https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Lifestyle 5 tips om een afspraak af te zeggen

5 tips om een afspraak af te zeggen

5. Zoek onmiddellijk een andere datum. Zo toon je dat het zeker niet aan die andere persoon ligt dat je niet kan/wil afspreken.

© giphy

We zijn echt geen voorstander van het afzeggen van een afspraak, maar soms heb je gewoon écht de fut niet om uit je zetel te komen. Met deze tips wimpel je je date respectvol af.

Eerst en vooral vinden we het helemaal niet leuk als een vriendin, een familielid of onze date besluit zijn of haar kat te sturen. Maar heel af en toe – echt héél af en toe – maken wij er onszelf ook schuldig aan, en hebben we nul komma nul zin om onze comfortabele zetel te verlaten en ons onder onze medemens te begeven.

Sorry en dankje

In dit geval hebben we een aantal handige tips om heel respectvol je afspraak te cancelen. Je moet ons wel beloven dat je dit maar één keer in het jaar gebruikt, pinky promise?

1. Zeg dankje

Iets wat bijna iedereen vergeet als ze een afspraak afzeggen, is om dankje te zeggen. Dat klinkt misschien raar, maar het is nogmaals een bevestiging dat je het waardeert dat die persoon tijd wilde maken in zijn of haar (drukke) agenda voor jou.

2. Doe het niet last minute

Denk eraan dat iemand speciaal voor jou een gaatje maakte en misschien zelfs andere verplichtingen of zaken aan de kant schoof om iets tof te doen met jou. Cancel je plannen dus niet op het allerlaatste moment – lees: een uurtje voor je hebt afgesproken – want zo kan je date zelfs geen alternatief meer zoeken om de avond te vullen.

3. Wees eerlijk

Zoek geen uitvluchten of bizarre excuses om onder een afspraak uit te komen. Het beste is dat je gewoon eerlijk vertelt waarom je niet kan of wil. Zelfs al is het omdat je je even niet goed in je vel voelt of omdat je al een hele week slecht hebt geslapen en als een zombie rondloopt. Echte vriendinnen zullen sowieso begrip opbrengen voor je situatie.

4. Zeg sorry

Heel belangrijk: excuseer jezelf. Je vrienden keken hoogstwaarschijnlijk uit naar jullie date en moesten misschien zelf al een aantal andere dingen aan zich laten voorbijgaan omdat ze die avond vrij hielden voor jou. Ga er niet gewoon van uit dat het zomaar oké is om te allen tijde afgesproken zaken te cancelen.

5. Zoek onmiddellijk een andere datum

Last but not least: stel meteen een nieuwe datum voor. Probeer die zelfs al vast te leggen, zo toon je dat het zeker niet aan die andere persoon ligt dat je niet kan/wil afspreken. Uitstel is geen afstel.

Lees ook: