Home Lifestyle Food VeggieChallenge – Dag 24: vegan gehaktballetjes in tomatensaus

VeggieChallenge – Dag 24: vegan gehaktballetjes in tomatensaus

Een heerlijk alternatief voor het originele recept!

vegan balletjes in tomatensaus
© LIVING THE GREEN LIFE

EVA vzw daagt je vanaf 1 maart voor de tweede keer uit om meer plantaardig te eten met de VeggieChallenge. Het is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor je gezondheid en voor het milieu. Én het is gewoon superlekker! Kan je wel wat inspiratie gebruiken om telkens iets heerlijks op je bord te toveren? Wij voorzien je elke dag van een recept zonder vlees en vis. Recept van de dag: vegan balletjes in tomatensaus.

Dertig dagen lang als flexitariër, vegetariër of veganist leven onmogelijk? Niet met deze recepten! Ze zijn lekker, én simpel klaar te maken. Zo doorsta je de VeggieChallenge met glans.

PS om het toegankelijk te houden hebben we zorgvuldig veggie en vegan recepten geselecteerd die geen vis en vlees bevatten, maar eventueel wel kaas (met dierlijk stremsel) bijvoorbeeld. Wie helemaal vegetarisch wil eten, moet ook letten op instinkers zoals gelatine en dierlijk stremsel, en dus ook bepaalde kazen schrappen van het menu. Wie veganistisch wil eten, moet alle dierlijke producten van het menu schrappen. Meer info hierover vind je hier.

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 120 g rijst

Tomatensaus:

  • 8 tomaten
  • 50 ml water
  • 75 g tomatenpuree
  • 1 el edelgistvlokken
  • 1 el gedroogde peterselie
  • ½ tl chilivlokken

Gehaktballetjes:

  • 1 blik zwarte bonen
  • 2 tenen knoflook
  • 30 g walnoten
  • 1 tl venkelzaad
  • 100 g gekookte quinoa
  • 1 el olijfolie

Extra: steelpan, blender of keukenmachine, koekenpan

Hoe maak je het?

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Snijd de tomaten klein en verwarm met het water, de tomatenpuree, edelgistvlokken, peterselie en chilivlokken in de steelpan. Roer regelmatig door.
  3. Begin ondertussen met het maken van de balletjes. Giet daarvoor eerst de zwarte bonen af en verwijder de velletjes van de knoflook.
  4. Meng de zwarte bonen met de knoflook, walnoten, het venkelzaad en de quinoa in de blender. Vorm balletjes van dit mengsel.
  5. Verhit de olijfolie in de koekenpan en bak de balletjes iets aan.
  6. Schep de tomatensaus erbij en laat vijf minuten koken.
  7. Serveer de gehaktballetjes in tomatensaus met de rijst.
Bron: Living the Green Life

Check hier onze andere VeggieChallenge-recepten.

Lees ook: