Home Lifestyle Food RECEPT: 5 vegan hapjes om met oudejaar van te smullen

RECEPT: 5 vegan hapjes om met oudejaar van te smullen

Vegan, lactosevrij én superlekker!

Soms mag het weleens wat meer zijn dan enkel chips, olijven en kaas. Zeker op oudejaarsavond of nieuwjaarsdag. Nodig je vrienden en familie uit voor Nieuwjaar en ben je nog op zoek naar een lekker hapje? Dan komen deze 5 veganistische (en dus ook lactosevrije gerechtjes) goed van pas!

1 / 5
1. Zoeteaardappelpartjes met dipsaus
2. Miniquiches met aardappel en spinazie
3. Focaccia
4. Nacho’s van zoete aardappel met zure macadamiaroom
5. Parmigiana-bladerdeegtaartjes
1. Zoeteaardappelpartjes met dipsaus
1. Zoeteaardappelpartjes met dipsaus

3 grote zoete aardappelen 

3 el kokosolie, gesmolten 

11⁄2 tl zeezout 

2 tl chilipoeder 

11⁄2 tl zoet gerookt paprikapoeder 

1⁄2 tl gemalen zwarte peper 

snuf zeezout naar smaak 

»

1. Verwarm de oven voor op 200°C.

2. Boen de aardappelen goed schoon onder de koude kraan. Verwijder de harde uiteinden en snij ze in de lengte doormidden. Snij beide helften daarna nog een keer in de lengte door en die vier delen nog een keer, zodat je uiteindelijk acht parten per zoete aardappel hebt.

3. Doe de gesneden zoete aardappelen in een grote kom, giet er kokosolie overheen en hussel met je handen door elkaar. Strooi er daarna zout, peper, chilipoeder en gerookt paprikapoeder overheen. Ik ben redelijk gul met het zout. Zo krijgt de aardappel een lekker hartige smaak. Hussel de partjes goed, zodat ze egaal bedekt zijn met de kruiden en de olie.

4. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verspreid de parten daarover.

5. Bak de zoete aardappel in de oven in 30 tot 45 minuten gaar en min of meer krokant (let op, ze worden niet helemaal crunchy). Keer de parten halverwege, zodat ze aan alle kanten goed gebakken worden.

»

Bron: ‘The Party Edition‘ van Rens Kroes

2. Miniquiches met aardappel en spinazie
2. Miniquiches met aardappel en spinazie

300 gram aardappelen (ongeveer 2 grote aardappelen)

200 gram verse spinazie

1 sjalotje

2 teentjes knoflook

1 el versgesnipperde peterselie 1 el versgehakt bieslook

200 gram tofu – uitgelekt en drooggeperst

60 ml plantaardige room (soja, haver, rijst, …)

25 gram maiszetmeel

2 el edelgistvlokken

1 el tamari sojasaus of coconut aminos

1/2 tl zeezout

snuifje nootmuskaat

versgemalen zwarte peper (naar smaak)

1 (afgestreken) tl bakpoeder

1 el olijfolie

»

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvormpjes in met een beetje olie.

2. Schil de aardappelen en spoel ze goed af. Rasp ze daarna zo fijn mogelijk. Pel en snipper het sjalotje en de knoflook.

3. Was de spinazie en laat uitlekken. Hak vervolgens grof. Snij de tofu in kleine blokjes.

4. Verhit de olijfolie in een pan en fruit het sjalotje kort aan. Voeg de knoflook toe en bak nog even mee. Voeg dan de geraspte aardappelen toe en stoof ze in 8 tot 10 minuten gaar. Roer af en toe zodat ze niet aanbranden (voeg indien nodig een klein beetje water toe). Haal de pan van het vuur en roer de spinazie langzaam door de aardappelen tot deze geslonken is. Voeg de verse kruiden en het maiszetmeel toe, en meng het geheel goed door elkaar. Laat verder afkoelen.

5. Mix de tofublokjes samen met de edelgistvlokken, het zeezout, de tamari en plantaardige room in de foodprocessor (hakfunctie) tot een gladde massa. Voeg het bakpoeder toe en mix opnieuw. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en nootmuskaat. Meng het vervolgens onder de aardappelen.

6. Vul de bakvormpjes tot aan de rand met het mengsel en bak de quiches 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven. Laat een half uurtje afkoelen alvorens (voorzichtig) te ontvormen.

»

Bron: ‘No Milky Way 2‘ van Stijn De Kock en Elke Aerts

3. Focaccia
3. Focaccia

500 gram tarwe- of speltbloem (meel kan ook, maar bloem maakt het luchtiger)

350 ml lauwwarm water

1 teentje knoflook

1 el (± 11 gram) instant gist

1 tl zeezout

1,5 tl gedroogde rozemarijn

1,5 tl gedroogde oregano + extra om te garneren

2 el olijfolie

1 grote tomaat (of 2 medium tomaten) 1 el edelgistvlokken (optioneel)

»

1. Pel en snipper de knoflook. Verwijder het kroontje van de tomaat en snij in dunne plakjes.

2. Meng de bloem, het zeezout en de instant gist in een grote kom. Voeg de rozemarijn, oregano en knoflook toe en meng opnieuw door elkaar.

3. Maak een kuiltje in de bloem. Voeg de olijfolie en een deel van het water toe, en meng met een houten lepel door elkaar. Voeg de rest van het water toe en blijf mengen/roeren tot al het water is opgenomen en je een elastisch deeg hebt.

4. Bestuif een schoon werkoppervlak en je handen met een héél klein beetje bloem. Kneed het deeg kort door met je handen. Leg het terug in de kom, dek af met een schone theedoek en laat 20 tot 30 minuten rijzen op een warme (lees: kamertemperatuur en tochtvrije) plek.

5. Zet een ronde bakvorm klaar. Kneed het deeg opnieuw zo’n 2 tot 3 minuten, leg het in de bakvorm en spreid het deeg een beetje uit. Laat opnieuw afgedekt rijzen op een warme plek gedurende 1 uur.

6. Verwarm de oven voor op 200°C. Beleg de bovenkant van de focaccia met de schijfjes tomaat (druk ze voorzichtig een beetje in het deeg) en bestrooi met extra oregano. Bak de focaccia 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer de gaarheid door met priem of scherp mes in de focaccia te prikken. Als die er schoon uitkomt, is je brood klaar. Anders nog even doorbakken en opnieuw controleren.

7. Werk optioneel af met wat gistvlokken. Je kan de focaccia lauwwarm of koud eten.

»

Bron: ‘No Milky Way 2‘ van Stijn De Kock en Elke Aerts

4. Nacho’s van zoete aardappel met zure macadamiaroom
4. Nacho’s van zoete aardappel met zure macadamiaroom

2 medium zoete aardappelen

2 eetlepels extra vierge kokosolie, gesmolten (of olijfolie)

1⁄2 koffielepel zeezout

2 avocado’s, grote blokjes

1 appel, kleine blokjes

1 komkommer, kleine blokjes

2 handenvol kerstomaatjes, in partjes

1 grote puntpaprika, fijne reepjes

1⁄2 kleine rode ui, fijngehakt (of 1 steel lente-ui)

1 handvol verse koriander, fijngehakt (of bladpeterselie)

1 limoen, extra vierge olijfolie

Zure macadamiaroom (kleine 1 1⁄2 kop = 450g)

1 kop (120 g) macadamia’s (of cashews, zonnebloempitten, pijnboompitten, hennepzaad…)

3⁄4 kop (180 ml) water

4 eetlepels limoen- of citroensap

1⁄4 à 1⁄2 koffielepel Himalayazout of zeezout

»

1. Verwarm de oven voor op 175°C.

2. Snij de zoete aardappelen in ronde schijfjes van ongeveer 1 cm dik. Als ze biologisch zijn, hoef je ze niet te schillen.

3. Leg de schijfjes op een grote bakplaat en breng op smaak met wat gesmolten kokosolie en zeezout.

4. Bak 20 minuten of langer, tot beetgaar.

5. Snij ondertussen de avocado’s en komkommer in blokjes, de kerstomaatjes in partjes en de puntpaprika in fijne reepjes. Versnipper de rode ui en hak ook de koriander fijn. Meng alles in een kom en breng op smaak met limoensap, extra vierge olijfolie en eventueel ook wat limoenzeste. Voeg geen zout toe, dat zou de salsa te waterig maken.

6. Voor de zure macadamiaroom: mix alle ingrediënten tot een gladde saus in de blender.

»

Bron: Julie Van den Kerchove i.s.m. Marlene

5. Parmigiana-bladerdeegtaartjes
5. Parmigiana-bladerdeegtaartjes

Voor 8 taartjes:

180 g bladerdeeg, uitgerold 200 g zijden tofu

300 g aubergine, in 16 plakjes

1 ui, in stukjes

1 teentje knoflook, geperst 1⁄2 l tomatenblokjes (blik of brik)

zeste van 1 biocitroen

2 eetlepels bloem

1 eetlepel edelgistvlokken

1 eetlepel pijnboompitjes

1 bosje basilicum, gehakt

peper en zout

olijfolie

»

1. Leg de aubergineplakken naast elkaar en bestrooi ze gul met zout. Laat ze 30 minuten rusten, zodat het zout het vocht uit de aubergine kan trekken.

2. Spoel de aubergineplakken af en dep ze droog.

3. Stoof de ui goed gaar in wat olijfolie. Bak de knoflook even mee.

4. Voeg de tomaten toe en breng ze op smaak met citroenzeste, het basilicum, peper en zout.

5. Laat de saus 30 minuten zachtjes koken zonder deksel, zodat de saus indikt. Roer af en toe. Laat de saus daarna afkoelen.

6. Verwarm de oven voor op 200°C.

7. Haal de aubergineplakken een voor een door de bloem.

8. Verhit wat olijfolie in een bakpan en bak de aubergineplakken aan beide zijden aan. Laat ze afkoelen.

9. Snij de zijden tofu voorzichtig in plakjes.

10. Bekleed de bodem en de opstaande randen van 8 muffinvormpjes met het uitgerolde bladerdeeg.

11. Leg een afgekoeld aubergineplakje op de bodem van elk muffinvormpje.

12. Verdeel een afgestreken eetlepel tomatensaus over de aubergines, leg er een plakje zijden tofu bovenop, kruid met peper en zout en strooi er edelgistvlokken over.

13. Ga zo door met de rest van de aubergineplakjes, zijden tofu en tomatensaus.

14. Strooi de pijnboompitten erover en bak de taartjes 20 minuten in de hete oven.

»

Bron: ‘Vandaag Vegan‘ van Miki Duerinck & Kristin Leybaert Beeld: Heikki Verdurme

Meer vegan recepten:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.