Home Lifestyle Food UITGETEST: wij waanden ons even in de chocoladehemel in de eerste Tony’s...

UITGETEST: wij waanden ons even in de chocoladehemel in de eerste Tony’s Chocolonely Chocolate Bar

Woensdag 1 juli opende de eerste en enige Tony’s Chocolonely Chocolate Bar zijn deuren In Amsterdam. Wij trokken naar onze noorderburen om onze beentjes onder tafel te schuiven en natuurlijk ons buikje rond te eten in het walhalla voor chocoladeliefhebbers.

Nederland staat gekend om zijn vele steden met pittoreske grachten, bloembollen, kaaswinkels, coffeeshops én natuurlijk ook om het heerlijke chocolademerk Tony’s Chocolonely! De repen zijn gehuld in de meest vrolijke en kleurrijke verpakkingen, de smaken zijn een tikkeltje specialer dan een traditionele reep en het merk heeft een mooie missie, namelijk chocolade 100% slaafvrij maken overal ter wereld. Je kan een deel van het assortiment vinden in je plaatselijke supermarkt, vooral Albert Heijn heeft een iets ruimer aanbod, maar de echte fans kunnen sinds 1 juli hun voetjes onder tafel schuiven in de heuse Tony’s Chocolonely Chocolate Bar.

Eigen chocoladereep maken

Je moet er wel een uitstapje naar onze noorderburen voor over hebben, want dit walhalla voor chocolate lovers ligt in Amsterdam. Tony’s had al een Super Store in het hartje van het centrum, meer bepaald de Oudebrugsteeg 15, en vijftig meter verder kan je nu ook terecht in hun restaurant/bar. Wij mochten een bezoekje brengen aan deze chocoladehemel waar je geen rijstpap met gouden lepeltjes, maar chocoladeburgers, s’mores, stromende chocotaps, crazy shakes, Tonyccino’s, bubbelwafels, rijkelijk versierde cake en brownies krijgt voorgeschoteld. Zeiden we al dat dit de hemel is?!

Onze dag begon met een bezoek aan Tony’s Chocolonely Super Store. In deze winkel kan je een stukje van werkelijk elke reep proeven, en geloof ons: er zijn veel meer smaken dan enkel en alleen de karamel-zeezout die je steevast in je winkelkarretje legt. Je kan er ook meer exclusieve of limited edition edities kopen die je zelfs in geen enkele supermarkt vindt! Hou je wel van zo’n unieke reep, dan is Tony’s Unlimiteds iets voor jou. Er staat midden in de winkel namelijk een grote machine die verbonden is met enkele iPads waar je volledig zelf je eigen chocoladereep in elkaar kan flansen. Je kan kiezen uit melk, witte of pure chocolade, ze afwerken met drie toppings waaronder karamel, koffie, toffee, kokos en zoveel meer, en zelfs de kleuren van je wikkel samenstellen. Wij kozen voor melk (de bovenste laag) en witte (de onderste laag) chocolade met framboos, knettersuiker en hazelnoten. Je moet drie kwartiertjes wachten en je gepersonaliseerde snack is klaar om verorberd te worden. Leuk is dat ze van de band rolt in twee aparte delen: eentje voor jezelf en eentje om te delen, of gewoon nog eentje voor jezelf. ?

Gekke chococreaties

Als je de winkel uitloopt, is het slechts 50 meter stappen naar de Chocolate Bar die zich bevindt in het historische en prachtige pand de Beurs van Berlage. De geur van chocolade komt je onmiddellijk tegemoet als je nog maar één voet binnenzet. Het interieur van de bar is even vrolijk en kleurrijk als de verpakkingen van de chocoladerepen. Denk maar aan een rode vloer, blauwe stoelen, gele sofa’s en kroonluchters die gemaakt zijn van honderden Tony’s repen. Zo eentje willen wij ook wel ophangen thuis! Heel wat tafels zijn bovendien versierd met geschilderde spelborden zodat je naast smullen ook samen kan spelen.

Ons zicht en ons reukorgaan keurden deze nieuwe hotspot al volledig goed, dus het was hoog tijd om over te schakelen naar het proeven! Je kan er de meest gekke chococreaties bestellen. Denk maar aan stromende chocotaps, zoete chocoladeburgers, crazy shakes, Tonyccino’s, kaaskroketten met een chocoladesausje, bubbelwafels en cake die je volledig zelf mag versieren. Alles uiteraard gemaakt van de bekende Tony’s Chocolonely-chocolade. Yum! Onze favoriet? De haverburger met marshmallows en karamelsaus! Heb je na al dat zoets zin gekregen in iets zout? Geen probleem, want je kan er ook hartige gerechten bestellen zoals vegaburgers, wraps en verse tomatensoep. Je krijgt trouwens een slabbetje om al dat lekkers te verorberen zonder je outfit te besmeuren en op al je Instagramfoto’s te staan met een bruine vlek op je witte T-shirt. Zeker bij het eten van de ‘s mores, warme marshmallows tussen twee koekjes afgewerkt met chocoladesaus, is dit heel handig.

100% slaafvrije chocolade

Wat meteen opvalt is dat iedereen die hier werkt enorm gepassioneerd is door chocolade en echt volledig achter het merk staat. Dat komt omdat Tony’s Chocolonely niet enkel heerlijke chocolade maakt, maar ook echt een missie heeft. Het wil een markt met alleen maar 100% slaafvrije chocolade en die boodschap ‘Crazy about chocolate, serious about people‘ willen ze met hun bar op een speelse manier aan de man/vrouw brengen. In de chocolade-industrie heerst helaas nog veel ongelijkheid waardoor er sprake is van moderne slavernij en illegale kinderarbeid op de cacaoplantages in West-Afrika. Tony’s Chocolonely wil hier komaf mee maken en koopt daarom zijn cacaobonen rechtstreeks bij de de partnercoöperaties in Ghana en de Ivoorkust, en het werkt intensief met hen samen.

Die missie vind je overal terug als je in de bar rondloopt, zo zijn toogbanken te hoog, zijn de tafels ongelijk waardoor de ene helft een rugleuning heeft en de andere niet, en is de kleding geproduceerd door kleermakers met een vluchtelingenachtergrond. Bij het buitengaan, word je nog eens op een heel toegankelijke manier met je neus op deze feiten gedrukt. Zo staat er bijvoorbeeld een jutezak die je moet proberen opheffen. Gelukkig hadden we wat extra energie door al die chocolade, want het ding weegt 64 kilogram! Dat zijn de zakken waar de cacaoboeren dag in, dag uit mee moeten rondsleuren. Je kan ook met je bubbel een puzzel maken van een keigrote Tony’s reep. Hiermee beandrukt het merk nog eens dat we samen aan hetzelfde zeel moeten trekken om hun missie te doen slagen. De plek van de Chocolate Bar is ook niet toevallig gekozen, want op deze plek werd 400 jaar geleden al cacao verhandeld, maar nu doet Tony’s het dus verder op een veel eerlijkere manier. Op het einde werden we nog eens letterlijk ondergedompeld in chocolade, of toch een deeltje, want we mochten onze handafdruk vereeuwigen in chocolade en zo tonen dat we volledig achter de missie van Tony’s staan.

We kunnen een bezoekje aan deze nieuwe en vooral lekkere hotspot dus zeker aanraden. Je eet er je buikje lekker rond en bovendien steun je door hun chocolade te verorberen en te kopen ook nog eens een goede zaak. The best of both worlds, toch? Zo hoef je je zéker niet schuldig te voelen als je een tweede chocoladeburger naar binnen speelt.

Werkelijk alle smaken kan je proeven in de Super Store.

De machine waar je gepersonaliseerde Tony’s reep van de band rolt.

Onze zelfgemaakte reep met knettersuiker, framboos en hazelnoten.

De ingang van het chocolade walhalla.

Bestellen doe je aan de toog: zoet en/of hartig.

Van het kleurrijke interieur word je spontaan vrolijk.

Zo’n smakelijke kroonluchter willen wij thuis ook wel.

De uitgebreide menukaart.

En de drankkaart om al dat lekkers door te spoelen.

Supervriendelijke bediening, en check die chocotaps! ?

Onze rijkelijk versierde cake: discoballetjes, knettersuiker, karamel, kokos, framboos, enzovoort.

Crazy shake met witte chocolade, framboos en knettersuiker.

Onze favoriet: de haverburger met marshmallows en karamelsaus.

En de ‘s mores uiteraard.

We kregen ook een handig slabbetje.

Aan of beter gezegd op de tafeltjes kan je tijdens het eten ook spelletjes spelen.

Hun missie om de chocolade-industrie 100% slaafvrij te maken, staat centraal en vind je overal terug in de bar en de kledij van de barista’s.

Ook wij steunen natuurlijk die goede zaak met een chocolade handafdruk.

Moet er nog chocolade zijn?

[td_smart_list_end]

PS ga je met de auto naar Amsterdam, dan raden we je de Parking Centrum Oosterdok aan. Je kan er voor 15 euro een volledige dag parkeren. Zo heb je meer centjes over om de volledige kaart in de Chocolate Bar uit te proberen en om te winkelen.

Meer toffe hotspots in Amsterdam: