Home Lifestyle Jobs Vrouwen verdienen nog steeds 500 euro minder dan mannen

Vrouwen verdienen nog steeds 500 euro minder dan mannen

En dat verschil wordt alleen maar groter in de loop van de carrière.

Loonkloof
© Campaign Creators via Unsplash

Vrouwelijke bedienden verdienen gemiddeld zo’n 15% minder dan mannen in een gelijkaardige functie en met een gelijkaardig profiel. En dat verschil wordt alleen maar groter in de loop van de carrière. Dat nieuws blijkt uit onderzoek van Partena Professional bij 100.000 bedienden.

Dat de loonkloof nog lang niet gedicht is, mag wel duidelijk zijn. Zo verdienen vrouwelijke bedienden in België nog steeds gemiddeld 500 euro bruto (ongeveer 320 euro netto) per maand minder dan hun mannelijke collega’s. In het begin van de carrière zou die loonkloof ongeveer 7 procent bedragen. Bij jonge twintigers is de loonkloof dus het kleinst. Vrouwen ouder dan 60 verdienen al snel zo’n 20 procent minder dan mannen van die leeftijd, zo weet VRT Nieuws.

Kinderen en extralegale voordelen

Een belangrijk kantelmoment is er tussen de leeftijd van 30 en 40, wanneer er aan een gezin begonnen wordt. Het zouden vooral de vrouwen zijn die zich bezighouden met de opvoeding van de kinderen en dat wreekt zich als ze terugkeren naar de arbeidsmarkt. Of die loonkloof dan misschien gecompenseerd wordt door meer extralegale voordelen voor vrouwen? Die vlieger gaat alvast niet op als het over bedrijfswagens gaat. Zo zouden mannen dubbel zo vaak met een wagen van het bedrijf rondrijden als vrouwen met hetzelfde studieniveau.

Al is er ook goed nieuw, vindt Partena Professional: de loonkloof wordt wel minder groot. In 2010 was er nog een verschil van twee procentpunten breder dan het gemiddelde verschil van 15 procent nu.

Lees ook: