Home Lifestyle 7 tips voor een budgetvriendelijke roadtrip met de auto

7 tips voor een budgetvriendelijke roadtrip met de auto

© Pexels

Op reis gaan is zelden goedkoop, maar je kan er wel voor zorgen dat je kosten beperkt blijven. Ga jij deze zomer op roadtrip met de auto en wil je je reisje zo budgetvriendelijk mogelijk houden? Wij geven enkele tips zodat jij tijdens je avontuur niet te diep in de portemonnee moet duiken.

Neem zelf je snacks en drank mee

Hoe verleidelijk die chips, zoete drankjes en koffiekoeken ook mogen zijn in het tankstation, neem je eigen snacks en drankjes mee in de wagen. Bewaar ze eventueel in een compacte koeltas zodat ze lekker fris blijven en probeer je diesel of benzine aan de pomp en niet in het tankstation zelf te betalen. Op die manier word je niet geconfronteerd met al dat lekkers dat aan de kassa ligt. Heb je toch eens zin in iets anders dan mueslirepen en water? Stop dan niet aan een tankstation, maar verlaat de snelweg en ga op zoek naar een supermarkt. Daar liggen de prijzen een pak lager!

Weet op voorhand waar je even wil pauzeren en tanken

Heb je een hele lange rit voor de boeg? Probeer ze dan op voorhand zo goed mogelijk uit te stippelen en vertrouw niet blindelings op je gps. Houd rekening met een aantal plas- en tankpauzes en zoek uit waar je het beste kan stoppen. Passeer je een restaurant? Spreek dan op voorhand af dat jullie daar vragen of jullie naar het toilet mogen gaan. In een tankstation betaal je veel meer (lees: tot wel € 1,50) voor een stomme plaspauze en de toiletten zijn vaak smerig. Zoek ook op voorhand uit waar jullie budgetvriendelijk kunnen tanken. De tankstations die langs de kant van de autostrade liggen zijn vaak véél duurder dan die in een dorp. Het is dus een goed idee om de snelweg even te verlaten en je tank daar vol te gieten. Tip: in sommige landen is diesel of benzine veel goedkoper. Rijd je door Luxemburg? Dan is het een goed idee om daar je tank te vullen, want de brandstof is er een pak goedkoper dan in Frankrijk en Duitsland.

Probeer tolwegen te vermijden

Wie regelmatig naar Frankrijk of Italië reist, weet dat het er ontzettend duur kan zijn om met de wagen te rijden, en het zijn heus niet de enige Europese landen waar je op verschillende plaatsten tol moet betalen. Daarom kan je ervoor kiezen om een aantal tolwegen te vermijden. Oké, je zal in de meeste gevallen een pak langer onderweg zijn alvorens je je bestemming bereikt, maar die wegen zijn meestal wel veel mooier én rustiger om te volgen. Heb je een tent in de koffer liggen? Dan hoef je ‘s nachts niet in een weghotel te slapen, maar kan je een rustiger én veel betaalbaarder (bivak)plaats opzoeken om te slapen.

Ken je auto

Rijd je met een een oudere wagen die een lage euronorm heeft? Dan weet je dat je in een aantal steden, waaronder ook Antwerpen, Brussel en Gent, niet meer mag rijden, tenzij je een smak geld of serieuze boete betaalt. En dat geldt niet alleen in België, maar ook in een heleboel andere Europese steden. Zoek op voorhand uit in welke steden je wel/niet mag rijden en waar je je auto eventueel kwijt kan als je de stad toch wil verkennen. Daarnaast is het ook belangrijk om een aantal zaken tijdens je rit meermaals te controleren zodat je in het buitenland niet naar een vreemde en vaak dure garage moet hollen. Waar je zoal op moet letten? Je bandenspanning en het oliepeil!

Kijk goed uit waar je wil parkeren

Parkeren, het brengt altijd de nodige stress met zich mee. En om het nóg een beetje moeilijker te maken, zijn de meeste parkings aan toeristische trekpleisters waar je halt wil houden klein en vooral belachelijk duur. Daarom is het geen slecht idee om je wagen te parkeren op een parking die iets verder ligt of in een nabijgelegen straat! Het is trouwens de ideale manier om die beentjes na al dat zitten even goed te strekken.

Ga op zoek naar alternatieven voor je auto

We hoeven je niet te vertellen dat brandstof verschrikkelijk duur is. Als je op de snelweg aan een constant tempo rijdt, verbruikt je auto relatief weinig brandstof, maar wanneer je veel moet draaien en keren in kleine dorpjes, zal je het verbruik van je wagen de hoogte in zien schieten. Daarom is het geen slecht idee om in de steden en dorpjes die je wil bezoeken op zoek te gaan naar andere manieren om je goedkoper of zelfs gratis te verplaatsen. De meest budgetvriendelijke manier is natuurlijk alles te voet verkennen, maar daar heeft niet iedereen die op roadtrip gaat tijd voor. Gelukkig kan je in een groot aantal steden wel al voor een appel en een ei een fiets of step huren. Is dat niet het geval? Durf dan eens te liften! Het is een ervaring op zich en je leert zo een heel andere kant van de inwoners én de stad kennen.

Zet je gsm op vliegtuigstand

Gelukkig is het gebruik van 4G in de meeste landen (naar gelang je abonnement) gratis, maar laat je toch niet vangen! In Zwitserland moet je bijvoorbeeld wél nog betalen voor de data die je gebruikt. Daar is het dus zeker geen slecht idee om een gewone gps of kaart te volgen. Ook in andere Europese landen kan je maar beter je gsm op vliegtuigstand zetten om torenhoge facturen te vermijden, want je moet er vaak wel betalen voor sms’jes of telefoongesprekken. Spreek daarom op voorhand goed af met je mama en oma en laat ze weten dat ze je enkel en alleen via Skype mogen bellen. Vergeet niet om af en toe te checken hoeveel data je effectief nog kan gebruiken!

Lees ook: