Home Lifestyle UITGETEST: redactrice Marie ging op Instagramreis naar Cappadocië

UITGETEST: redactrice Marie ging op Instagramreis naar Cappadocië

En ze geeft je 16 tips voor nóg mooiere Instagramfoto's.

Marie in Cappadocië
© Marie Monsieur

De meest Instagramwaardige plek op aarde? Dat is het spectaculaire Cappadocië. Toerismeredactrice Marie vloog erheen en maakte er de prachtigste beelden voor haar Instagramfeed.

Een reis in het teken van Instagram? Geef toe: dat móést er gewoon van komen. Corendon kwam ermee op de proppen en organiseert vanaf nu dus 100 % Instagrammable reizen naar Cappadocië.

Cappa-watte?

Cappadocië ligt in het midden van Turkije en staat vooral bekend voor z’n valleien met feeënschoorstenen. Die tufstenen kegels ontstonden miljoenen jaren geleden door vulkaanuitbarstingen, aardbevingen, wind en regen. Erosie toverde het gebied om tot een wondermooie locatie, al gebruikte de mens die plek vooral om praktische redenen. Ze bouwden er namelijk ondergrondse steden en hakten in de natuurlijke schoorstenen kerken en kloosters uit. Daar is ongelooflijk veel van bewaard gebleven.

Anno 2019 reis je er niet alleen heen om cultuur op te snuiven, maar ook om je Instagramfeed te verrijken met wegdroomfoto’s. Over één ding zijn we het immers allemaal eens: Cappadocië is zo uniek dat elke foto die je er maakt, gegarandeerd een topper wordt.

Lesje Instagram

Hoewel wij op een verkorte versie van de Instagramreis meegaan, krijgen we wel een goed beeld van wat zo’n trip precies inhoudt. We dalen af in een van de ondergrondse steden, poseren voor de imposante Monnikenvallei, vliegen op een schommel over de grillige Love Valley, flaneren door het openluchtmuseum van Zelve en aperitieven bij zonsondergang met uitzicht op de Rode Vallei.

Hoewel ik eerst vooral foto’s van de uitzichten (die tufstenen rotsformaties zijn oh zo fotogeniek) maak, leren mijn medereizigers (lees: bloggers) me dat ik ook zelf op de foto moet. Dat zou immers véél meer likes opleveren. Dat klungelige poseren loont, want er stromen meteen 557 likes binnen. No worries, je valt er niet door uit de boot, want naast je staan nog heel wat toeristen naar hun al dan niet aan een selfiestick bungelende smartphone te lachen. Met een busje zoef je van de ene mooie plek naar de andere, en de beste uitzichten worden aangeduid met een bordje met een Instagramlogo erop.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Sprookjesachtige ochtend

Het meest bijzondere moment van ons blitzbezoek? De ballonvaart! Je moet er ontiegelijk vroeg je bed voor uit (een heerlijk bed, trouwens, want je slaapt tijdens de trip in mooie cave hotels), maar dat vergeet je snel wanneer je hoog boven Cappadocië zweeft. Het is nog pikdonker als de piloten gigantische warme vlammen in de kleurrijke ballonnen blazen en we dicht tegen elkaar aan kruipen in onze mand.

Wanneer we opstijgen, kleurt de hemel zachtroze. Handen in de lucht voor golden hour, het allermooiste licht om foto’s in te maken. Een kleine twee uur scheren we over een indrukwekkend maanlandschap, en we zijn niet alleen. Het zijn de 199 andere luchtballen die de ervaring zo sprookjesachtig, onvergetelijk en fotogeniek maken.

16 tips voor nóg mooiere Instagramfoto’s

 1. Je hoeft echt geen super-de-luxe fototoestel te hebben om mooie beelden te maken. Met je smartphone (en een mooie reisbestemming) kom je al ver.
 2. Licht maakt of kraakt je foto. Ga op zoek naar zo veel mogelijk licht als je binnen fotografeert (dicht bij een raam, bijvoorbeeld) en fotografeer buiten vooral wanneer het licht op z’n mooist is. Net nadat de zon opgekomen is en vlak voor die weer ondergaat (aka golden hour), heb je heerlijk zacht licht.
 3. Zorg dat je lens proper is voordat je fotografeert. Omdat je smartphone soms los in je handtas slingert, zit er vaak vuil op de lens. Daarvoor bestaan er speciale minipoetsers, die geen krassen maken (onder andere te bestellen via www.kamera-express.be).
 4. Om je smartphone te laten weten welk deel van je foto het belangrijkst is en dus ook het scherpst moet zijn, tik je op dat deel van je scherm.
 5. Voor foto’s geldt de leuze ‘less is more’. Ga op zoek naar een zo rustig mogelijk beeld. En ja, dat betekent dat je soms een stukje verder moet wandelen om geen andere toeristen in beeld te hebben.
 6. Zoomen met een smartphone is not done. Het vermindert de beeldkwaliteit enorm. Ook de flits laat je beter achterwege.
 7. Probeer eens een ander perspectief dan ooghoogte, want dat maakt je foto vaak een stuk interessanter. Klim eens wat hoger of ga eens door je knieën.
 8. Volgens de compositieregels van de fotografie zet je je onderwerp beter opzij van je foto in plaats van pal in het midden. Die regel mag je af en toe gewoon aan je laars lappen, want een centraal geplaatst onderwerp kan vaak ook werken. Experimenteren is de boodschap.
 9. Symmetrie en natuurlijke lijnen zorgen voor een sterke compositie. Kijk goed vooraleer je fotografeert en ga ernaar op zoek.
 10. Zorg voor afwisseling in je Instagramfeed: de ene keer een mooi portret, dan een indrukwekkend landschap en daarna misschien een mooie foodfoto?
 11. Ga voor de foto tussen de foto’s. Heb je iemand die poseert voor je lens? Vaak is de foto nét nadat die persoon denkt dat je klaar bent, de meest spontane, en is die sowieso een stuk minder geposeerd. Een foto waarop die persoon zich klaarmaakt voor de foto, heeft dezelfde uitwerking.
 12. De meeste smartphones hebben een portretfunctie. Je krijgt dan hetzelfde effect als wanneer je een laag diafragma-getal op je camera zou instellen. Lees: het onderwerp wordt scherp, de achtergrond wordt onscherp.
 13. Vermijd schuine lijnen. Een horizon? Die moet kaarsrecht staan. Het rechttrekken van je foto doe je achteraf in een app.
 14. Een wit randje rond je foto’s zorgt ervoor dat die beter uitkomen. Je voegt het toe via de gratis app Whitagram.
 15. VSCO Cam is een goede app om je foto’s te bewerken voor je ze op Instagram zet. Kies een van hun basisfilters of ga zelf aan de slag met belichting, schaduwen en contrast.
 16. Wie beter wil fotograferen, moet vooral ook kijken naar wat anderen doen. Op Instagram vind je tonnen inspiratie.

Lees ook: