YUM: 5 originele en makkelijke recepten met eieren om duimen en vingers bij af te likken
Van omelet met spek tot een hartige tortilla: met een ei is iedereen blij! Dat vindt ook Sophie Matthys ervan. De culinair journaliste verzamelde in haar nieuwe boek recepten met eieren van bij ons én uit de wereldkeuken. Dit zijn onze 5 favorieten.
Cloud eggs
Wat heb je nodig?
– twee eieren
– peper en zout
Hoe maak je het?
1. Breek de eieren en houd de eidooiers apart.
2. Klop het eiwit tot schuim en kruid met peper en zout.
3. Verwarm de oven voor op 150 °C.
4. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak twee wolkachtige hoopjes met het eiwit en leg ze verspreid op de plaat. Maak een kuiltje in het midden met de bolle achterkant van een lepel.
5. Bak de eiwithoopjes in de voorverwarmde oven gedurende 4 à 5 minuten.
6. Haal de bakplaat uit de oven en leg een eidooier in elk kuiltje. Bak nog 2 minuten verder en dien meteen op.
Gerookte zalm en ei in avocado
Wat heb je nodig?
– 2 avocado’s
– 4 plakjes gerookte zalm
– 4 eieren
– 1 el chilivlokken
– 2 el olijfolie
– 10 g verse dille
– groene slablaadjes als garnituur
– peper en zout
Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Halveer de avocado’s en verwijder de pitten. Kruid de gehalveerde avocado’s met peper en zout.
3. Leg op de vier avocadohelften een plakje zalm. Breek de eieren en schenk ze in de vier pitholtes. Bestrooi met chilivlokken en besprenkel met olijfolie.
4. Bak de gevulde avocado’s 20 à 30 minuten in de oven. Haal ze eruit zodra de dooier lichtjes stolt.
5. Werk af met verse dille en groene slablaadjes en dien op.
Spinaziesalade met quinoa, radijs en ei
Wat heb je nodig?
Voor de salade
– 80 g quinoa
– 4 eieren
– 20 g pijnboompitten
– 1⁄2 bosje radijzen
– 100 g verse spinazieblaadjes
– 20 g gemengde zaadjes en pitten (chiazaadjes, zonnebloempitten, sesamzaadjes,...)
Voor de dressing
– 4 el extra virgin olijfolie
– zeste van 1⁄2 citroen
– peper en zout
Hoe maak je het?
1. Spoel de quinoa goed en kook gaar in kokend water.
2. Kook de eieren 5 minuten zodat ze nog een beetje zacht zijn vanbinnen.
3. Rooster de pijnboompitjes goudbruin in een droge pan en laat afkoelen.
4. Maak de dressing: meng olie en citroenschil en kruid met peper en zout.
5. Snijd de radijzen in fijne plakjes.
6. Verdeel de quinoa, de spinazieblaadjes en de radijzen over vier kommetjes. Leg er een eitje bovenop dat je doormidden gesneden hebt en werk af met de pijnboompitten, de dressing en zaadjes en pitten.
Florentijnse eieren
Wat heb je nodig?
– 800 g bladspinazie
– 2 sjalotten
– 1 teentje knoflook
– 4 el olijfolie snufje nootmuskaat
– 100 ml room
– 80 g gemalen Parmezaanse kaas
– 5 eieren
– peper en zout
Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Spoel de spinazie en laat uitlekken. Snipper de sjalotten en pers de kno ook. Vet een ovenschaal in met 1 el olijfolie.
3. Verhit de rest van de olie in een pan en fruit de sjalotten en kno ook glazig. Voeg de spinazie toe en laat onder deksel op een zacht vuurtje slinken.
4. Kruid met zout, peper en nootmuskaat. Roer de room en de helft van de kaas door de spinazie.
5. Leg het spinaziemengsel in de ovenschaal. Maak kuiltjes en breek boven elk kuiltje een ei.
6. Bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas.
7. Bak 10 tot 15 minuten in de oven, tot het eiwit gestold is en de dooier nog lopend.
8. Kruid met peper en zout. Dien meteen op.
Baked Alaska
Wat heb je nodig?
Voor de cake
– 1 cake (kant-en-klaar)
– 1 el arachideolie
– 1 l vanille-ijs
– optioneel: enkele verbrokkelde speculaasjes, een scheutje rum, een handvol rozijnen, stukjes gesneden fruit...
Voor de meringue
– 4 eieren
– 200 g suiker
– 5 cl Cointreau (optioneel)
Hoe maak je het?
1. Snijd de cake in de lengte in lange, dunne plakken. Ze moeten kunnen plooien zonder te breken.
2. Vet de binnenkant van een metalen, ronde mengkom in met de arachideolie en bedek de binnenkant met een groot stuk vershoudfolie; de folie moet ruim over de rand vallen.
3. Bedek de binnenkant van de mengkom met de plakken cake. Duw aan zodat de plakken mooi naast elkaar liggen en er geen gaatjes ontstaan. Bewaar wat cake om straks de onderkant mee te bedekken.
4. Haal het vanille-ijs uit de diepvries en laat het een beetje zacht worden. Meng er naar keuze de rozijnen, stukjes fruit of verbrokkelde speculaasjes door.
5. Vul met dit ijsmengsel de mengkom en duw goed aan. Snijd de randen van de cake keurig af. Maak nu met de laatste plakken cake de bodem van de taart: bedek het ijs ermee en duw aan. Vouw nu de vershoudfolie over de cake.
6. Zet deze mengkom twee uur in de diepvries.
7. Maak intussen de Italiaanse meringue. Splits de eieren. Klop de eiwitten tot sneeuw met de keukenmachine. Doe er lepel voor lepel de suiker bij en blijf kloppen tot je een zachte massa hebt.
8. Haal de kom uit de diepvries. Keer om op een bord. ‘Metsel’ de meringue met een plat mes over de taart of spuit toefjes van de meringue op de taart met een spuitzak.
9. Brand de meringue bruin met een bunsenbrander (of onder een hete ovengrill).
10. Als je de baked Alaska graag brandend opdient, verwarm je de Cointreau in een steelpannetje en flambeer je die. Giet de brandende Cointreau over de meringue en dien meteen op.
[td_smart_list_end]
Deze en tal van andere recepten met eieren vind je in Sophie Matthys‘ nieuwste boek ‘Eieren – Makkelijke recepten van bij ons en uit de wereldkeuken’. Het boek werd uitgegeven bij Manteau en is hier online te bestellen voor slechts € 19,99.
Nog meer lekkers om klaar te maken:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier