Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Met deze 7 veganistische en lactosevrije recepten blaas je elk familielid omver.

RECEPT: 7 vegan desserts om met Kerstmis op tafel te toveren

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Binnen enkele dagen mogen we eindelijk onze voetjes onder tafel schuiven en ons volproppen met een heleboel lekkers. We gaven je al inspiratie voor vegan hapjes op oudejaar, maar heb je al aan het dessert gedacht voor Kerstmis? Met deze 7 veganistische en lactosevrije recepten blaas je elk familielid omver.

1. Avocado-limoentaart


Bodem:

100 g medjouldadels

300 g amandelen

4 el ahornsiroop

1 tl vanillepoeder

snufje zeezout

75 g kokosrasp

»

Vulling:

4 flinke avocado’s

ca. 5 limoenen

120 ml ahornsiroop

zeezout

(+ eventueel 1⁄2 avocado om een roos van te snijden als garnering)

»

1. Ontpit de dadels en doe ze samen met de rest van de ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine. Mix tot een fijne massa en schep in de beklede springvorm. Druk vervolgens het amandel-dadelmengsel op de bodem uit met je vingertoppen totdat deze helemaal bedekt is.

2. Maak de keukenmachine schoon. Ontpit de avocado’s, rasp de schil van de limoenen tot je ca. 7 gram hebt (rasp wat extra voor garnering) en pers de limoenen uit tot je 100 ml sap hebt. Doe sap en rasp samen met de rest van de ingrediënten in de keukenmachine en mix tot een glad geheel. Schenk de puree vervolgens over de bodem uit.

3. Zet de taart minimaal 2 uur in de vriezer. Laat hem voor het serveren 2 uur op temperatuur komen in de koelkast (na 1 uur kun je de taart alvast aansnijden).

»


Bron: ‘The Party Edition‘ van Rens Kroes

2. Crème brûlée


400 ml ongezoete soja-, amandel-, of kokosmelk

250 ml soja- of kokosroom

35 gram maïszetmeel

80 gram ongeraffineerde rietsuiker of xylitol (of 60 ml agavesiroop)

2 tl vanille-extract

1/8 tl kurkumapoeder (optioneel)

1/8 kala namak (optioneel)

4 el kokosbloesemsuiker – fijngemalen

»

1. Meng het maïszetmeel met 100 ml van de plantaardige melk in een kommetje. Zorg dat er geen klonters meer overblijven.

2. Breng de rest van de plantaardige melk met de room, suiker en vanille langzaam aan de kook. Voeg optioneel ook nog de kurkuma en kala namak toe. Roer regelmatig zodat de suiker zeker niet aanbrandt.

3. Zet het vuur lager en voeg al roerend het maïszetmeelpapje toe. Blijf roeren tot de pudding begint te binden. Enkele minuten volstaat.

4. Haal van het vuur en laat kort afkoelen. Verdeel de pudding over de schaaltjes en laat 1 uurtjes afkoelen in de koelkast.

5. Strooi 1 eetlepel fijngemalen kokosbloesemsuiker in een dun laagje over de pudding. Brand het suikerlaagje met behulp van een klein gasbrandertje door de vlam heen en weer te bewegen (zorg dat het niet aanbrandt!). Of plaats de schaaltjes enkele minuten onder de hete grill in een over.

6. Serveer meteen.

»

Bron: ‘No Milky Way‘ van Stijn De Kock & Elke Aerts

3. Moelleux


(Hiervoor heb je twee ronde bakvormpjes van ongeveer 7 cm doorsnede en 4 cm hoog nodig)

30 gram plantaardige yoghurt of ongezoete appemoes

35 gram bloem

50 gram ongeraffineerde rietsuiker of xylitol

2 el ongezoet cacaopoeder

3 gram bakpoeder

2 gram baksoda

2 el ongezoete soja- of amandelmelk

1 el gesmolten vegan margarine (om te bakken) of kokosolie

1 tl vanille-extract

snuifje zout

4 x 5 gram vegan pure chocolade (blokjes van een reep)

»

1. Verwarm de oven voor tot 180°C. Vet de bakvormpjes in met wat olie en bestrooi met bloem. Kieper het teveel aan bloem weer weg.

2. Doe de suiker met de plantaardige yoghurt (of appelmoes) in een kom en klop zachtjes op tot de suiker is opgelost. Voeg bakpoeder en baksoda toe en meng kort door mekaar. Laat 5 minuten rusten.

3. Zeef bloem en cacaopoeder in een andere kom.

4. Meng de helft van de bloem met een spatel of houten lepel voorzichtig door het suikermengsel. Voeg vervolgens de rest van de bloem toe en meng opnieuw tot een gladde massa.

5. Voeg tot slot amandelmelk, gesmolten margarine, vanille-extract en zout toe. Meng een laatste keer door mekaar.

6. Verdeel het mengsel over de vormpjes (vul ze tot 1 cm van de rand). Duw twee stukjes chocolade in het midden van elk vormpje en strijk de bovenkant weer dicht met je vinger.

7. Bak ze in het midden van de oven gedurende 10 tot 12 minuten. Houd vooral de bovenkant van het gebakje in de gaten. Het ene moment lijkt het nog vloeibaar en wat later vormt zich een korstje. Dat is het moment waarop je de moelleux moet uithalen.

8. Haal de moelleux uit de oven en laat 3-4 minuten afkoelen. Ontvorm de gebakjes voorzichtig (maak indien nodig met een mes wat randen los) en serveer ze op een bordje. Werk ze (eventueel) af met rode bessen en wat poedersuiker (of fijngemalen xylitol). Serveer de moelleux meteen.

»

Bron: ‘No Milky Way‘ van Stijn De Kock & Elke Aerts

4. Aardbeienbavarois


Voor de bavarois:

400 g aardbeien

100 g suiker

1,25 dl sojaroom

1,5 koffielepel agaragar

1,25 dl opklopbare sojaslagroom 

»

Voor de aardbeiensaus:

250 g aardbeien

50 g suiker

3 eetlepels citroensap

Muntblaadjes

»

1. Breng de aardbeien, de suiker en de sojaroom samen aan de kook.

2. Mix de aardbeienroom.

3. Voeg de agaragar toe en laat de room 2 minuten doorkoken.

4. Laat de room afkoelen tot lauw in een koudwaterbad. Blijf roeren, zodat er bovenaan geen velletje komt.

5. Klop de opklopbare sojaslagroom stevig op gedurende 3 minuten en spatel de aardbeienroom erdoor.

6. Schep de bavarois in schaaltjes en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur om op te stijven. 

7. Snijd de aardbeien in tweeën en hak de munt.

8. Verwarm de aardbeien met de suiker en het citroensap tot de suiker gesmolten is.

9. Laat de aardbeien afkoelen. Roer de munt erdoor vlak voor het serveren.

»

Bron: ‘Vandaag Vegan‘ van Miki Duerinck & Kristin Leybaert

Beeld: Heikki Verdurme

5. X-mas muffins


Voor 8 muffins:

400 g havermout 

80 g kokosbloesem- of palmsuiker 

50 g ontgeurde kokosolie, gesmolten 

2 el dadelstroop

4 tl speculaaskruiden 

3 grote tl zuiveringszout (baking soda)

200 ml haver- of andere plantaardige melk 

80 g kokosolie, ontgeurd

200 g cashewpasta

mespuntje vanillepoeder 

2 grote el aardbeienconfituur (suikervrij)

1 el dadelstroop, kokosbloesemsuiker of andere

zoetmaker (optioneel)

kokosrasp (als garnering)

»

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.

2. Doe alle ingrediënten voor de cakejes in de keuken- machine en maal tot een romige massa.

3. Leg papieren vormpjes in de bakvorm, schep het deeg erin en zet 20 minuten in de oven.

4. Maak de keukenmachine schoon en doe de ingrediënten voor de frosting erin. Maal fijn, doe in de spuitzak en draai het uiteinde dicht. Laat de vulling 15 minuten opstijven in de koelkast.

5. Laat de cakejes afkoelen en spuit de frosting erop. Besprenkel ten slotte met wat kokosrasp. 

»

Bron: ‘The Party Edition‘ van Rens Kroes

6. Aardbeientaart


Bodem:

1 1⁄2 cup rozijnen

1 1⁄2 cup noten naar keuze 2 eetlepels olie

snufje zout

»

Vulling:

15 aardbeien

15 blauwe bessen

1⁄4 cup + 3 cups speltmelk

snufje vanillepoeder

1 cup rijststroop

3-4 g agaragar (afhankelijk van hoe stevig je de pudding wenst)

1 eetlepel citroensap

zeste van 1 citroen

2 eetlepels maizena

2 eetlepels koud water

»

1. Mix de ingrediënten voor de bodem in een keuken- machine tot een gladde massa. Je moet er balletjes van kunnen rollen. Speel met de verhoudingen: is het te droog, voeg dan een beetje water toe.

2. Druk deze massa aan in een taartbodem.

3. Mix in een blender 10 aardbeien en 10 blauwe bessen met 1⁄4 cup speltmelk tot een fruitsausje. Zet opzij.

4. Breng de 3 cups speltmelk in een steelpannetje aan de kook met het vanillepoeder, de rijststroop, de agaragar, het citroensap, de citroenzeste en het fruitsausje. Laat dit 2 minuten koken.

5. Los ondertussen de maizena op in het water, neem de vulling van het vuur en voeg de opgeloste maizena toe. Laat nog even doorkoken terwijl je roert. Laat de vulling 15 minuten afkoelen en giet ze dan op je korst van noten en rozijnen.

6. Laat de taart even afkoelen, maar nog niet helemaal opstijven, zodat je het fruit voor de garnituur er een beetje in kunt drukken. Halveer de resterende aardbeien en versier de taart ermee. Voeg ook enkele besjes toe.

7. Optioneel: Rasp een stukje pure chocolade (100%) op de aardbeien of versier de taart met kokosschilfers.

»


Bron: ‘Soul Kitchen‘ van Kim Vercoutere en Tine Tomme

7. Peanut Butter Fudge


Laag 1:

200 g kokosboter*

180 g pindakaas

4 el ahornsiroop

snuf zeezout naar smaak

»

Laag 2:

200 g kokosboter* 

180 g pindakaas 

4 el ahornsiroop 

3 el cacaopoeder 

snuf zeezout naar smaak 

»

1. Doe alle ingrediënten voor de eerste laag in de blender en mix tot een gladde massa.

2. Bekleed de ovenschaal met bakpapier en giet de fudge hierin. Strijk de bovenkant nog even glad met een spatel. Zet minimaal een half uur in de koelkast.

3. Mix alles voor de tweede laag door elkaar en giet deze over de eerste laag heen.

4. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

5. Snijd de fudge in kleine stukjes en deel ze uit op een mooie schaal. 

»

Bron: ‘The Party Edition‘ van Rens Kroes

[td_smart_list_end]

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '