Home Lifestyle Food RECEPTEN: 5 x verrassend vegetarisch op je bord

RECEPTEN: 5 x verrassend vegetarisch op je bord

Wat dacht je van veggie kebab? Of een burger met quinoa en zoete aardappel?

vegetarisch
© Kosmos Uitgevers / Carrera Culinair

Een burger, pizza, kebab, … Stuk voor stuk gerechten waarbij we meteen aan vlees denken. Al hoeft dat niet zo te zijn. Deze verrassende recepten bewijzen dat comfortfood ook lekker kan zijn als het vegetarisch is.

1 / 5
Vegetarische kebab (4 pers.)
Tofu-omelet met pindasaus (2 pers.)
Quinoa-zoeteaardappelburger met mierikswortelroom, sjalotjes en bieslook (6 burgers)
Pizza met pompoen en cantharellen (6 pizza’s)
Tabouleh (4 pers.)
Vegetarische kebab (4 pers.)
Vegetarische kebab (4 pers.)

Wat heb je nodig? 

– 50 g pijnboompitten

– 50 g ongezouten cashewnoten

– 50 ml olijfolie

– 250 g champignons, schoongeveegd en in vieren

– 250 g gemengde paddenstoelen (afhankelijk van seizoen), schoongeveegd en in stukjes

– 2 rode uien, in kleine blokjes

– 3 tenen knoflook, fijngehakt

– zout en versgemalen zwarte peper

– 2 eieren

– 50 g Parmezaanse kaas, fijngeraspt

– 150 g paneermeel

Hoe maak je het? 

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Rooster de pijnboompitten en cashewnoten in het ovenschaaltje in circa 8 minuten goudbruin in de oven en laat ze afkoelen.

2. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak alle paddenstoelen op hoog vuur al omscheppend in circa 4 minuten goudbruin. Voeg de rode ui en knoflook toe en bak ze 2 minuten mee. Breng op smaak met zout en peper.

3. Schep de paddenstoelenmix in een bolzeef, druk het vocht er goed uit en laat in de zeef uitlekken en afkoelen. Doe de afgekoelde paddenstoelenmix met de pijnboompitten en cashewnoten in een keukenmachine en maal ze fijn. Breng op smaak met zout en peper. Meng de eieren en Parmezaanse kaas erdoor.

4. Doe hier net genoeg paneermeel doorheen tot het mengsel er niet meer vochtig uitziet. Laat het mengsel zeker 5 minuten staan, zodat het paneermaal het vocht kan opnemen. Als het mengsel alsnog te nat is, kun je nog wat paneermeel toevoegen.

5. Verdeel het mengsel in vier gelijke porties en druk elke portie om een dikke satéprikker heen. Verwarm een koekenpan op laag vuur, giet er een scheutje olijfolie in en bak de vegetarische kebabs in circa 5 minuten om en om goudbruin.

Uit ‘Chef Toub: lekker Arabisch’ van Mounir Toub – € 24,99 – Kosmos Uitgevers.

Tofu-omelet met pindasaus (2 pers.)
Tofu-omelet met pindasaus (2 pers.)

Wat heb je nodig? 

– 100 g sojascheuten

– olie, om in te bakken

– 3 tenen knoflook, in dunne plakjes

– 150 g geroosterde vliespinda’s

– 1 el petis udang, opgelost in 250 ml heet water

– 1 el ketjap manis

– 1⁄2 tl palmsuiker

– 1 el citroensap

– zout en peper

– 6 eieren

– 800 g tofu, in blokjes van 1 x 1 cm

– 5 takjes bladpeterselie, grof gesneden

– gebakken uitjes, ter garnering

Hoe maak je het? 

1. Breng een pan met ruim water aan de kook en blancheer er de sojascheuten 30 seconden in. Spoel na met koud stromend water. Laat uitlekken en dep droog met keukenpapier.

2. Verhit wat olie in een wok op middelhoog vuur en fruit er de knoflook in. Maal in de vijzel de knoflook met de vliespinda’s fijn. Roer de petis udang, ketjap manis, palmsuiker en het citroensap erdoor en breng op smaak met zout en peper.

3. Breng de saus in een steelpannetje tot net tegen de kook aan en zet dan het vuur uit.

4. Verhit wat olie in 2 koekenpannen op middelhoog vuur. Klop de eieren met 1 eetlepel water en wat zout en peper los en roer de tofu erdoor. Bak er 2 omeletten van. Ze zijn klaar wanneer het ei aan de bovenkant volledig gestold is.

5. Laat de omeletten op de borden glijden en verdeel er de sojascheuten over. Lepel er wat van de saus over en garneer met de peterselie en de gebak­ ken uitjes. Serveer met de overige saus.

Uit ‘De bijbel van de Indonesische keuken’ van Maureen Tan – € 31,99 – Carrera Culinair.

Quinoa-zoeteaardappelburger met mierikswortelroom, sjalotjes en bieslook (6 burgers)
Quinoa-zoeteaardappelburger met mierikswortelroom, sjalotjes en bieslook (6 burgers)

Wat heb je nodig? 

– 600 g zoete aardappelen

– 2 eieren

– 100 g kikkererwtenmeel

– 1 tl chilipeder

– 1 el grove Franse mosterd

– 1 el walnotenboter of andere notenboter

– het sap van een 1⁄2 citroen

– een snuf zout

– 240 g gekookte quinoa

– raap- of arachideolie om in te bakken

– 6 hamburgerbroodjes

– boter

– fijngesneden sjalotjes

– fijngehakt bieslook

Voor de mierikswortel in zure room

– 3 el fijn geraspte mierikswortel

– 3 dl zure room

– zout

Hoe maak je het? 

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.

2. Leg de zoete aardappels in een ovenschaal en bak ze 45 minuten in het midden van de oven tot ze door en door zacht zijn.

3. Snijd de aardappels doormidden en schep met een lepel het vruchtvlees eruit.

4. Klop de eieren licht in een keukenmachine et sikkelmes. Voeg de zoete aardappel, mosterd, notenboter, het kikkererwtenmeel, chilipoeder, citroensap en zout toe en gebruik de pulseerstand, zodat alle ingrediënten goed gemengd worden. Doe het mengsel in een kom en voeg de quinoa toe. Roer alles met een lepel goed door elkaar.

5. Maak van het mengsel met de hand zes ronde burgers, of gebruik een bakring. Leg de burgers op een schaal en dek die af met plasticfolie. Laat ze minstens 1 uur in de koelkast staan, maar liefst langer, zodat ze bij het bakken niet uit elkaar vallen.

6. Verwarm de oven voor op 180 °C.

7. Meng in een schaal de mierikswortel met de zure room. Breng het mengsel op smaak met zout en zet het weg.

8. Verhit enkele eetlepels olie in een koekenpan. Bak beide zijden van de burgers enkele minuten op matig vuur, tot ze een beetje verkleuren en er aan de buitenkant goed uitzien. Leg ze in een ovenschaal en bak ze nog 5 à 10 minuten in het midden van de oven.

9. Bestrijk de broodjes met een beetje boter en bak ze kort in de koekenpan op de beboterde zijde of gril ze in de oven.

10. Leg op elk broodje een burger, schep er mierikswortelroom op en maak af met sjalotjes en bieslook.

Uit ‘Groene burgers’ van Martin Nordin – € 17,99 – Forte Culinair.

Pizza met pompoen en cantharellen (6 pizza’s)
Pizza met pompoen en cantharellen (6 pizza’s)

Wat heb je nodig? 

– 6 pizzadeegballen

– 1 kleine hokkaido- of flespompoen

– 1 teentje knoflook

– 2 el olijfolie

– 6 el crème fraiche

– 240 g zachte geitenkaas

– 180 g cantharellen

– oregano

– klaverzuring (bij voorkeur met bloemen)

– zeezout

Hoe maak je het? 

1. Verhit een houtoven tot de hoogst mogelijke temperatuur: 350 à 400 °c is perfect. Laat hem een tijdje branden, zodat de steen goed heet wordt.

2. Schil de pompoen en snijd hem in dunne plakjes, bij voorkeur met een mandoline. Doe de plakjes in een kom, rasp de knoflook erover, voeg de olie toe en meng alles met je handen.

3. Bestuif een grote snijplank met bloem. Neem een deegbal, vorm er een ronde lap van en laat deze een paar minuten rusten. Bestuif een pizzaschep met bloem, leg de deegbodem erop en trek daarbij een beetje aan de rand om de bodem wat groter te maken.

4. Schep 1 eetlepel crème fraiche op de deegbodem en strijk vanuit het midden naar buiten toe, zodat er een dunne laag ontstaan. Verdeel er kleine plakjes geitenkaas over; ongeveer 40 g per pizza.

5. Beleg verder met de pompoen (bewaar de knoflookolie) en cantharellen. Zet de pizza in de oven.

6. Wanneer de rand is opgebold en een mooie kleur heeft gekregen, op sommige plekken iets verschroeid, is de pizza klaar. Neem hem uit de oven, bestrijk de rand met de knoflookolie en garneer met oregano, klaverzuring en een beetje zout.

Uit ‘Groente op de grill’ van Martin Nordin – € 24,99 – Forte Culinair.

Tabouleh (4 pers.)
Tabouleh (4 pers.)

Wat heb je nodig? 

– 200 g bulgur (medium)

– ½ granaatappel

– 1 bosje bladpeterselie, blaadjes gewassen, gedroogd en fijngesneden

– ½ bosje verse munt, blaadjes gewassen, gedroogd en fijngesneden

– 3 tomaten, zaad verwijderd, in kleine blokjes

– 1 rode ui, heel fijn gesnipperd

– 1 bosje lente-uien, in schuine ringen

– 1 komkommer, in kleine blokjes

– geraspte schil en sap van 1 citroen

– zout en versgemalen zwarte peper

– olijfolie

Hoe maak je het? 

1. Doe de bulgur in een kleine kom en voeg zoveel kokend water toe dat de bulgur onderstaat. Laat afgedekt 10 minuten wellen.

2. Halveer de halve granaatappel en pulk de pitten eruit (zonder witte vliesjes).

3. Meng de bulgur met de granaatappelpitten, peterselie, munt, tomaat, rode ui, lente-ui, komkommer en citroenrasp en breng op smaak met zout en peper.

4. Roer de tabouleh goed door elkaar zodat alle smaken gemengd worden. Besprenkel vlak voor het serveren met het citroensap en de olijfolie.

Uit ‘Chef Toub: lekker Arabisch’ van Mounir Toub – € 24,99 – Kosmos Uitgevers.

Lees ook: 

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.