Home Lifestyle UITGETEST: Nausicaá, het grootste aquarium van Europa, vlak over de grens met...

UITGETEST: Nausicaá, het grootste aquarium van Europa, vlak over de grens met Frankrijk

Hoofddoel van het centrum: mensen sensibiliseren om onze prachtige oceanen te beschermen.

© Ph. Turpin voor Nausicáa / Elke Spelters

Op zoek naar een originele daguitstap of weekendje (niet te ver) weg? Vlak over de grens met Frankrijk, in Boulogne-sur-Mer vind je Nausicaá, het grootste aquarium van Europa. Wij zochten er verkoeling op tijdens een warme rit richting Normandië.

Verzorg jij dit jaar de daguitstap met vrienden? Wil je je lief verrassen met een weekendje (niet te ver) weg? Of heb je net je reis aangevat richting het zuiden en zoek je een leuke plaats voor een tussenstop? In het dorpje Boulogne-sur-Mer aan de Opaalkust, op amper 100 kilometer van De Panne, vind je Nausicaá, het Nationaal Zeecentrum van Frankrijk én het grootste aquarium van Europa.

Grootste aquarium van Europa

Wij passeren het ontdekkingscentrum tijdens een reisje in Normandië en terwijl het buiten véél te warm is met een baby, is het in Nausicaá heerlijk vertoeven. Hoofddoel van het centrum: mensen sensibiliseren om onze prachtige oceanen te beschermen en ons vooral bewustmaken dat we anders (duurzamer) zullen moeten omspringen met al dat moois. En dat voel je. Het gigantische aquarium, een van de grootste aquaria ter wereld, is prachtig mooi maar rondom word je op een speelse, educatieve manier ondergedompeld in de onderwaterwereld. En ja, dan sta je zelfs als volwassene nog heel vaak versteld en voel je je al snel een tikje schuldig dat je als mens niet bepaald bijdraagt aan de goede bewaring van een van de mooiste wonderen van de natuur.

Wie bang is bij te dragen aan de gevangenschap van zeedieren, is grondig mis. Bij Nausicaá voel je dat de focus ligt op het milieu, de duurzame relatie tussen mens en oceaan en de levenskwaliteit van de dieren die ze verwelkomen. De meeste dieren werden trouwens geboren binnen de kwekerijen van Nausicáa of andere aquaria. Maar de missie van het centrum gaat veel verder. Zo ondersteunt het instandhoudingsacties van de natuurlijke omgeving, werkt het mee aan het uitzetten en stekken van koraal om zo het koraalrif nieuw leven in te blazen en neemt het deel aan de bescherming van Kaappinguïns, een soort die bedreigd wordt door menselijke activiteiten. Het centrum kreeg trouwens als eerste etablissement een kwaliteitslabel van de Intergouvernementale Oceanografische Commissie van de UNESCO. Dan weet je dat het goed zit. En eerlijk, bij buitenkomst voelden wij ons meer dan ooit geëngageerd om bijna in ons uppie de oceanen te redden. If only we could

Hoofdstad van de Opaalkust

Blijf je nog een tijdje in de regio? Dan raden we je aan om je bezoek te verspreiden over twee dagen zodat je het volledige centrum in alle rust kan ontdekken. Bij de ingang kan je een stempel op je pols laten zetten zodat je de dag zelf naar believen kan binnen- en buitenlopen. Wil je een tweede dag van Nausicaá genieten, dan betaal je maar € 5 bij.

Overnachten doe je bijvoorbeeld in het hippe Hôtel Métropole in Boulogne-sur-Mer, de hoofdstad van de Opaalkust, zelf of trek naar de populaire Cap-Gris-Nez of Cap-Blanc-Nez, even verderop. Boulogne-sur-Mer heeft naast Nausicaá nog een heleboel andere bezienswaardigheden zoals het belfort (dat ook door UNESCO op de Werelderfgoedlijst werd gezet), de Notre-Damebasiliek en de vissershaven.

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.