Home Lifestyle Dit zeggen de kleurencodes van Buitenlandse Zaken over jouw reisbestemming

Dit zeggen de kleurencodes van Buitenlandse Zaken over jouw reisbestemming

Raak jij er nog wijs uit? 😅

© Pexels

Sommige landen moeten de eerste toeristen nog ontvangen, terwijl andere vakantieoorden waaronder Bulgarije, Portugal en Spanje de maatregelen al opnieuw moeten aanscherpen, omdat het aantal coronabesmettingen er opnieuw toeneemt. Daarom kwam Buitenlandse Zaken op het idee om elk land een kleur (rood, oranje of groen) toe te kennen, maar wat houden die kleuren nu precies in?

Amper een paar weken nadat we een go kregen om opnieuw naar het buitenland te reizen, zien sommigen hun vakantie (alweer) in het water vallen. De toestroom van het aantal toeristen werd in sommige gebieden onderschat en werkt er zelfs nieuwe broeihaarden in de hand. Resultaat? Toeristen zijn er alweer niet meer welkom of moeten er plots nieuwe en vooral strengere maatregelen respecteren. Om te kunnen achterhalen welke gebieden nu precies een risico inhouden, heeft Buitenlandse Zaken de Europese regio’s verdeeld in rode, oranje en groene risicozones. Opgelet, want diezelfde kleuren worden ook gebruikt om aan te duiden in welke landen je je aan bepaalde voorwaarden moet houden. Een beetje ingewikkeld, dus.

De risicozones

Moet je nu wel of niet in quarantaine als je uit het buitenland komt? Daar geeft Buitenlandse Zaken met hun risicozones een antwoord op. Die risicozones worden onderverdeeld in drie verschillende categorieën: de groene, oranje en rode zones.

© FOD Buitenlandse Zaken
  • Kom je terug uit een groene zone? Dat moet je niet in quarantaine. Het besmettingsrisico is er laag, maar je moet uiteraard wel de lokale instructies volgen. Gelukkig hebben bijna alle Europese landen een groene kleur, maar het is wel aangeraden om de website van Buitenlandse Zaken regelmatig in de gaten te houden als je van plan bent om binnenkort naar het buitenland te trekken.
  • Heb je net een reisje in een oranje zone achter de rug? Dan is het (voorlopig) niet verplicht om in België in quarantaine te gaan máár het wordt wel aangeraden. Reizen naar de oranje gebieden wordt sterk afgeraden, maar is voorlopig nog niet verboden. Let wel, momenteel is er nog geen enkele oranje risicozone.
  • Kom je uit een rode zone? Dan is quarantaine bij terugkeer wél verplicht. Er zijn momenteel drie rode risicozones: Lleida (Spanje), A Mariña (Spanje) en de Portugese hoofdstad Lissabon. Wie daar momenteel nog verblijft, moet niet in allerijl huiswaarts keren, maar het wordt wel aangeraden om er de lokale instructies te volgen. Wie nog naar die gebieden wilde reizen zal zijn tripje wel moeten uitstellen, want de regering zal een formeel reisverbod voor de rode zones invoeren.

De reisvoorwaarden

Ook landen waar bepaalde reisvoorwaarden gelden, worden door Buitenlandse Zaken in drie verschillende categorieën geplaatst met een groene, oranje of rode kleur. Die kleuren houden geen enkel verband met de kleuren van de risicozones.

© FOD Buitenlandse Zaken
  • Om te reizen naar gebieden met een groene kleur moet je je niet aan bepaalde voorwaarden houden. Dat betekent dat je niet in quarantaine moet en ook geen coronatest moet afleggen alvorens je naar die landen wil reizen. Groene zones zijn onder andere Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland.
  • Heeft jouw reisbestemming een oranje kleur? Dan ben je pas welkom als je je aan bepaalde voorwaarden houdt. Zo kan het zijn dat je eerst in quarantaine moet of een test moet laten afnemen voordat je die landen mag betreden. Welke landen zelf een aantal voorwaarden invoerden? Het Verenigd Koninkrijk, Cyprus, Denemarken, IJsland, Portugal en Spanje.
  • Er zijn trouwens ook nog steeds een aantal landen waar Belgen niet welkom zijn: Finland, Ierland, Malta en Noorwegen. Zij hebben een rode kleur.

Welke reisadviezen er in het vakantieoord gelden waar jij naartoe wil trekken en aan welke maatregelen je je moet houden als je toch naar een oranje zone trekt, kan je terugvinden op de website van de overheid. Daar kan je de reisadviezen per land raadplegen. Tip: registreer je reis op Travellers Online, een website van Buitenlands Zaken die je op de hoogte houdt van de maatregelen die gelden in de regio waar jij naartoe wil reizen.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.