Home Lifestyle Body Padel is dé hype in sportland: ‘Het is toegankelijk, sociaal en makkelijker...

Padel is dé hype in sportland: ‘Het is toegankelijk, sociaal en makkelijker dan tennis’

We speelden en spraken met ex-tennissters en padelfanaten Elke Clijsters en Sabine Appelmans.

padel
© Kim Marivoet

Als je nog nooit van padel hoorde, leef je toch al een tijdje onder een steen. De kruising tussen tennis en squash is aan een steile opmars bezig in ons land. De sport is zo populair, dat Telenet Play Sports sinds april de internationale competitie uitzendt. Want padel is niet alleen leuk om te spelen, het is ook erg entertainend vanuit je luie zetel.

Padel ontstond al in 1969 in Mexico, maar brak pas de laatste jaren door in ons land. De sport is best te beschrijven als een variatie op tennis die gespeeld wordt in een soort glazen kooi, waarbij de bal – die iets kleiner en trager is dan een tennisbal – tegen de wanden mag botsen. Die belangrijke regel is de reden waarom je mogelijks al hoorde praten van padel in het nieuws. Buurtbewoners van padelclubs zijn niet altijd even blij met de populariteit van het spelletje, gezien het lawaai van de bal tegen het glas. Op vijf jaar tijd ging het aantal padelclubs in Vlaanderen dan ook van 7 naar 123. En we vermoeden dat het daar niet zal stoppen.

‘Padel is pure fun’

Elke Clijsters en Sabine Appelmans speelden in vervlogen tijden allebei professioneel tennis, maar ruilen hun racket tegenwoordig graag in voor een kleiner exemplaar zonder snaren. Sinds enkele jaren zijn de twee echte padelfanaten. Elke geeft intussen lessen padel, Sabine zette in april haar eerste stappen als padelcommentator op Telenet Play Sports. Op de betaalzender van Telenet wordt de komende maanden de internationale mannencompetitie, de World Padel Tour, uitgezonden. Het is voor ‘t eerst dat je op een Belgische zender padel kan kijken.

Wij mochten een potje padel spelen met Elke en Sabine en praatten bij een koffietje na over hun nieuwe favoriete sport – en nu ook de onze.

Waarom is padel zo populair volgens jullie? 

Sabine: ‘Je speelt het met vier, dus het is een heel sociale sport. En het is erg toegankelijk. Je bent er vrij snel mee weg, waardoor je er snel plezier aan kan beleven. Corona zit er natuurlijk ook voor iets tussen. Er waren heel weinig dingen die je nog kon doen, maar je mocht wel met vier buiten sporten. Dus gingen voetballers en basketters plots padellen.’

Elke: ‘Vooral dat sociale vind ik belangrijk. Er hangt een fijne sfeer rond padel. Het is het soort sport waarbij je achteraf iets blijft drinken in de club.’

Wil je verder lezen?
Meld je dan aan of maak hieronder gratis een profiel aan. Zo krijg je toegang tot al onze verhalen. Veel leesplezier!
Maak een gratis profiel aan in nog geen minuut
& lees alle artikels van Flair!