Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

'Ik drink nu met gemak twee liter water per dag.'

UITGETEST: de Air Up-drinkfles doet je geloven dat je kraantjeswater een smaakje heeft

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

De Air Up is een drinkfles die je kraantjeswater dankzij verschillende geuraroma’s doet smaken naar cola, limonade of zelfs ijskoffie. Wij testten deze innovatieve drinkfles uit en geven je onze ongezouten of beter gezegd ongezoete mening.


Sommige mensen kunnen verschillende merken bronwater simpelweg van elkaar onderscheiden door alleen maar te proeven. Ik daarentegen ben al blij als ik per dag een halve liter water drink. Terwijl ik bij cocktails, chai lattes of Baileys geen moeite heb om de glaasjes vlotjes naar binnen te kappen, blijft mijn exemplaar met water vaak onaangeroerd naast mijn laptop staan. ‘Water is voor vissen’, zei ik vroeger al lachend, maar ondertussen besef ik wel dat het goed is voor je gezondheid om toch minstens anderhalve liter per dag te drinken. Mijn redding? Een paar druppeltjes grenadine! Het zorgt ervoor dat mijn water smaak krijgt, waardoor het toch iets vlotter naar binnen gaat. Wat ook helpt, is stukjes fruit of gember toevoegen, maar daar heb ik vaak geen tijd en/of zin voor.

Hersenen om de tuin leiden


Toen ik de Air Up-drinkfles kreeg, was ik dan ook laaiend enthousiast. Met deze nieuwe uitvinding drink je namelijk kraantjeswater, maar proef je cola, limonade of zelfs ijskoffie. It’s magic? Neen, toch niet. Op de drinkfles bevestig je namelijk een geurpod met een geparfumeerde lucht – er bestaan tien verschillende soorten – naar keuze. Telkens je drinkt, komt daaruit een bepaalde geur vrij die via je keel in je neus terechtkomt. Dat leidt je hersenen om de tuin, waardoor je denkt dat je water die bepaalde smaak heeft.

Je kent het wel: als je een verkoudheid hebt, dan kan het dat je eten je plots niet meer smaakt. Dat komt omdat je neus dan verstopt zit. Je geur bepaalt namelijk voor een heel groot deel, meer bepaald 80 % (!), je smaak. Daar speelt deze Air Up handig op in. Het laat je eigenlijk smaken proeven via je neus. Je neus ruikt bijvoorbeeld appelsien terwijl je drinkt, waardoor je hersenen deze smaak ook herkennen in het water. Dit neurologische trucje heet retronasaal ruiken via de mond.

Twee liter water, klein mirakel


Hoog tijd om dit proefondervindelijk te testen. Mijn vraag luidt: zal ik de grenadine kunnen laten staan en in de toekomst gewoon puur kraantjeswater drinken? Ik begin met de colageurpod. De geur doet me een beetje denken aan een lolly met colasmaak. De pod is heel gemakkelijk te bevestigen en de stevige fles heeft een goed formaat van 650 ml. Je moet de geurpod een beetje naar boven schuiven als je drinkt, zo activeer je hem en is het effect maximaal. Mijn eerste slok is al onmiddellijk een mindfuck, want je weet hoe dit ding werkt, dus je weigert het eerst te geloven dat je het wel degelijk proeft. Maar na een tweede slok kan ik het niet meer ontkennen: ik ben cola aan het drinken. Geen Coca Cola, maar de stroperige variant van een goedkoper merk, maar het is en blijft cola!

Na een dagje werken, heb ik de fles in totaal drie keer bijgevuld waardoor ik na een snelle berekening besef dat ik bijna twee liter water heb gedronken. Met gemak. Voor velen is dat misschien dagelijkse kost, maar voor mij is dat een klein mirakel. Mijn lichaam in het algemeen is dankbaar, want dankzij al die toiletbezoekjes heb ik ook wat meer beweging gedurende de dag. Het helpt me dus zeker om meer water te drinken, want volgens mijn hersenen is dit geen puur kraantjeswater. De mandarijngeurpod geeft hetzelfde effect en vind ik persoonlijk iets beter van smaak. Het gewenste effect is volgens de verpakking goed voor vijf liter kraantjeswater, en dat is helemaal niet gelogen.

Je zuigt telkens wat lucht mee naar binnen, wat ik niet zo aangenaam vind. En mijn omgeving ook niet als er me weer een boertje ontsnapt. Sorry!

Enkele nadelen


Het helpt dan wel om meer water te drinken, maar de fles op zich drinkt eigenlijk niet zo makkelijk. Bij andere drinkflessen ben ik gewend om ze lichtjes op te tillen en zo het water in je mond te gieten, zoals bij een glas. Maar dit exemplaar werkt met een rietje, dus je moet het water naar binnen zuigen. Dat is natuurlijk voor de goede werking van de geurpods: omdat je zo bij elke slok lucht laat circuleren zodat de geur beter verspreid wordt. Dat heeft vind ik drie nadelen. Als eerste krijg je je water niet vlotjes binnen, en duurt het langer om een flinke slok te nemen. Je kan dat ook niet echt subtiel doen, want het maakt telkens een toch redelijk luid geluidje. En tot slot zuig je ook telkens wat lucht mee naar binnen, wat ik niet zo aangenaam vind. En mijn omgeving ook niet als er me weer een boertje ontsnapt. Sorry!

De Air Up werd uitgevonden door de 28-jarige Lena Jüngst uit Duitsland. Ze wil hiermee het overmatige gebruik van suiker in de vorm van frisdrank verminderen en tegelijkertijd plastic en CO2-uitstoot besparen. Voor de wijsneuzen onder ons: ja, de fles en pods zijn ook gemaakt uit plastic. Maar de fles moet een hele tijd meegaan en de pods zijn volledig recyclebaar. Het starterspakket dat ik testte kost 39,95 euro en bestaat uit een drinkfles en twee geurpods. Als je daarna nieuwe geurpods koopt, kost het afhankelijk van de smaak 5,95 tot 8,95 euro voor drie exemplaren en dat is goed voor 15 liter in totaal. Meer info over de Air Up vind je op de website. Daar kan je ook je eigen exemplaar bestellen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '