Home Lifestyle Dit zijn volgens Lonely Planet de 10 beste Europese bestemmingen van dit...

Dit zijn volgens Lonely Planet de 10 beste Europese bestemmingen van dit jaar

Tien niet te missen pareltjes.

Naar jaarlijkse traditie verzamelde Lonely Planet ook dit jaar weer tien niet te missen Europese pareltjes in zijn ‘Best in Europe‘-lijst. Van Liechtenstein tot de Hoge Tatras in Slovenië: deze tien bestemmingen zetten wij meteen op onze bucket list!

1 / 10
1. Hoge Tatras, Slowakije
2. Madrid, Spanje
3. The Arctic Coast Way, IJsland
4. Herzegovina, Bosnië-Herzegovina
5. Bari, Italië
6. Shetland, Schotland
7. Lyon, Frankrijk
8. Liechtenstein
9. Vevey, Zwitserland
10. Istrië, Kroatië
1. Hoge Tatras, Slowakije
1. Hoge Tatras, Slowakije

Volgens de reisexperten van Lonely Planet heeft de Hoge Tatras iets mythisch: ‘een torenhoog rijk van kromme pieken en kletterende watervallen waar sneeuwwilgen de grond bedekken en angstaanjagende dieren door de bossen patrouilleren’. Je kunt er bruine beren, lynxen en wolven spotten. Naast wildlife watching kun je in de Hoge Tatras ook prachtig wandelen, varen (of schaatsen, afhankelijk van de tijd van het jaar) op het Štrbské Pleso-meer of de traditionele gastvrijheid ontdekken in berghutten (of chaty).

2. Madrid, Spanje
2. Madrid, Spanje

Madrid wist zich de laatste jaren steeds meer omhoog te werken als hippe reisbestemming. Het nachtleven van de stad is een van de beste van Europa. De Calle de Ponzano, een straat vol tapasplekjes en minimalistische cocktailspots, is met zijn eigen hashtag een van de coolste straten van Europa. Maar niet alleen nachtraven komen hier aan hun trekken. De nadruk op duurzaam wonen heeft geleid tot grootschalige voetgangersgebieden en fietsstroken. En ook het historische Museo del Prado werd niet leven ingeblazen dankzij een reeks speciale tentoonstellingen die gehouden worden ter ere van de 200e verjaardag van het museum.

3. The Arctic Coast Way, IJsland
3. The Arctic Coast Way, IJsland

IJsland staat wellicht al een paar jaar op je verlanglijstje, maar het land heeft meer te bieden dan Reykjavík en de beroemde Golden Circle. Maar weinig mensen trokken, tot nu, naar het noorden. De recent opgerichte Arctic Coast Way kronkelt tussen 21 dorpjes en vier eilanden langs de noordkust van IJsland. Op het programma: donderende watervallen, kolossale gletsjers, stomende fumarolen en eindeloze wintersportmogelijkheden, wildlife watching en avonturen in de wildernis. Het beste van IJsland, min de gigantisch drukte, that is.

4. Herzegovina, Bosnië-Herzegovina
4. Herzegovina, Bosnië-Herzegovina

Onterecht onbemind, Herzegovina, als je ‘t ons vraagt. In 2019 nemen reislustigen de CIRO-fietsroute, een voormalige Oostenrijks-Hongaarse spoorlijn die door het platteland loopt van Mostar naar Dubrovnik, en enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van de regio met elkaar verbindt.

5. Bari, Italië
5. Bari, Italië

Havenstad Bari was lange tijd gewoon een startpunt voor toeristen op weg naar Puglia maar kreeg de laatste jaren ook zelf de nodige aandacht. Dichtgetimmerde winkelfronten worden vervangen door familierestaurantjes, culturele ruimtes worden heropend, het nachtleven is in opmars, en de straten veiliger en de stranden schoner dan ooit.

6. Shetland, Schotland
6. Shetland, Schotland

Niet veel reizigers raken tot in het meest noordelijke punt van het Verenigd Koninkrijk, en dat is jammer. De Shetland Islands, op zo’n 170 kilometer van het Schotse vasteland, blijft daarmee beperkt tot doorwinterde avonturiers die verwend worden met geweldige kustweggetjes, fantastische wildlife, legendarische fish and chips-shops en een deugddoend glas whiskey of twee.

7. Lyon, Frankrijk
7. Lyon, Frankrijk

Lyon mag dan niet de grote reputatie hebben van hoofdstad Parijs maar deelt wel een heleboel van zijn belangrijkste eigenschappen: het is er prachtig – gelegen aan de Rhône en de Saône-, het is dé place to be voor foodies (de bistro’s, bakkers en caféetjes zijn legendarisch) en voor cultuurliefhebbers. Maar Lyon zal in 2019 vooral in de schijnwerpers treden tijdens de FIFA Women’s World Cup finales in juli.

8. Liechtenstein
8. Liechtenstein

Een heel land op één weekend verkennen? Dan moet je naar het kleine, maar fantastisch mooie Liechtenstein. Als onderdeel van de 300e verjaardag dat het land een soevereine natie werd, zal er dit jaar de Liechtenstein Trail geopend worden. Een pittoreske wandelroute van 75km langs bergtoppen en open velden die alle 11 gemeenten omvat.

9. Vevey, Zwitserland
9. Vevey, Zwitserland

Vevey zal dit jaar meer dan ooit kurken knallen want in juli vindt het Fête des Vignerons plaats in de stad. Dit drieweekse wijnfestival, dat sinds de 18e eeuw slechts één keer in de 20 jaar gehouden wordt, geeft je de kans om wat goddelijke lokale pinots en chasselas achterover te slaan terwijl je naar de gekostumeerde shows of alpenhoornconcerten luistert. Niet alleen het wijnfestival is een reden om dit Zwitserse stadje aan het meer van Genève te bezoeken. Het oude centrum is overladen met fantastische restaurantjes. Van 20-gangen-menu’s tot een goedkope, klassieke fondue. Calorieën verbranden doe je dan met een wandeling door de wijngaarden of een duik in het meer.

10. Istrië, Kroatië
10. Istrië, Kroatië

Dit goddelijke, hartvormige Kroatische schiereiland was lang een favoriete van de Romeinen en Venetianen. Maar tegenwoordig is de prachtige parel gemakkelijker te bereiken door een heleboel Europese vliegverbindingen. Begin met een streepje geschiedenis terwijl je het imposante Romeinse amfitheater van Pula en de mozaïeken van Poreč’s (UNESCO-erfgoed) bezoekt, leg je handdoek op een van de adembenemende stranden en bekroon je reisje met een gastronomische fietstocht in de lente, een muziekfestival in de zomer of een truffeljachtexcursie in de herfst.

Lees ook: