Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Helpt een lepeltje in de fles écht om de bubbels te bewaren?

AHA: zo serveer je champagne (of cava) als een echte pro

Sta jij straks ook naast je grote baas te klinken? En wil je graag met een beetje kennis van zaken je champagne proeven en op tafel zetten? Wij vroegen raad aan Émilien Boutillat, de man die de champagnes van Piper-Heidsieck samenstelt.


We spraken met de Maître de cave van Piper-Heidsieck Émilien Boutillat. Het merk lanceert voor de feesten een geschenkverpakking van hun Cuvée Brut, ze stoppen de fles in een cooler die de vorm heeft van een... parfumfles. Want parfum keuren en champagne proeven, daar blijken enkele gelijkenissen tussen te zitten.

Zo is er zowel bij parfum als bij champagne sprake van drie aroma’s: top, hart, basis bij parfum. Primair, secundair en tertiair bij champagne. De primaire noten (wat je het eerste ruikt en proeft) komen van de druiven. Je proeft dan bloesems, witte vruchten of citrusnoten. De chardonnaydruif is bijvoorbeeld meer citrus. De secundaire smaak komt van de mate van fermentatie. Hier kan je bijvoorbeeld amandel of fruit ruiken en proeven. En de tertiaire aroma’s komen tenslotte door het verouderingsproces, dan kan er een smaakje van hout, honing, kruiden, koffie bij komen. Dat laatste zal je dus eerder in gerijpte champagne vinden, niet in een frisse jonge.

Hoe proef je nu?

  1. Kijk naar de kleur.
  2. Ruik aan je glas. Wat kan je zoal ruiken? Citrus, peer, limoen, cranberry…
  3. Laat de champagne heel kort in je glas walsen en ruik opnieuw.
  4. Dan proef je.

Hoe bewaar je champagne?


Je kan champagne lang bewaren, als je dat in een koele, donkere, niet al te droge ruimte doet. De fles heeft wat vocht nodig, zodat de kurk niet uitdroogt. Je kan de fles neerleggen of laten staan, dat maakt weinig uit. Frisse champagne hou je niet langer dan drie jaar, wil je graag een meer gerijpte smaak dan kan je hem wat langer laten liggen, maar niet langer dan 10 jaar.

Zo serveren!


Champagne serveer je fris. 8 tot 10 graden is ideaal voor het aperitief, 10 tot 13 graden voor bij het eten. Koel hem het liefste in de koelkast, vier uur op voorhand. Maar voor een last minute feestje, kan je de fles ook koelen in een ijsemmer met veel ijs. Dat duurt ongeveer een uurtje.

Het ideale champagneglas is een tulpvorm, niet te smal en ook geen coupe waarbij de bubbels veel te snel verdwijnen.

Een brut past ongeveer bij alles, aperitief, feestje, om twaalf uur. Een Rosé Sauvage ziet Émilien eerder bij het zwembad. Terwijl een vintage fles vraagt om een romantisch diner bij kaarslicht. Maar verder is het vooral een heel persoonlijke keuze. Er is niet één juiste fles voor een bepaalde gelegenheid.

Een paar champagnefabels weerlegd….

  1. Is de fles nog niet leeg? Gebruik dan een champagnestop. Een gewone kurk kan eraf springen. Een lepel werkt niet. Dat doet echt helemaal niets.
  2. Je moet champagne niet snel-snel drinken. Ook als de bubbels minder zijn of als hij warmer wordt, kunnen de aroma’s nog heel interessant en lekker zijn.


 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '