Home Lifestyle AHA: zo stel je de perfecte break-upplaylist samen (en wij maakten er...

AHA: zo stel je de perfecte break-upplaylist samen (en wij maakten er ook zelf eentje)

Van 'Wrecking Ball' over 'Good As Hell' tot 'Raise Your Glass'.

© #ShowUs by Dove / Getty Images

Van kilo’s chocolade eten over twintig keer naar ‘The Notebook’ kijken tot het verbranden van fotoalbums en het luisteren naar deprimerende muziek: het maakt allemaal deel uit van ons breakup-ritueel. Iedereen verwerkt zijn/haar relatiebreuk op een andere manier, maar een van de meest helende dingen tijdens die moeilijke periode, is het luisteren naar muziek. Hoe stel je nu de perfecte break-upplaylist samen? Muziektherapeut Jude Treder-Wolff legt uit.

Staan ‘Someone Like You’, ‘Since U Been Gone’ en ‘Wrecking Ball’ ook bij jou op repeat? Dan is de kans groot dat je net een pijnlijke break-up achter de rug hebt. En hoewel het misschien niet de meest vrolijke nummers zijn, kunnen ze er wel voor zorgen dat je langzaam maar zeker weer de (prachtige) wijde vrijgezellenwereld wil intrekken. Er is dan ook niets zo helend als een nummer waarin je je helemaal herkent, maar toch is het belangrijk om die songs zorgvuldig uit te kiezen, en daar kan muziektherapeut Jude Treder-Wollf jou bij helpen.

‘Liedjes helpen ons om belangrijke levenservaringen te verwerken, omdat ze woorden geven aan wat we denken en voelen’, legt ze in Bustle uit. ‘Muziek heeft een belangrijke invloed op onze hersenen: het doet ons onmiddellijk denken aan herinneringen die bij het nummer horen. En het is net daarom dat muziek tijdens een relatiebreuk zo belangrijk is.’ Het is volgens haar dan ook geen goed idee om enkel en alleen naar triestige nummers van Adele of Alicia Keys te luisteren. ‘Het is de bedoeling dat je met je playlist een soort verhaal kan vertellen. Eentje met een intro, tekst én happy end. Het moeten nummers zijn die volledig op je eigen liefdesverhaal zijn afgestemd en niet op elke break-up van toepassing zijn.’

Shakira en Lizzo

Vraag jezelf dus af of je te maken hebt met een allesverwoestend verlies, zoals Lady Gaga zingt in ‘I’ll Never Love Again’, of je eerder bent verraden à la Alanis Morisettes ‘You Oughta Know’. Volgens Treder-Wolff kan het kiezen van de juiste melodieën je emotionele waarheid uitdrukken en je een soort spirituele empathie bieden, die je nodig hebt bij het verwerken van een verlies. Wanneer een songwriter met zijn teksten in staat is om perfect uit te leggen hoe je je voelt, kunnen de nummers je ook hoop geven.

Toch is het volgens Jude niet de bedoeling dat je verdrinkt in té dramatische teksten. ‘Liedjes die een vechtlust uitstralen, kunnen ons ook zelf de kracht geven om opnieuw voor de volle 100% te leven. Ze herinneren ons aan het feit dat die break-up misschien weleens een belangrijke nieuwe stap kan betekenen’, legt ze uit. ‘Eindig je afspeellijst dan ook met een paar oppeppende nummers, zoals alleen Shakira, Pink of Lizzo dat kunnen.’ Wel, dat moet je ons geen twee keer zeggen!

Geen tijd of geen zin om zelf zo’n playlist samen te stellen? Wij helpen je een handje met onze eigen vier uur (!) durende break-upplaylist

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook: