Home Lifestyle VAKANTIEPLAN: Ohrid, de parel van Macedonië om meteen op je lijstje te...

VAKANTIEPLAN: Ohrid, de parel van Macedonië om meteen op je lijstje te zetten

Extra pluspunt: het is er lekker goedkoop.

Ohrid
Unsplash

Macedonië is zo’n gevalletje ‘onbekend maakt onbemind’. Maar wie al eens naar het land ten noorden van Griekenland is afgezakt, weet dat Macedonië een heleboel verborgen parels herbergt. Zoals het meer van Ohrid, bijvoorbeeld.

Macedonië is allesbehalve een toeristische bestemming en toch heeft het land alles om te genieten van een zalige vakantie. Met zijn uitgestrekte bergachtige landschappen, felblauwe meren, mediterrane klimaat, overheerlijke keuken met Griekse invloeden en vriendelijke bevolking is het Balkanland een ware parel. Extra pluspunt: het is er belachelijk goedkoop.

Het meer van Ohrid

Alsof we nog niet genoeg gecharmeerd waren door ons verblijf in Macedonië, is er toch een stadje dat zich onderscheidt van de rest: Ohrid. Gelegen aan de rand van het meer met dezelfde naam, wordt dit stadje in het zuidwesten van het land vaak omschreven als de parel van de Balkan. En dat is volgens ons nog zachtjes uitgedrukt. Het meer van Ohrid en zijn sites staan zowel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als op de culturele erfgoedsites. Geen wonder dat het de meest ‘toeristische’ bestemming van Macedonië is.

5 dingen om te doen in Ohrid

1

Bezoek de kerk van St. John Kaneo

Dit is zonder twijfel het meest Instagrammable plekje van Macedonië. De Byzantijnse kerk uit de 13e eeuw, gelegen vlak aan het meer, is een architectonisch juweeltje. Tip: plan je bezoek rond het gouden uur, net vóór zonsondergang, voor het mooiste uitzicht (en nog mooiere foto’s).

2

Flaneer door de stad

Met zijn geplaveide straatjes, vele terrasjes met uitzicht op het meer, imposante kerken en kleine winkeltjes is Ohrid het ideale stadje om rustig doorheen te flaneren. Voor een 360° panoramisch uitzicht moet je naar het fort van de stad, Tsar Samoil.

3

Neem een boottocht op het meer

Niets beter dan een boottochtje om ten volle te genieten van het meer van Ohrid. In de haven van het stadje worden verschillende boottochten aangeboden maar vraag zeker ook eens in je hostel of hotel of ze geen goede alternatieven hebben. Wij waren in totaal met 8 personen en betaalden ongeveer € 20 per persoon. Vanaf de boot konden we dan zwemmen, genieten van de zon, mooie strandjes en kleine dorpjes ontdekken. Pluspunt: Macedoniërs zijn erg goede gidsen en vooral erg goed in het vertellen van verhalen.

View this post on Instagram

Early morning vibes at Lake Ohrid. If you’re looking for a new spot for summer, head to Macedonia and visit the beautiful Lake Ohrid. ↠ Visit early morning and you will be only sharing the lakeside with the towns fisherman, and all the cats hoping for a tasty fish or two from them! 🎣 ↠ #travelmacedonia #macedonia #balkans #visitmacedonia #visitohrid #lakeohrid #ohrid #passionpassport #wanderlust #afar #igtravel #mustvisit #mustsee #lifewelltraveled #bucketlist #travelwriter #instatravel #travelgram #instago #passportready #ilovetravel #writetotravel #instatravelling #instavacation #travelblogger #instapassport #postcardsfromtheworld #traveldeeper #travelstroke #traveltheworld #igtravel

A post shared by Taylor ⊹ Anna ✈︎ Travel Couple (@theconstanttravellers) on

4

Ga lekker wandelen

Tussen het meer van Ohrid en het Prespameer ligt het Galicia National Park, met een ruim aanbod aan wandelmogelijkheden. Wij begonnen onze wandeling in het dorp Pechtani om te eindigen in Ohrid met onderweg een heleboel kleine dorpjes en adembenemende vergezichten over het meer. Vergeet zeker niet om een picknick mee te nemen want de meeste dorpjes die je passeert, zijn behoorlijk verlaten.

5

Kies voor vis

Tijdens onze boottocht stopten we voor de lunch bij restaurant Terasa Sirena in het dorpje Trpeytsa. Ongetwijfeld een van de beste plekken in de omgeving om vis te eten. Het etablissement is authentiek, het uitzicht ongelooflijk en het eten bijzonder lekker. Ook restaurant Ribar aan het strand van Trpeytsa zou de moeite zijn.

Waar slapen?

Het Robinson Sunset Guest House ligt op 5 kilometer van het centrum van Ohrid en is een waar paradijs met een waanzinnig uitzicht op het meer dat alleen maar mooier wordt bij zonsondergang. Het beste nieuws? Een kamer kost je ongeveer € 12 per nacht. Nog leuk: de eigenaars zijn erg schattig en staan te popelen om je te helpen als je info nodig hebt voor een wandeling, boottocht of lekker restaurantje bijvoorbeeld.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.