Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© de vegetarische slager

De Vegetarische Slager geeft een plantaardige én lekkere twist aan onder meer vol-au-vent en stoemp.

4 vegetarische varianten op oer-Belgische klassiekers

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist


Om Wereld Veggie Dag te vieren geeft De Vegetarische Slager je vier vegetarische varianten op populaire en klassieke Belgische gerechten zoals vol-au-vent. Smakelijk!


Je hoeft geen overtuigde vegetariër of veganist te zijn om eens een dag of een paar dagen per week geen vlees te eten. Deze vier varianten op traditionele Belgische klassiekers van De Vegetarische Slager zijn om je duimen en vingers bij af te likken én je mist zelfs geen vlees! ‘Veel mensen willen vegetarisch eten, maar denken het niet te kunnen omdat ze zoveel van vlees houden’, aldus Jaap Korteweg van De Vegetarische Slager. ‘Ons doel is om vleesliefhebbers ervan te overtuigen dat ze helemaal niets hoeven te missen als ze het oude vlees vervangen door het “nieuwe vleesch”.’

Gentse waterzooi

Ingrediënten (voor 2 personen): 1 pakje Poulettekes of Kipstuckjes, 1 liter groentebouillon, anderhalve wortel, anderhalve selderstengel, halve preistronk, 3 vastkokende aardappelen, 2 dl (soja)room, 1 ei, halve bussel peterselie, olijfolie, peper & zout.

Bereidingswijze: Leg de Poulettekes in een diep bord en strooi er wat kippenkruiden over. Schil de wortels. Verwijder het donkergroene loof van de prei en spoel de groente onder stromend water. Was de selderstengels. Snij de wortels, de prei en de selder in heel fijne reepjes (julienne). Schil de aardappelen en snij ze in grove stukken. Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en voeg een scheut olijfolie toe. Stoof de groenten en de stukken aardappel in de hete olijfolie. Zet het vuur niet te hoog en roer regelmatig even om. Voeg de groentebouillon toe en de Poulettekes. Laat even pruttelen en zorg dat de Poulettekes zacht zijn en warm vanbinnen. Schenk 2/3 van de (soja)room in de stoofpot en roer alles om. Hou de rest van de (soja)room even opzij. Laat de waterzooi nog 10 tot 15 minuten pruttelen op een zacht vuur totdat de stukken aardappel gaar zijn. Kruid de waterzooi naar smaak met peper van de molen en wat zout. Neem een schaaltje en doe hier de dooiers van de eieren in. Het eiwit gebruik je niet. Schenk de rest van de room bij het eigeel en klop het mengsel los met een vork (liaison). Neem de pot met waterzooi van het vuur en roer het dooiermengsel onder de bereiding. Snipper de verse peterselie fijn. Serveer de waterzooi in diepe borden en strooi er wat vers gehakte peterselie over

Vol-au-vent

Ingrediënten (voor 2 personen): 1 pakje Poulettekes, 2 videetjes (bladerdeeg), ¾ liter groentebouillon, 175 gr champignons, 62,5 gr bloem, ½ scheutje sojaroom, 62,5 gr margarine, citroensap, bladpeterselie, peper & zout.

Bereidingswijze: Snij de champignons in stukken en bak ze gaar in wat olijfolie in een grote pan. Laat de margarine smelten in een andere pan, voeg de bloem toe en roer tot een roux. Doe er al roerend de groentebouillon bij. Voeg de sojaroom toe aan de saus. Breng op smaak met peper, zout en citroensap. Vermeng de Poulettekes met de saus. Laat de saus even pruttelen zodat de Poulettekes zacht worden en warm vanbinnen. Vermeng de champignons met de saus. Verwarm de het videe even in de oven en vul hem met vol-au-vent. Leg er het deksel op en garneer met peterselie. Versnijd aan tafel. Lekker met frietjes of aardappelpuree.

Luikse balletjes

Ingrediënten (voor 4 personen): 1 ui in halve ringen, 300 ml water, 1 blokje groentebouillon, 4 el Luikse siroop, 1 el bindmiddel voor bruine sauzen, 2 pakjes Boulettes Very Chouettes, margarine, peper & zout.

Bereidingswijze: Smelt een klontje margarine in de pan, voeg er de uienringen aan toe. Laat enkele minuten bakken. Bevochtig vervolgens met het water en doe er het blokje bouillon, de Luikse siroop en de lepel bindmiddel voor bruine sauzen bij. Schep de balletjes in de saus en laat het geheel een vijftal minuutjes sudderen op een middelhoog vuur. Zorg dat de balletjes zacht zijn en warm vanbinnen. Breng op smaak met peper en zout. Lekker met frietjes.

Brusselse stoemp

Ingrediënten (voor 4 personen): 2 pakjes Braad Saucisse, 4 wortelen, 1 preistengel, 1 grote bloemaardappel, 1 ui, 20 cl groentebouillon, 1 teentje knoflook fijngehakt, peper & zout, margarine.

Bereidingswijze: Snij alle groeten in fijne blokjes. Kook de aardappelen in gezouten water. Stoof de prei en wortelen in margarine met de ui en de knoflook. Verwarm de bouillon. Bak de Braad Saucissen in een braadpan. Als de groenten gaar zijn kan je de gekookte aardappelen en de bouillon toevoegen. Alles fijnprakken met een pureestamper. Doe er peper en zout naar smaak bij. Serveer door de stoemp eerst op een bord te leggen met de Braad Saucisse op de stoemp. Dien de stoemp heet op.

Vier bekende brasserieën


De vleesvervangers kan je in verschillende supermarkten kopen zoals Colruyt, Delhaize en Albert Heijn. Heb je geen zin om zelf in de kookpotten te roeren? Je kan deze vier veggie gerechtjes in vier bekende brasserieën in vier verschillende steden proeven. In De Bomma in Antwerpen staat de vol-au-vent op het menu, in De Graslei in Gent smul je van de waterzooi, in Le Grand Café in Brussel bestel je de stoemp en in Au Point de Vue in Luik proef je de Luikse balletjes. Smakelijk!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '