon(dig)dagrecepten.

8. Focus niet op één lichaamsdeel

Als je strakke buikspieren wil, hoef je niet elke dag 200 sit-ups te doen. Je kiest beter een gevarieerde work-out die zich toelegt op verschillende spiergroepen. Als je te veel focust op één lichaamsdeel kan je snel blessures krijgen. Wissel ook af tussen cardio en krachttraining, dat geeft de beste resultaten.

9. Las een rustdag in

Je lichaam moet ook tijd krijgen om te recupereren. Ga dus niet elke dag twee uur sporten, maar gun je spieren ook een dagje pauze zodat ze kunnen herstellen. Zo verminder je de kans op blessures en zo kan je er de volgende dag terug volledig invliegen.

10. Luister naar je lichaam

Doet je knie pijn of voel je je een beetje slapjes? Stel je work-out dan gewoon (even) uit. Je moet je lichaam respecteren en goed behandelen. Sporten met een pijnlijke knie, zal die blessure alleen maar verergeren waardoor je in de toekomst misschien een paar weken in plaats van een dagje thuis zit.

11. Plan je work-outs

Als je je sportsessies op voorhand vastlegt, dan is er een grotere kans dat je ze niet last-minute afzegt omdat je geen zin hebt of omdat het plots begint te regenen.

12. Minimaliseer afleidingen

Als je sport, zorg er dan voor dat je aandacht enkel en alleen naar die work-out uitgaat. Verwijder dus alle dingen die je kunnen afleiden: leg je smartphone aan de kant en zet je kindjes samen met je partner voor de tv. Enkel zo kan je je volledig smijten en heb je de meeste voldoening achteraf.

13. Verleg je grenzen

Durf uit je comfortzone stappen en daag jezelf uit. Loop je meestal 5km? Wel, probeer na een tijdje eens 7km te lopen. Doe je meestal 20 squats? Probeer dat aantal op te drijven naar 30 of misschien zelfs 40. Je kan vaak meer aan  dan je zelf denkt.

14. Stel een doel voorop

Als je een doel hebt, dan ga je veel gemotiveerder zijn om te sporten want je hebt iets om naartoe te werken. Schrijf je bijvoorbeeld in voor een wedstrijd en stem je trainingen hierop af.

15. Pas je principes ook in het dagelijkse leven toe

Neem de trap in plaats van de lift, ga eens met je fiets of te voet naar de bakker in plaats van altijd uit gewoonte je auto te nemen, en probeer eens rechtopstaand te werken in plaats van op je bureaustoel.

Lees ook: